Lucian Pintilie, omagiat în Festivalul Internațional de Film de la Beijing

Filmul „Reconstituirea” a fost proiectat, pe 21 aprilie, la Arhiva Națională de Filme din China, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Beijing, cu ocazia organizării Simpozionului dedicat regizorului român Lucian Pintilie inițiat de ICR Beijiing în parteneriat cu Academia de Film de la Beijing, unul dintre organizatorii principali ai Festivalului Internațional de Film de la Beijing. Pe 23 aprilie 2019, la Academia de Film de la Beijing, se va prezenta din nou filmul românesc regizat de Lucian Pintilie. La ambele evenimente au fost invitați  Mihai Fulger, director adjunct și directorul artistic al Arhivei Naționale de Film, și Andrei Gorzo, profesor și critic de film, precum și profesori de specialitate, printre care dr. prof. Wang Yao, critic de film și profesor doctor în cadrul Departamentului de Studiul Filmului – Academia de Film de la Beijing.

În 2019 se va desfășura cea de-a noua ediție a Festivalului Internațional de Film de la Beijing, eveniment important cu impact major în domeniul filmului în care sunt invitați importanți regizori, scenariști și actori din întreaba lume, și proiecția unor filme renumite. Festivalul de film de anul acesta include 260 de filme locale și străine (din cele 800 de filme care s-au înregistrat din întreaga lume) în 20 de cinematografe din Beijing. Mai mult decât proiecții, festivalul care se va întinde pe durata a 15 zile va cuprinde o serie de activități legate de film, inclusiv prelegeri și forumuri, concerte de muzică de film etc.

România a fost prezentă la acest festival încă din 2016, membru al juriului fiind regizorul Corneliu Porumboiu, filmul său „Comoara” a fost prezentat în cadrul secțiunii în afara competiției „Beijing Film Panorama” ,iar la secțiunea competiție (premiile Tiantan) a participat filmul „Aferim!” regizat de Radu Jude, care a primit premiul pentru cea mai bună imagine. În perioada festivalului, ICR Beijing a organizat evenimentul „Deschiderea „Cinematecii Românești” și "Corneliu Porumboiu la ICR Beijing” în cadrul cărora au avut loc prelegeri, discuții și proiecția filmului „Polițist, adjectiv”.  În anul 2017, Radu Jude a participat în calitate de membru al juriului. În 2018, regizorul român Călin Peter Netzer a participat în calitate de membru al juriului al acestui festival, iar ICR Beijing a organizat împreună cu Academia de Film de la Beijing masterclass-ul susținut de regizorul Călin Peter Netzer și proiecția filmului său „Medalia de onoare”. Evenimentele sunt organizate cu sprijinul Dacin Sara.