Le Club | Laura T.Ilea și Dov Hoenig

Seară literară, 25 octombrie, ora 18h30

Institutul Cultural Român

1, rue de l'Exposition 75007 Paris

ICR Paris vă prezintă cea de a doua seară din cadrul „Le Club” – Clubul Institutului Cultural Român de la Paris, serie care propune periodic întâlniri ce vor facilita contactul publicului francez cu scriitorii și artiștii români publicați în Franța, prin intermediul conferințelor, dezbaterilor și al proiecțiilor.

Rezervare obligatorie la: https://www.eventbrite.fr/e/inscription-le-club-laura-t-ilea-et-dov-hoenig-50906850761

Aceste seri au ca invitați scriitori români de renume ale căror lucrări au fost scrise sau traduse în limba franceză. În cadrul întâlnirilor găzduite de ICR Paris vor fi prezentate noutățile editoriale românești ale ultimelor luni, scrise sau traduse în limba franceză. Autorii și editorii acestora vor fi prezenți, oferind admiratorilor literaturii române contemporane șansa de a interacționa în mod direct cu scriitorii.

Astfel, ICR Paris propune în data de 25 octombrie, în a doua seară literară din cadrul Le Club, lecturi, dezbateri și dedicații din partea scriitorilor Laura T.Ilea și Dov Hoenig.

Laura T. Ilea este doctor în filozofie al Uni­ver­­sităţii din Bucureşti (2005) şi doctor în literatură comparată (Montreal, 2011). În România, este cunoscută mai degrabă ca autoare de eseuri de teorie literară şi filozofie (Viaţa şi umbra ei. Întemeierea existenţială a cunoaşterii – Martin Heidegger, Editura Idea, 2007; Literatura canadiană în infraroşu. Nihilismul feminin, Editura Tracus Arte, 2015), avînd şi un volum de teorie literară publicat tot în Franţa: Littérature et scénarios d’aveuglement – Orhan Pamuk, Ernesto Sábato, José Saramago, Paris, Honoré Champion, 2013. În prezent, autoarea îşi derulează activitatea la Montréal şi Cluj, fiind lector universitar la Departamentul de Literatură Comparată de la Universitatea Babeş-Bolyai. Ultima carte apărută în România este Cartografia lumii de dincolo, editura Humanitas, 2018, iar în Franta, Les femmes occidentales n’ont pas d’honneur, Harmattan, 2015.

De origine română, Dov Hoenig pleacă în 1947 în Palestina, și, după o tinerețe petrecută în kibbuțzuri, multiplicând meseriile, fiind când marinar când jurnalist sau critic de cinema, pleacă spre Paris în 1965. Întâlnirea cu Jean Roch îi aduce prima formă de consacrare, lucrând la montarea filmului acestuia, La Chasse au lion à l'arc, selecționat în același an la festivalul de la Veneția. Este debutul unei cariere extraordinare, care îl va face să colaboreze cu diverși regizori din Franța, Israel, Statele Unite, și va genera primirea unor premii importante pentru montajul filmelor Ultimul mohican, de Michael Mann, Fugitivul, de Andrew Davis. Primul său roman, Rue du Triomphe, este scris în limba franceză.

Laura T.IleaLes femmes occidentales n’ont pas d’honneur (Femeile occidentale nu au onoare), editura L’Harmattan, 2015

- Cartografia lumii de dincol,editura Humanitas, 2018

Dov Hoenig- Rue du Triomphe la Mission,editura Robert Laffont,Paris, 2018

Pentru miercuri, 14 noiembrie, invitata Le Club este poeta Ana Blandiana,o întâlnire unică între publicul parizian şi marea figură intelectuală a culturii române.