


Într-o perioadă caracterizată de provocări substanțiale, Ziua Națională a României va fi celebrată în mediul online, în perioada 27 noiembrie – 1 decembrie 2020, de către ICR Lisabona și Ambasada României în Republica Portugheză, printr-o nouă punte de comunicare româno-portugheză, construită cu sprijinul unor personalități marcante din cele două țări, care pun în valoare cele două culturi și similaritățile de mentalitate și civilizație care ne unesc.
Pe paginile de socializare ale celor două instituții, la data de 1 decembrie 2020, ora 19.00, va fi oferit publicului un Recital de pian și vioară susținut la Școala Superioară de Muzică și Artele Spectacolului din Porto(ESMAE) de pianistul Constantin Sandu și violonistul Radu Ungureanu, muzicieni români de prestigiu din Portugalia, care vor interpreta piese de George Enescu, Ciprian Porumbescu, Constantin Nottara și Paul Constantinescu. Constantin Sandu, pianist luso-român, doctor în Muzică la Universitatea Națională de Muzică din București, este directorul Departamentului de Muzică al ESMAE. Radu Ungureanu este concertmaistru adjunct al Orchestrei Simfonice din Porto Casa da Música și profesor de vioară la ESMAE.
Recitalul muzicienilor români va fi prefațat de o serie de mărturii în oglindă despre România și Portugalia, care vor îmbrăca forma unor „Videocărți poștale portugheze despre România“ ale unor personalități precum scriitorii Rui Zink și Vítor Sousa, profesorii Helena Carvalhão Buescu, Daniel Perdigão și arh. António Castelbranco, precum și jurnalistul Leonídio Paulo Ferreira. Aceștia vor povesti despre importanța relației lor cu România, despre experiențele trăite în țara noastră și impresiile păstrate în memoria lor afectivă. Totodată, vor fi prezentate, în avanpremieră, scurte extrase din albumul Azur de Lisabona, care cuprinde impresiile despre Portugalia și capitala lusitană ale unor personalități române - diplomați, scriitori, plasticieni, muzicieni, oameni de teatru sau de film – care au avut prilejul să viziteze în decursul vremii această țară. Volumul, apărut la Editura Guerra e Paz, urmează să fie lansat în luna decembrie 2020 și reprezintă o inițiativă a Ambasadei României în Republica Portugheză și a Institutului Cultural Român de la Lisabona, în colaborare cu Fundația Bonte. Acesta completează din unghi afectiv sau intelectual documentația amplă, pe coordonate istorice, diplomatice, științifice și culturale privind relațiile dintre țările noastre, realizată în volumul „România-Portugalia, 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice româno-portugheze“.
Detalii: https://www.facebook.com/ICRLisboa ; https://www.facebook.com/ambasadaromanieiinrepublicaportugheza