INDIELISBOA '08 La ce vă aşteptaţi?
La IndieLisboa de până acum ?
http://www.indielisboa.com/amit/
E deja un lucru obişnuit ca IndieLisboa să se reînnoiască odată cu fiecare nouă ediţie. Cum nu se putea altfel (din plăcere sau din motive de forţă majoră), festivalul din 2008 îşi redesenează harta sălilor şi redescoperă forme noi de a-şi valorifica şi mai mult programarea şi iniţiativele paralele.
Inovaţia mai pregnant vizibilă este bineînţeles noua identitate vizuală a IndieLisboa, creată de Brandia Central pentru a marca împlinirea a cinci ani de festival, o etapă ce urmează unui proces de creştere şi maturizare.
O altă mare noutate o reprezintă includerea Teatrului Maria Matos în grupul sălilor IndieLisboa. Alăturându-se în acest an Cinematografelor S. Jorge, Londres şi Forumului Lisboa, Teatrul Maria Matos va primi o parte importantă a programării obişnuite a IndieLisboa şi, de asemenea, unele dintre secţiunile speciale promovate de festival (şi anume seria de conferinţe şi seminariul organizat pe parcursul festivalului, Lisbon Talks).
Contrar ediţiilor anterioare, în care duminica de închidere a IndieLisboa era destinată exclusiv prezentării filmelor premiate, acest an, Festivalull prelungeşte chiar până la ultima zi propunerile sale de program, prezentând nu doar principalii câştigători (cu sesiuni dedicate cititorilor ziarului «Público», care, în timpul festivalului, va sugera zilnic câte un film selectat din vastul program,), oferind însă posibilitatea de a asista şi la vizionarea filmelor din diversele secţiuni ne-competitive şi a unui film-concert la IndieJúnior.
În program se menţin sau se intensifică secţiunile structurale ale festivalului (Competiţie, Observator, Laborator, IndieJúnior şi cele complementare (Director's Cut, IndieMusic) marile noutăţi sunt numele inconturnabile ce compun secţiunea Erou Independent.
(…)
Pentru a completa retrospectiva 2008, am ales România ca ţară aflată în vizor. Este deja un loc comum să vorbim de renaşterea cinema-ului românesc. Premiile obţinute la principalele festivale mondiale (şi viitoarele care se pot ghici ţinând cont de faptul că mulţi dintre regizorii cunoscuţi sunt în prezent pe cale de a termina noi producţii) ne ajută să aşezăm pe hartă o ţară care cu abia cinci sau şase ani în urmă aproape că nu avea nicio expresie cinematografică la nivel internaţional. Am ales să mergem la rădăcinile unei poveşti de succes şi să trasăm drumul acestei cinematografii în anii cu puţin înainte de explozia ei pe marile scene de cinema. Programul Noul Cinema Românesc nu va permite doar redescoperirea primelor filme mai puţin cunoscute ale unor nume ce se remarcă actualmente (o primă linie de vârf reprezentata de Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Cristian Mungiu, Radu Muntean), dar şi a unei «a doua linii» şi celei mai tinere speranţe ale acestei cinematografii. În anul în care România ne va deveni mai apropiată prin capacitatea pe care o are cinema-ul de a facilita descoperirea şi apropierea între popoare şi culturi, IndieLisboa este asociat în egală măsură comemorării Anului European al Dialogului Cultural 2008. Dimesiunea provenienţei geografice dintr-un total de 237 de filme programate (vor fi prezente 40 de ţări) este dovada vocaţiei multiculturale a festivalului. Pe lângă asta, diseminate în diversele secţiuni, festivalul prezintă o serie de filme care promovează dialogul intercultural şi justifică o dezbatere asupra apăsătoarei sale necesităţi astăzi, într-o lume din ce în ce mai globalizată. (...)
Dacă ediţia din 2007 a fost determinată de o notorie creştere cantitativă a festivalului (prin numărul de săli, sesiuni şi filme prezentate), în 2008 IndieLisboa doreşte în primul rând o creştere calitativă, accentuand directiile esenţiale ale misiunii sale: să împărtăşim entuziamul nostru faţă de cea mai bună cinematografie care se face actualmente în lumea întreagă şi să sărbătorim cum se cuvine această artă. Fără să renunţăm la ambiţia de a vrea să facem mai mult, vrem înainte de toate să facem mai bine.
Direcţia IndieLisboa – Festival Internacional de Cinema Independente
Miguel Valverde
Nuno Sena
Rui Pereira
FESTIVALUL: SECŢIUNILE ŞI PROGRAMAREA În acest an IndieLisboa va avea 236 de proiectii şi o selecţie de 238 de filme din Europa, Asia, Australia, Canada şi America Latină.
