„Lumina din Umbre”, expoziția artistelor Galina Vieru și Natalia Yampolskaia din Republica Moldova, la Sala Mare a ICR

Expoziția „Lumina din Umbre”, semnată de artistele Galina Vieru și Natalia Yampolskaia, ambele din Republica Moldova, va putea fi vizitată, în perioada 2 - 30 aprilie 2024, la sediul Institutului Cultural Român din Aleea Alexandru nr. 38. Vernisajul va avea loc pe 2 aprilie 2024, ora 18.30, în prezența criticului de artă Marius Tița și a curatoarei Lucia Dobrotoc. Duetul cromatic este o continuare a proiectului „Lumile femeii”, prezentat publicului în 2023 la Guvernul Republicii Moldova și la Viena, la sediul ONU și la reprezentanța ICR din capitala Austriei.

„Prin colaborare cu ICR, acest duet cromatic îşi propune să construiască noi poduri culturale peste Prut, povestind prin artă despre universul interior al femeilor dintr-o ţară aflată între un război ce se extinde şi Europa. Contrastele şi pericolele secolului XXI modelează constant fiinţa umană, iar arta rămâne acea libertate unică de a fi vocal într-o realitate din ce în ce mai sumbră. Acest proiect vrea să expună pe simeze gândurile, trăirile, dorințele, aspirațiile, dorurile așternute pe pânză, căci ele povestesc lumii despre esența feminină. Despre aluatul din care e plămădită ființa ce dăruie viață și constant se luptă pentru ea. Femeia poate aduce schimbare. Proiectul artistic Lumile femeii e despre profunzimea sufletului feminin.” - Galina Vieru și Natalia Yampolskaia

Galina Vieru este membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova. A absolvit Facultatea de Arte Plastice și Design și studiile de masterat în același domeniu, la Chișinău, în 2006. A activat în calitate de lector universitar și profesor de arteîn mai multe instituții de învățământ superior din Republica Moldova. Până în acest moment a vernisat 22 de expoziții personale de pictură, cele mai reprezentative fiind „Cerul casei mele” (Sala Palatului, București, 2014), „Albastrul meu etern” (Biblioteca Națională din Chișinău, 2021), „Podoaba veșniciei” (Muzeul Național de Etnografie și Istorie a Naturii din Chișinău, iunie - decembrie 2022). A expus lucrări în multiple proiecte expoziționale de grup în străinătate, unul dintre ele fiind expoziția a trei artiști din Republica Moldova la Consiliul Europei de la Strasbourg cu genericul „Orașele europene” (octombrie 2022). A participat la peste 20 de simpozioane internaționale de artă din țări precum România, Ucraina, Serbia, Franța și Republica Moldova, cel mai recent fiind Simpozionul Internațional de Artă „Eskișehir” din Turcia (septembrie 2022). Are lucrări în colecții private în state precum SUA, Canada, Germania, Franța, Italia, Portugalia, Elveția, România, Ucraina, Republica Moldova, Polonia, China, Serbia, Austria etc. Galina Vieru practică pictura de șevalet, tehnica preferată în prezent fiind pictura în ulei. Publică sistematic versuri în publicații naționaleși internaționale, fiindu-i reproduse ca ilustrații propriile lucrări de pictură și grafică. A editat un volum de versuri și a ilustrat mai multe cărți de versuri și pentru copii.

Natalia Yampolskaia este conferențiar, profesor asociat în Arte plastice la Colegiul Superior de Artă, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. A absolvit Colegiul de Artă din Tighina cu diplomă în Pictură și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău cu diplomă în Arte Decorative (Master).Natalia Yampolskaia este unul dintre artiștii renumiți ai Moldovei, având o activitate expozițională internațională activă, cu participări la numeroase expoziții colective. Lucrările ei au fost expuse în Germania, Austria, Franța, Ungaria, Rusia, Ucraina, Republica Moldova, România, Bulgaria, Turcia, Albania. Printre expoziții putem menționa expoziția internațională de artă contemporană „Imnul Independenței” (Konya Turcia, 2022); expoziția internațională „ Allers-Retours” (Franța, Le Havre 2022); expoziția„Orașe europene” (Consiliul Europei, Strasbourg, Franța 2022); expoziția „Lumile Femeiiˮ (Guvernul Republicii Moldova 2023). Între anii 2019-2023, în Republica Moldova au avut loc expozițiile personale ale artistеi: „Labirinturi de reflecții”, „Atingeri de viață”, „Gustul pentru viață”.Natalia Yampolskaia lucrează în tehnici de pictură în ulei și acril, precum și tehnici de artă decorativă: pâslă și batik. Natalia Yampolskaia a obținut mai multe premii, precum: locul al III-lea pentru compoziție textilă la expoziție- Concurs „Cupa Rusiei” (Moscova, Rusia 2019); locul I la Concursul internațional de artă decorativă „Art-Amur” (Rusia, 2020); diploma de distincție din partea juriului expoziției - concurs al Bienalei Centrul Expozițional „Artă Decorativă” C. Brâncuși (Chișinău, 2022) etc. Picturile sale se află în colecții private din Republica Moldova și din străinătate.