Marcarea Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului la Lisabona


La 29 ianuarie, ICR Lisabona, în colaborare cu Ambasada României în Republica Portugheză, Ambasada Israelului în Republica Portugheză și cu sprijinul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „ELIE WIESEL”, a omagiat, în capitala portugheză, Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, desemnată de Organizația Națiunilor Unite pentru a marca ziua eliberării, la 27 ianuarie 1945, a Auschwitz-Birkenau, cel mai mare lagăr nazist de concentrare și exterminare.

Într-un cadru solemn, la Cinema City din Lisabona, a fost proiectat, cu sprijinul Ambasadei Israelului în Republica Portugheză, un film documentar despre istoria Holocaustului, urmat de momentul aprinderii luminii recunoștinței și interpretarea unor piese muzicale de către cunoscuți artiști israelieni.

În discursul susținut cu această ocazie, ambasadorul României în Portugalia Daniela Gîtman a evocat semnificația profundă a Ceremoniei aprinderii luminii recunoștinței pentru comemorarea tuturor victimelor Holocaustului, precum și angajamentul ferm al României pentru combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură, pentru păstrarea memoriei Holocaustului și susținerea educației și a cercetări.

La rândul său, ambasadorul Statului Israel în Portugalia Oren Rosenblat a amintit sacrificiul suprem al celor peste 6 milioane de evrei, inclusiv 1,5 milioane de copii, care și-au pierdut viața în perioada Holocaustului. A subliniat importanța păstrării și transmiterii către generațiile viitoare a memoriei acestei imense tragedii, având în vedere dispariția treptată a supraviețuitorilor, un rol important revenind, în acest context, educației și informării corecte privind Holocaustul. A pledat în favoarea unirii eforturilor pentru combaterea antisemitismului, discursului instigator la ură și tuturor formelor de discriminare, fenomene care înregistrează o creștere alarmantă în ultimii ani, astfel încât faptele abominabile din trecut să nu se mai repete niciodată.

În partea a doua a evenimentului a avut loc prezentarea filmului documentar Souvenirs de Iasi(r. Romulus Balasz), oferit de Național pentru Studierea Holocaustului din România „ELIE WIESEL”. Documentarul a fost realizat cu participarea și contribuția unor personalități remarcabile Romulus Balazs, Adrian Cioflâncă, Aurel Giurcă, Cătălin Mihuleac și reprezintă un omagiu adus victimelor Holocasutului din România.

Evenimentul s-a desfășurat într-o atmosferă de deosebită, reunind un numãr impresionant de participanți, ambasadori, autorități portugheze, alți membrii ai membri ai corpului diplomatic, reprezentanți ai Parlamentului portughez, jurnaliști și formatori de opinie, oameni de cultură și reprezentanți ai mediului academic și parteneri portughezi, precum și descendenți ai victimelor Holocaustului stabiliți în Portugalia.

Filmul documentar ”Souvenirs de Iași” s-a bucurat de larga apreciere a publicului prezent, fiind înregistrate numeroase cereri de redifuzare a acestuia în cadrul unor evenimente viitoare cu tematică similară.