La Cafeneaua Românească a ICR Tel Aviv s-au lansat „Dunele de aur”

IÎntr-o sală arhiplină și alături de un public entuziast și receptiv, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv a continuat, în data de 4 februarie 2020, seria tradițională de evenimente culturale „Cafeneaua Românească”, cu lansarea romanului „Dunele de aur” de Neomi Druckman, apărut în noiembrie 2019 la Editura Matar din Israel.

Evenimentul, desfășurat în limba ebraică, a beneficiat de participarea unor personalități culturale ale comunității israelienilor originari din România, care au prezentat volumul și au împărtășit publicului prezent experiențe personale și raportări identitare la rădăcinile românești.

Programul serii, moderat de Avihai Druckman, a fost deschis de Martin Salamon, director ICR Tel Aviv, care a făcut o scurtă prezentare a parcursului literar și biografic al autoarei, Neomi Druckman.

Gali Tibon, cercetătoare în domeniul Holocaustului din România, a menționat ca legătura dintre ea și autoare s-a născut în urma „rădăcinilor noastre românești și a ranei profunde a Holocaustului pe care o împărtășim”. În prezentarea sa, Gali Tibon a oferit o privire de ansamblu asupra situației imigranților din România, subliniind că „taberele de imigranți din anii ‘50 și ‘60 erau pline de zeci de mii de evrei care făcuseră aliya din România și care au lăsat în urma lor proprietățile, amintirile, limba maternă, iar aici li s-a cerut să se integreze într-un stat proaspăt înființat”. Succesul integrării aliyalei românești în viața socială, economică și culturală a noului stat a determinat ca povestea venirii lor în țară și greutățile întâmpinate înainte să fie necunoscute publicului larg, astfel că această carte „dă glas vocilor imigranților din România care au construit Statul Israel”.

Eyal Fabian, reprezentantul organizației A.M.I.R., a menționat greutățile prin care a trecut comunitatea evreiască din România înainte de venirea în Israel, „comunitatea fiind înjumătățită în perioada Holocaustului”. Organizațiile comunității românești din Israel au ca scop principal aducerea în atenția publică a „contribuției enorme a aliyalei românești la Israel înainte și după înființarea statului”.

Michal Diamant, psiholog și cadru didactic laUniversitatea Bar Ilan, a vorbit despre caracterul discret al aliyalei românești, „una dintre aliyalele care nu vorbește despre ea și care nu-și spune povestea”. În legătură cu volumul „Dunele de aur”, aceasta a menționat că„dincolo de raportarea personală a fiecăruia la text și de măiestria scrisului, este aici ceva extrem de social și de important” pentru că oferă o perspectivă inedită asupra vieții cotidiene a acestei comunități și transmite informații privind moștenirea ei culturală. În contextul în care mulți părinți au preferat să nu povestească detalii din viața lor înainte de venire în Israel, copiilor deja integrați complet în societatea israeliană, cărți precum cea scrisă de Neomi Druckmann capătă o importanță și mai mare pentru generațiile viitoare.

În continuarea programului, au luat cuvântul Shoshi Huberman și Neomi Druckman, autoarea cărții „Dunele de aur”.

Volumul „Dunele de aur” redă povestea a trei femei, originare din România. Hanale și părinții ei, Rozina și Șandor, fac alyia în 1952 și li se repartizează o locuință în Holon. În blocul de locuințe trăiesc diferite familii de olim care încearcă să lase în urmă trecutul și experiențele traumatice peste care încă nu pot trece. Hanale se întoarce în orașul copilăriei ei, Holon, pentru a descoperi poveștile de viață ale celor trei eroine ale romanului, Rozina, Ela și Bianca. În același timp, aceasta pătrunde din nou în tărâmul amintirilor și într-un spațiu care, precum oamenii care îl populează, și-a schimbat înfățișarea odată cu trecerea timpului.

Neomi Druckman s-a născut la Arad, în România, este absolventă a Facultății de Literatură și Psihologie din cadrul Universității Ebraice din Ierusalim și deține un MA și un titlu de doctorat în domeniul Studiului Talmudului. A activat mulți ani în cadrul Ministerului Educației din Israel și susține frecvent conferințe pe teme specifice iudaismului. Este membră a Uniunii Scriitorilor din Israel și membră în organizația A.M.I.R.