LECTURĂ MUZICALĂ | NORMAN MANEA - PARLER À LA PIERRE

NORMAN MANEA - PARLER À LA PIERRE


Jeudi 28 septembrie 2017 à 19h30

Maison de la Poésie

Passage Molière - 157 rue Saint-Martin - 75003 Paris


Norman Manea în dialog cu scriitorul Olivier Guez și jurnalista literară Cristina Hermeziu, pe ritmurile Duo Klezmer 100 cordes (Amit Weisberger la vioară și Mihai Trestian la ţambal). Lecturi de Mădălina Constantin.


Un eveniment în cadrul seriei On vous sert un vers (Platoul cu poezie), propus de Institutul cultural român de la Paris în parteneriat cu Maison de la poésie de la Ville de Paris.


Norman Manea este un scriitor român, născut în Bucovina, în 1936. A suferit atât de pe urma persecuţiei naziste şi a internării într-un lagăr de concentrare, cât şi de pe urma regimului comunist şi a dictaturii lui Nicolae Ceauşescu. A părăsit România în 1986 şi s-a stabilit în Statele Unite, la New York, unde predă şi astăzi literatură europeană la Bard College. Romanele sale sunt influenţate de evenimente din biografia sa marcată de regimurile totalitare, în special Despre clovni: dictatorul și artistul (1997) şi Întoarcerea huliganului (2003), cu care a câştigat Premiul Médicis în 2006. Printre cărţile cele mai reprezentative amintim Plicul negru (1986), Fericirea obligatorie (2004), Variante la un autoportret (2008), Vizuina (2009), Curierul de Est (2010), Cuvinte din exil (2011). Pentru cărţile şi activitatea sa Norman Manea a primit numeroase premii, printre care: Premiul naţional român pentru literatură (România), McArthur Fellowship (SUA), Premio Nonino (Italia), Medicis Etranger (Franţa), Nelly Sachs (Germania), Palau Fabre (Spania) etc. Este membru al Royal Society of Literature din Marea Britanie şi al Acadamiei de Arte Frumoase din Berlin. A fost decorat de către guvernul francez cu titlul de Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres.

De citit – Norman Manea, Le Retour du Hooligan : une vie, trad. du roumain par Nicolas Véron, Seuil, Prix Médicis étranger 2006 – L’heure exacte, Seuil, 2007 – Les Tiroirs de l’exil. Dialogue avec Leon Volovici, trad. par Nicolas Cavaillès, Le Bord de l’eau, 2015.

- Olivier Guez, La Disparition de Josef Mengele, Grasset 2017.


Rezervare obligatorie : institut@institut-roumain.org ou 01 47 05 15 31

Intrare liberă în limita locurilor disponibile cu confirmare obligatorie.