
Loc: Schwartzsche
Villa
Ora: 19.00
Interpreți: Mihaela Maxim, soprana│Vlad Răceu, vioara │Zsolt Török, violoncel │Eva Butean, pian
Cu ocazia centenarului Marii Uniri, ICR Berlin propune organizarea, în data de 20 septembrie, a unui concert de muzică clasică contemporană la prestigioasa Schwartzsche Villa din Berlin. Cu această ocazie va fi lansat cel mai recent album al compozitorului Cornel Țăranu, intitulat Music and History, dedicat Centenarului Marii Uniri.
Programul concertului:
- Compoziții de
Cornel Țăranu
Trei cântece incerte pentru soprană și pian (Texte de M.Sebastian)│Sonata pentru vioară și pian (versiune 2018), Prima audiție absolută│Contraste I pentru pian solo│3 Tzara Songs pentru soprană și pian
- Compoziții de
Gabriel Iranyi
3 Moments musicaux (2015) pentru vioară și violoncel │Quatre mouvements pentru vioară și pian (2010) │Denkbilder / Imagini-Reflecții, (2012) 3 piese pentru violoncel solo │Zwei Celan-Lieder / Două Lieduri pe versuri de Paul Celan (2007)
Concertul va avea loc în prezența compozitorilor Cornel Țăranu și Gabriel Iranyi
Gabriel Iranyi s-a născut la Cluj-Napoca. A studiat pianul cu Nina Nanieva și apoi s-a specializat în compoziție la clasa maestrului Sigismund Toduță, la Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca. Gabriel Iranyi a predat contrapunctul și formele muzicale la Conservatorul „George Enescu” din Iași și la Academia de Muzică „Rubin” de la Universitatea din Tel-Aviv. Iranyi își desfășoară activitatea componistică începând din 1988 la Berlin. În anul 2000 i s-a conferit titlul științific de doctor în muzicologie la Academia de Muzică din Cluj-Napoca. A participat la Cursurile de Compoziție de la Darmstadt la clasele lui Christobal Halffter, Brian Ferneyhough și Helmut Lachenmann, cât și la numeroase concursuri internaționale de compoziție la care lucrările sale au fost premiate („Gaudeamus” 1978 în Amsterdam, „Arthur Rubinstein” în Tel-Aviv 1979, “Valentino Bucchi”1980 în Roma, Premiul Concursului XI Wiener Sommer-Seminar für Neue Musik 2005, Concursul Senatului de Cultură Berlin 2005). În 2015 a obținut o comandă de compoziție pentru lucrarea Wie man zum Stein spricht (Cum se vorbeste pietrei) de la Deutschlandfunk Köln și de la Fundația pentru Muzică Ernst von Siemens, pentru festivalul Forum Neuer Musik de la Köln în 2016. Gabriel Iranyi a susținut numeroase prelegeri despre muzică contemporană la New York Univerity, University of Wisconsin, Universitatea de Muzică Bucuresti, Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, Universitatea Carl-von Oszietzky Oldenburg, Universitatea de Muzică Rostock, Landesakademie Berlin si EPTA-Bonn. În 2010 a fost ales vicepreședinte al Asociației compozitorilor germani din Berlin.Lucrările sale au fost interpretate in cadrul festivalurilor internaționaleUNESCO-Rostrum în Paris,ISCM Tel-Aviv,Darmstädter Ferienkurse für Neue Musik,Sacred Meets SecularWisconsin,Composers Forum New York,Bienala Muzicii ContemporaneTel-Aviv, Rheinische Musikfest Düsseldorf, FestivalulUltraschall Berlin,Saptamâna Internațională a Muzicii ContemporaneBucurești,Intersonanzen Potsdam,Young-Euro-Classic Berlin șiFestivalul Enescu București.
Intrare pe bază de donație
FB Event aici