”Jurnalism și jurnale de călătorie”, eveniment literar de celebrare a Zilei Limbii Române, 15 septembrie 2016, ora 17:00, sediul ICR Tel Aviv

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Asociația Ziariștilor și a Oamenilor de Cultură de Limbă Română (AZOCLR), vă invită la o o seară literară de excepție cu titlul "Jurnalism și jurnale de călătorie". Evenimentul, care are loc sub egida Zilei Limbii Române și este dedicat operei literare și activității jurnalistice ale lui I. Știru, va avea loc, joi, 15 septembrie 2016, ora 17:00 la sediul ICR Tel Aviv (B-dul Shaul HaMelech nr.8, etaj 6, Beit Amot Mishpat).

Programul evenimentului:

Introducere: Doina Meiseles, redactor-șef al ziarului "Jurnalul Săptămânii" și vice-președinte AZOCLR

Zoltan Terner, scriitor și jurnalist

Prof. Andrei Strihan, critic literar și teatral

Intermezzo literar:  Lectură de proză semnată de I.Știru în interpretarea actorului și regizorului Nicu Nitai, directorul Teatrului Karov din Tel Aviv

Nano Mario Varga, jurnalist și director al agenției de știri online ”Anima News”

Cu ocazia Zilei Limbii Române va transmite mesaj din România Mircea Radu Iacoban, scriitor și redactor

Prezentarea celor mai noi apariții literare de la Editura Ofakim - Ytonut

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.


I. Ştiru s-a născut la Iași și a absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. A activat ca redactor al ziarelor „Moldova liberă", „Opinia", secretar de redacţie al  ziarului „Flacăra Iaşului", precum şi colaborator al revistelor „Cronica" şi „Convorbiri literare", colaborând cu importante personalități ale vremii, precum C. R. Ghiulea, Alecu Popovici, Eugen Luca, N.(Culiţă) Barbu, George Mărgărit, Mircea Radu Iacoban şi mulţi alţii. A cultivat comentariul extern, reportajul de culoare, cronica sportivă. În anul 1976 s-a stabilit în Israel, unde a avut o bogată activitate jurnalistică. A făcut parte din redacţiile ziarului „Viaţa noastră", a săptămânalelor „Facla" şi „Revista mea"şi a fost redactor al ziarului „Jurnalul săptămînii" şi al revistei „Magazin expres".

Opera sa literară include titluri precum: „Un israelian în jurul lumii", „Cu haina ruptă şi pantaloni de aceeaşi culoare", „Din nou prin lume" şi „Somnul de după-amiază al Atlanticului", volume cu tematică diversă, de la interesante şi atractive note de călătorie din numeroase colţuri ale lumii, la memorialistică şi publicistică.

"O călătorie, pentru I. Stiru, înseamnă nu doar a „vedea" cu pasul tău niste locuri, ci si a călători prin spiritul, istoria lor, a oamenilor care au însemnat ceva, bine sau mai putin bine, a re-memora întîmplări/ semnificatii uitate sau „re-îmbrăcate" în haina de interese a realitătii cotidiene. A trăi tu însuti, cu diversi oameni, întîmplări mai plăcute si mai neplăcute, într-o tară sau alta, fără ca asta să însemne, neapărat, „etichetări" de vreun fel sau altul. Se amuză (uneori cu zîmbet amar) comparînd „vechile clisee - fată cu realitătile de azi", străbate în „plimbări agale" vechile strădute strîmte... unde bătrîni de cînd lumea vînd de toate", ori se asează, cu sotia, la o masă în celebrul cabaret parizian Crazy Horse unde „un bătrînel îmbrăcat în uniformă de general napoleonian" le urează sănătate în română, apoi se duce să le aducă masina.

 O călătorie printre oameni, prin lumea în care trăim, atît de diversă si de frumoasă, pe care o poti vedea cu ochiul, dar si cu mintea si sufletul, asa am putea caracteriza pe scurt această carte semnată de I. Stiru." (Constantin Mihai, "Convorbiri literare", cronica la volumul Din nou prin lume. Impresii de călătorie)