MEDALIOANE COMPONISTICE CORNEL ȚĂRANU - GABRIEL IRANYI

MEDALIOANE COMPONISTICE CORNEL TaRANU - GABRIEL IRANYI

Loc: Schwartzsche Villa

Ora: 19.00

Interpreți: Mihaela Maxim, soprana│Vlad Răceu, vioara │Zsolt Török, violoncel │Eva Butean, pian

Cu ocazia centenarului Marii Uniri, ICR Berlin propune organizarea, în data de 20 septembrie, a unui concert de muzică clasică contemporană la prestigioasa Schwartzsche Villa din Berlin. Cu această ocazie va fi lansat cel mai recent album al compozitorului Cornel Țăranu, intitulat Music and History, dedicat Centenarului Marii Uniri.

Programul concertului:

  •  Compoziții de Cornel Țăranu

Trei cântece incerte pentru soprană și pian (Texte de M.Sebastian)│Sonata pentru vioară și pian (versiune 2018), Prima audiție absolută│Contraste I pentru pian solo│3 Tzara Songs pentru soprană și pian

  • Compoziții de Gabriel Iranyi

 3 Moments musicaux (2015) pentru vioară și violoncel │Quatre mouvements pentru vioară și pian (2010) │Denkbilder / Imagini-Reflecții, (2012) 3 piese pentru violoncel solo │Zwei Celan-Lieder / Două Lieduri pe versuri de Paul Celan (2007)

Concertul va avea loc în prezența compozitorilor Cornel Țăranu și Gabriel Iranyi

Cornel Țăranu (n.20 iunie1934, Cluj) este compozitor și dirijor român, membru corespondent (1993) și ulterior titular (2012)alAcademiei Române. Țăranu a studiat compoziție între1951 și1957 cuSigismund Toduță la Conservatorul (astăzi, Academia) de Muzică din Cluj. Între1966-1967 a studiat laConservatorul din Paris, cu Nadia Boulanger șiOlivier Messiaen. Între1968-1969 a studiat laDarmstadt înGermania cuGyörgy Ligeti, Bruno Maderna și Christoph Caskel. După terminarea studiilor și-a început cariera ca asistent, continuând gradele universitare, între1970-1990, apoi a continuat ca profesor de compoziție.În1968 a înființat la Cluj ansamblul Ars Nova. Din1990 este vicepreședinteleUniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. În1995 înființează și este directorul Festivalului Cluj Modern. Este profesor de compoziție al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima" dinCluj-Napoca și a susținut cursuri în Germania, Israel, Elveția, Statele Unite ale Americii. Preocupările pentru creația lui George Enescu s-au concretizat în teza de doctorat, publicată cu titlul Enescu în conștiința prezentului (1969), precum și prin finalizarea, potrivit schițelor originale, a unor lucrări enesciene neterminate: Simfonia nr. 5 (pãrțile I și IV), Caprice roumain pentru vioară și orchestră, poemul vocal-simfonic Strigoii pentru soprană, tenor, bariton, cor și orchestră. A fost premiat pentru compozițiile sale în repetate rânduri deUniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România (1972, 1978, 1981, 1982 și 2001). În 2004 a primitOrdinul Meritul Cultural, în grad de Ofițer. Este câștigătorul primei ediții (2008) a Premiilor Naționale pentru Arte, la categoria „Muzică”, pentru opera Oreste - Oedipe, realizată după libretul lui Olivier Apert. Este Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor din Franța (Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres, 2002). În1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, al cărei membru titular este din 2012. Pe lângă simfonii și alte lucrări pentru orchestră, a mai compus două opere (Secretul lui Don Giovanni - 1969-1970 și Oreste-Oedipe - 1999-2001), muzică de cameră, muzică pentru cor și lieduri, precum și muzică de film. 


Gabriel Iranyi s-a născut la Cluj-Napoca. A studiat pianul cu Nina Nanieva și apoi s-a specializat în compoziție la clasa maestrului Sigismund Toduță, la Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca. Gabriel Iranyi a predat contrapunctul și formele muzicale la Conservatorul „George Enescu” din Iași și la Academia de Muzică „Rubin” de la Universitatea din Tel-Aviv. Iranyi își desfășoară activitatea componistică începând din 1988 la Berlin. În anul 2000 i s-a conferit titlul științific de doctor în muzicologie la Academia de Muzică din Cluj-Napoca. A participat la Cursurile de Compoziție de la Darmstadt la clasele lui Christobal Halffter, Brian Ferneyhough și Helmut Lachenmann, cât și la numeroase concursuri internaționale de compoziție la care lucrările sale au fost premiate („Gaudeamus” 1978 în Amsterdam, „Arthur Rubinstein” în Tel-Aviv 1979, “Valentino Bucchi”1980 în Roma, Premiul Concursului XI Wiener Sommer-Seminar für Neue Musik 2005, Concursul Senatului de Cultură Berlin 2005). În 2015 a obținut o comandă de compoziție pentru lucrarea Wie man zum Stein spricht (Cum se vorbeste pietrei) de la Deutschlandfunk Köln și de la Fundația pentru Muzică Ernst von Siemens, pentru festivalul Forum Neuer Musik de la Köln în 2016. Gabriel Iranyi a susținut numeroase prelegeri despre muzică contemporană la New York Univerity, University of Wisconsin, Universitatea de Muzică Bucuresti, Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, Universitatea Carl-von Oszietzky Oldenburg, Universitatea de Muzică Rostock, Landesakademie Berlin si EPTA-Bonn. În 2010 a fost ales vicepreședinte al Asociației compozitorilor germani din Berlin.Lucrările sale au fost interpretate in cadrul festivalurilor internaționaleUNESCO-Rostrum în Paris,ISCM Tel-Aviv,Darmstädter Ferienkurse für Neue Musik,Sacred Meets SecularWisconsin,Composers Forum New York,Bienala Muzicii ContemporaneTel-Aviv, Rheinische Musikfest Düsseldorf, FestivalulUltraschall Berlin,Saptamâna Internațională a Muzicii ContemporaneBucurești,Intersonanzen Potsdam,Young-Euro-Classic Berlin șiFestivalul Enescu București.

Intrare pe bază de donație

FB Event aici