Întâlnire cu scriitorul Filip Florian la Veneţia. Conferinţa „Zilele regelui – o istorie literară a lui Carol I de Hohenzollern”, susținută de Cristina Gogianu

intalnire cu scriitorul Filip Florian la Venetia Conferinta Zilele regelui - o istorie literara a lui Carol I de Hohenzollern, sustinuta de Cristina Gogianu

Luni, 5 septembrie 2016, ora 17.30, scriitorul Filip Florian se va întâlni cu publicul italian la Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia. Scriitorul va fi prezentat de drd. Cristina Gogianu, bursieră Nicolae Iorga la Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, care va conferenţia pe tema: „Zilele regelui - o istorie literară a lui Carol I de Hohenzollern". După-amiaza literară se va încheia cu lectura câtorva fragmente din opera scriitorului, traduse în limba italiană de Maria Luisa Lombardo.

După romanul de debut, Degete mici, distins cu numeroase premii şi foarte bine întâmpinat de critici şi public, Filip Florian a publicat Băiuţeii, scris la patru mâini alături de fratele său, scriitorul Matei Florian. A urmat Zilele regelui, roman al cărui fir narativ este plasat în primii ani după sosirea în ţară a pricipelui Carol I de Hohenzollern şi Toate bufniţele, volum apărut în 2012, la editura Polirom. Cărţile sale au fost traduse în limbile engleză, germană, spaniolă, polonă, maghiară, bulgară şi slovacă. În limba italiană a apărut, în traducerea Mariei Luisa Lombardo, volumul Degete mici - Dita mignole (Fazi, 2010).

Cristina Gogianu este doctorandă a Universităţii din Bucureşti (Şcoala Doctorală Litere) cu o cercetare intitulată Cotitura istoriografică în romanul euro-atlantic contemporan coordonată de profesorul Mircea Martin. Actualmente este bursieră Nicolae Iorga a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, cercetarea sa în această postură vizând relaţia dintre istorie şi ficţiune precum şi diferitele reprezentări ale acesteia în romanul contemporan.