Luna Amza Pellea, la Cinemateca Românească de la ICR Londra – 30 de ani de la moartea marelui actor

Luna Amza Pellea, la Cinemateca Romaneasca de la ICR Londra - 30 de ani de la moartea marelui actor

Cinemateca Românească de la ICR Londra îi dedică luna aprilie marelui actor Amza Pellea. Cele patru filme proiectate pe parcursul lunii prezintă rolurile definitorii, în film, ale marelui actor şi reprezintă, în acelaşi timp, o celebrare a cinematografului popular românesc, care a creat personaje, situaţii şi replici memorabile, oferind o cale de evaziune din cenuşiul cotidian al comunismului.
Gala de deschidere are loc marţi, 2 aprilie, ora 7pm cu proiecţia filmului Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte (1972). Filmul, despre ultimele zile ale ocupaţiei germane în Transilvania, este o ecranizare a nuvelei Moartea lui Ipu, publicată de Titus Popovici în 1970, şi este considerat de critici unul dintre cele mai bune filme ale lui Sergiu Nicolaescu. Amza Pellea îl interpretează în acest film pe Ipu, nebunul satului, care acceptă să fie ţapul ispăşitor al comunităţii, după ce sătenii sunt ameninţaţi cu execuţia dacă nu vor găsi vinovatul pentru uciderea unui soldat german.
Dacă Amza Pellea ar fi făcut un singur rol şi acela era Ipu, tot ar fi rămas în istoria filmului românesc ca mare actor. A fost rolul vieţii lui. (Eva Sârbu - Actori care nu mai sunt)

Următoarele filme programate în cadrul lunii Amza Pellea sunt: 11 aprilie, 7pm: Duios Anastasia trecea (regia Alexandru Tatos, 1979); 18 aprilie, 7pm: Mihai Viteazul (regia Sergiu Nicolaescu, 1971) şi 25 aprilie, 7pm: Nea Mărin miliardar (regia Sergiu Nicolaescu, 1979). Filmele vor fi subtitrate în limba engleză, iar intrarea este liberă.
Amza Pellea (7 Apr 1931 - 12 Dec 1983) a fost unul dintre cei mai importanţi actori români, cu o cariera extraordinară atât în teatru, cât şi în film.

S-a născut la Băileşti, într-o familie cu cinci copii, şi a absolvit Colegiul Naţional Carol I din Craiova. A debutat în teatru în 1956 pe scena Teatrului Naţional din Craiova, iar în film în 1961 în Setea. A mai jucat la Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie şi Teatrul Naţional din Bucureşti, unde s-a impus ca unul dintre actorii cei mai reprezentativi ai scenei româneşti. De asemenea, a fost profesor la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC). Amza Pellea a interpretat atât personaje istorice (rolurile din Tudor, Răscoala, Haiducii, Dacii, Columna, Mihai Viteazul), cât şi personaje contemporane sau din repertoriul clasic universal (Esteban din Fântâna turmelor de Calderon, Horaţiu din Hamlet, Platonov din Un Hamlet de provincie de Cehov). A fost interpretul lui Nea Mărin, binecunoscutul personaj popular care i-a pus atât de bine în valoare talentul pentru comedie.

În 1977, Amza Pellea a câştigat premiul de interpretare masculină - cel mai bun actor la Festivalul Internaţional de Film de la Moscova, pentru rolul său excepţional din filmul Osânda (ce urmează să fie proiectat în cadrul Cinematecii).

Proiectul Cinemateca Românească este organizat în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

Pentru programul complet al evenimentelor din cadrul Lunii Amza Pellea, vă rugăm să vizitaţi www.icr-london.co.uk.