JazzyBIT lansează în Franța albumul „Drive” în concert de Ziua Națională a României

Concert de lansare în Franța a albumului „Drive" al formației timișorene JazzyBIT cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României în Franța

Artişti - muzicieni: JazzyBIT constituit din Teodor Pop (piano, clape), Mihai Moldoveanu (bas) și Szabó Csongor-Zsolt (baterie)

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României în Franța în preambulul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, ICR Paris, în parteneriat cu Ambasada României în Republica Franceză și Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, organizează concertul de lansare în Franța a albumului „Drive" al formației timișorene JazzyBIT, în data de 8 decembrie 2022, ora 18:30, la Sala Bizantină a Palatului Béhague. JazzyBIT vor interpreta piese de pe noul album, „Drive", lansat în 2021, dar și piese de pe albumele „Touch the Sky" (2014) și „Horizon" (2016).

În deschiderea concertului, va fi acordat Premiul Benjamin Fondane poetului franco-algerian Habib Tengour.

Decernarea Premiului Benjamin Fondane este organizată anual în parteneriat cu OIF (Organizaţia Internaţională a Francofoniei), iar ICR Paris organizează de fiecare dată evenimente în jurul Premiului, pentru a-i creşte notorietatea. Premiul Fondane este acordat pentru poezie, proză poetică şi eseu. Ceremonia are loc în prezenţa reprezentanţilor OIF, a corpului diplomatic, a Magdei Cârneci – iniţiatoarea Premiului – şi a presei.

Program:

18:30 – luări de cuvânt și decernarea Premiului Benjamin Fondane

19:00concert DRIVE al JazzyBIT cu următoarele piese în repertoriu:

Star Picker (5:38)

Run (6:54)

Gravity (6:07)

Sirius (5:43)

Clap (6:56)

Slice Ice (3:54)

Chill Trip (5:11)

Fiesta (4:28)

și piese de pe albumele „Touch the Sky” și „Horizon”.

Compozițiile sunt semnate de JazzyBIT.

Din 2012, JazzyBIT – trio-ul format din Teodor Pop (pian, clape), Mihai Moldoveanu (bas) și Szabó Csongor-Zsolt (baterie), oferă o combinație energică de jazz și rock, presărate „ici și colo” cu blues, latin și funk. Grupul își descrie stilul ca fiind „jazz puternic”. „Se pare că Hiromi s-ar juca cu Snarky Puppy, dar într-un trio.All About Jazz compară JazzyBIT cu Esbjörn Svensson Trio: JazzyBIT a canalizat combo-ul de succes Esbjörn Svensson Trio, aducând un pic de atitudine rock melodiilor captivante, împodobite cu un ritm melodic. Ceea ce a atras, de asemenea, atenția a fost combinația lor de ritmuri funky, muzicalitate strânsă și aranjamente pline de spirit.

JazzyBIT a lansat albumul de debut „Touch the Sky” în 2014, urmat de albumul „Horizon” în 2016. În 2021, JazzyBIT lansează al treilea album „Drive“, mixat în New York City la The Bunker Studio de John Davis (bas) – membru al formației Jojo Mayer / Nerve – și masterizat de Alex DeTurk, amândoi premiați cu Grammy pentru cel mai bun album instrumental de jazz în 2019.

Formația are o activitate concertistică înfloritoare, numărând peste 250 de concerte în cei 10 ani de existență. Până în prezent, JazzyBIT a cântat în 16 țări de pe trei continente, participând la unele dintre cele mai cunoscute festivaluri de jazz din lume, precum: Blue Note Jazz Festival New York, Jarasum International Jazz Festival din Seul (Coreea de Sud), Katara European Jazz Festival din Doha (Qatar), A to JazZ Festival din Sofia (Bulgaria), Belgrad Jazz Festival din Serbia, Vilnius Mama Jazz Festival din Lituania și mai multe apariții la Gărâna Jazz Festival și Jazz in the Park din Cluj-Napoca (România). De asemenea, concertează în multe cluburi de jazz cu tradiție precum Porgy & Bess (Viena), Reduta Jazz Club (Praga), Sunset Sunside (Paris), PizzaExpress Jazz Club (Londra) sau Budapest Jazz Club. Pe lângă circuitul de jazz, trupa a mai cântat la unele festivaluri multi-gen, precum Festivalul Sziget din Ungaria, Festivalul Exit din Serbia sau Festivalul Untold din România, dar și în unele cluburi cunoscute din circuitul european, precum A38 din Budapesta sau Control din București.

Alături de grupul de folclor contemporan Subcarpați, JazzyBIT lansează proiectul Subcarpați x JazzyBIT / SUBJazz, o fuziune a muzicii celor două formații, în 2017.Alături de Horea Crișovan trupa concertează la Festivalul de Jazz de la Timișoara în 2018 și la Festivalul de Jazz de la Gărâna din 2019.