L’ECHO DES MURMURES | Chapitre I : Radu Belcin, Andrei Berindan și Flavia Pitiș la Galeria Valérie Delaunay

L’ECHO DES MURMURES | Chapitre I
Priviri ale scenei contemporane românești : Radu Belcin, Andrei Berindan și Flavia Pitiș


Expoziţie de la 11 mai la 17 iunie 2017

Vernisaj : joi, 11 mai, orele 18.30 – 21.00


Galeria Valérie Delaunay

22 rue du Cloître-Saint-Merri, 75004 Paris


Galeria Valérie Delaunay prezintă o expoziţie articulată în două capitole consacrată scenei artistice românești, L’ECHO DES MURMURES. Capitolul I este consacrat pictorilor Radu Belcin, Andrei Berindan și Flavia Pitiș.

Expoziţia este prezentată în parteneriat cu Institutul cultural român de la Paris.

Curator: Théo-Mario Coppola


Expoziţia descoperă publicului partizian cinci pictori reprezentativi pentru „Scoala de la Cluj”. In Transilvania, la mijlocul anilor 2000, a luat naștere un centru artistic foarte activ: lângă Cluj, la „Fabrica de pensule”, o veche uzină de pensule dezafectată, mai mulţi artiști și personalităţi culturale decis să se instaleze și să și unească forţele pentru a realiza proiecte comune. Această tânără comunitate artistică numără azi pictori recunoscuţi, care au contribuit la creșterea interesului pentru pictura românească. Unii dintre ei se bucură de o recunoaștere internaţională: Adrian Ghenie, Victor Man, Serban Savu sau Ciprian Mureșan, recentul laureat al celei de-a X-a ediţii a Premiilor pentru desen contemporan acordate de Fundaţia Daniel şi Florence Guerlain. Această primă generaţie de la Fabrica de pensule a permis descoperirea unei generaţii mai tinere din care face parte Teodora Alexe? Cea mai flamandă dintre pictorii români, care va fi prezentă în Capitolul II al expoziţiei.
Această prezenţă internaţională a artiștilor români ai Scolii de la Cluj a dinamizat de asemenea scena artistică bucureșteană, unde lucrează Bogdan Vlăduţă (prezent în al doilea capitol al expoziţiei), precum și întregul spaţiu artistic românesc, vast și diversificat, pe care publicul îl va descoperi în lucrările cuplului Flavia Pitiș și Radu Belcin, care trăiesc și lucrează la Brașov, sau ale lui Andrei Berindan, care trăiește la Baia Mare.
Ceea ce îi unește pe acești artiști este puterea de a fi transformat formaţia lor academică sub influenţa unei moșteniri culturale și artistice puternice, intrând în rezonanţă cu istoria ţării lor.

Théo-Mario Coppola, Curator


Lucrările vor fi expuse în spațiul Galeriei Valérie Delaunay, situată în imediata apropiere aMuzeului de Artă Modernă a Centrului Pompidou, la adresa str.Cloître-Saint-Merri nr. 22.


Radu Belcin

Este absolvent al Universităţii Naţionale de arte « Nicolae Grigorescu », profesor Florin Ciubotaru. Studii aprofundate la aceeași universitate cu Stefan Câlţia.

“Incerc sa creez in imaginile mele un univers in care individul din imediata apropiere este scos din rutina realitatii si azvarlit in mijlocul unor situatii neasteptate. Ma folosesc de reperele acestei lumi, dar le dau sensuri noi, pun la indoiala cotidianul, captez atentia prin asociatii complet noi de personaje, relatii, actiuni sau obiecte.” – Radu Belcin

- membru al Uniunii artistilor plastici din Romania


Flavia Pitiș

Născută la Brașov în 1978, unde trăiește și lucrează. Absolventă a Academiei de Arte Nicolae Grigorescu din București. In 2004, obţine o bursă de cercetare la Florenţa. In 2016 primește Premiul Celeste pentru pictură.

Lucrările Flaviei Pitiș nu prezintă realitatea, ci urmăresc să transplanteze în prezent ceea ce lipseste din realitate. Pitis isi prezinta subiectele in mod izolat, astfel obligandu-le sa se confrunte cu propria solitudine. Intunecimea din lucrarile sale poate fi interpretata ca un echivalent al imaterialului, in timp ce umbrele abia schitate sugereaza ceva indefinit, poate o prezenta misterioasa. Picturile sale transmit liniste si sensibilitate, desi sunt angrenate active in cautarea identitatii generatiilor viitoare.


Andrei Berindan

- din Baia Mare

- master în pictură la Universitatea Naţională de arte « Nicolae Grigorescu » - 2006-2008

- licenţă în pictură la Universitatea de artă din Timișoara 2006

Lucrările lui Andrei Berindan ne propun o operă debarasată de orice context temporal. Griul ocupa un loc preponderent în lucrările lui. Pictura lui Berindei este enigmatică ; ea se înscrie atât într-o teatralitate minimalista europeană, cât și în istoria vastă a picturii de pe bătrânul continent.