COMPETIŢIA OFICIALĂ Competiţia oficială de scurt şi lung-metraje de la IndieLisboa 2008 se compune din filme ce nu au mai fost niciodată prezentate până acum în mod public în Portugalia şi terminate în 2007 sau 2008. La această secţiune competitivă concurează filme de ficţiune, animaţie, documentarii sau opere experimentale, urmărindu-se o vizibilă susţinere a noilor regizori.
OBSERVATOR Observatorul, alcătuit din scurt şi lung-metraje se doreste a fi un radar, în care vor fi prezentate filme care nu pot face parte din competiţia oficială (fie pentru că sunt anterioare datelor de selecţie, fie pentru că au fost deja prezentate în cadrul altor manifestări cinematografice în Portugalia sau pentru că regizorii au obţinut deja o recunoaştere mai largă) sunt producţii esenţiale în panorama cinema-ului independent contemporan. Fiecare dintre cele două programe- scurt şi lung-metraje, prezentate separat – va fi de asemenea compus din filme de ficţiune, animaţie, documentarii sau filme experimentale.
LABORATORUL Această secţiune se angajează să prezinte creaţiile cele mai radicale şi inclasificabile care încalcă barierele instituite de genurile şi formatele cinematografiei, ale căror regizori se aventurează în teritorii mai puţin explorate. Este un spaţiu de programare de mai mare libertate, unde vor fi prezente producţii care cu greu ar fi putut intra în Competiţia Oficială sau în Observator.
EROU INDEPENDENT Această secţiune este dedicată celor care lucrează în favoarea unui cinema total liber de idei preconcepute şi pre-judecati, liber de industrii greoaie şi pieţe autiste, liber, mai ales, de rezultate imediate. Sunt durii, pacienţii noii ere şi, în acest rol, sunt eroii cinema-ului independent. Cum niciodată nu reuşesc să intre în sistem, cum mereu sunt puşi la marginea liniei de comportament care se aşteaptă de la ei, nu devin aroganţi, leneşi sau oameni de carieră. Devin şi mai mari, devin vizionari. La fiecare ediţie se va aduce aşadar un omagiu, prin prezentarea retrospectivei creaţiei unei personalităţi dintotdeauna asociate cinema-ului independent, care poate fi o personalitate, instituţie sau ţară.
După omagiul adus Festivalului Sundance aflat la prima ediţie, cinema-ului argentinian şi cineastului chinez Jia Zhangke, în 2005, regizorilor Michael Glawogger, Jay Rosenblatt, Nobuhiro Suwa şi Edgar Pêra, în 2006, şi anul trecut regizorului japonez Shinji Aoyama şi noului cinema german, anul acesta vor fi omagiaţi regizorii Johnnie To din Hing Kong şi spaniolul José Luis Guerin şi, mai mult, Noul Cinema Românesc, în cadrul secţiunii Erou Independent.
Festivalul include şi o secţiune pentru publicul infantil IndieJúnior.
NOUL CINEMATOGRAF ROMÂNESC Ca urmare a secţiunilor anterioare unde am omagiat «Noul cinema argentinian» şi «Un cinema german», vom atrage atenţia la ediţia 2008 a IndieLisboa asupra «Noului cinema românesc». Identificat de mulţi ca «Nouvelle vague» română, de alţii ca «Nouvelle Nouvelle vague» iar de alţii chiar «Neo-realism» fără îndoială că în ultimii zece ani ceva fierbe în România. Aşa numiţii «decreţei» au pus mâna pe viaţa artistică după revoluţia care a dus la înlăturarea lui Ceauşescu. Iar cinema-ul creat de ei a devenit mai realist şi ironic, urmând tradiţia marelui cineast român exilat, Lucian Pintilie, o producţie îngrijită, o strategie de promovare şi o lansare corectă au adus filmelor românesti Premiul I la principalele festivaluri internaţionale de cinema. Un exemplu este recentul premiu Palme d'Or al Festivalului de la Cannes pentru filmul «4 luni, 3 săptămâni, 2 zile» al lui Cristian Mungiu. IndieLisboa a decis să plece de la rădăcini şi să arate primele filme ale cineaştilor români precum Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Cristian Nemescu, Corneliu Portumboiu, Thomas Ciulei, Hanno Hoffer, Adina Pintilie, Paul Negoescu şi mulţi alţii încă necunoscuţi în afara României. Genurile cinematografice de mai mare expresie în România sunt ficţiunea şi documentarul, de aceea ne-a interesat să căutăm expresia lor la cel mai înalt nivel. Mai mult, avem convingerea că această programare va atrage mai mult atenţia asupra acestei cinematrografii şi, în acelaşi timp, va ajuta la lansarea de noi nume pe piaţa internaţională.
Extras din Dosarul de presă IndieLisboa 2008