Începe Festivalul de Film Românesc de la Seattle, cu o selecție de filme reunite sub titlul „HomeLands”

Ajuns la cea de a IX-a ediție, Festivalul de Film Românesc de la Seattle debutează vineri, 11 noiembrie, cu o selecție de filme reunite sub titlul „HomeLands” / „Ținuturi natale”, care pune în discuție temele identității și ale apartenenței într-o lume în care dezrădăcinarea a devenit un fapt curent și de masă. Începând de anul trecut, Festivalul, realizat de către American Romanian Cultural Society, cu sprijinul ICR New York, s-a extins la Detroit și Phoenix, devenind unul dintre cele mai mari evenimente culturale românești în America de Nord. Proiecțiile se vor derula în perioada 11-27 noiembrie atât în format fizic, cât și hibrid, pe platforma Northwest Film Forum.

Festivalul se va deschide cu o proiecție a filmului „Metronom”, în regia lui Alexandru Belc, producție realizată anul acesta, care acâștigat premiul pentru regie în cadrul secțiunii Un Certain Regarda Festivalului Internațional de Film de la Cannes. Cu filmul „Metronom”, Alexandru Belc și-a făcut debutul în lungmetrajul de ficţiune, după documentare precum „8 martie” (2012) și „Cinema, mon amour” (2015). Pelicula spune povestea a doi liceeni care se iubesc şi scriu scrisori la emisiunea Metronom de la Europa Liberă, în timp ce Ţiriac şi Năstase joacă Finala Cupei Davis la tenis împotriva S.U.A. în 1972. Când băiatul primeşte aprobarea să plece definitiv din ţară, împreună cu familia, cei doi tineri ştiu că trebuie să se despartă, dar nu se aşteptau ca ultimele zile împreună să devină hotărâtoare pentru întreaga lor viaţă.

Din selecție mai fac parte filme de lungmetraj, scurtmetraj și documentare: „Amok” (r. Balázs Turai, 2022), „Plastic Semiotic” (r. Radu Jude, 2021), „Șerifi ucraineni” (r. Roman Bondarchuk, 2016), „Spirala” (r. Cecília Felméri, 2021), „Certitudinea probabilităților” (r. Raluca Durbacă, 2021), „Imaculat” (r. Monica Stan și George Chiper-Lillemark, 2021), „Insula” (r. Anca Damian, 2022), „Cele două execuții ale mareșalului” (r. Radu Jude, 2018), „Noi împotriva noastră” (r. Andra Tarara, 2020), „Cerbul a trecut prin fața mea” (r. Vlad Petri, 2020), „Omul care a vrut să fie liber” (r. Mihai Mincan și George Chiper-Lillemark, 2019), „Om câine” (r. Ștefan Constantinescu, 2021), „Lemn” (r. Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst, Ebba Sinzinger, 2020), „Lucruri pentru care merită să plângi” (r. Cristina Groșan, 2021) și „Crai nou” (r. Alina Grigore, 2021).

Programul de proiecții va fi însoțit de discuții virtuale cu actori, cineaști și critici de film. Printre alții, vor lua parte la Q&A-uri: regizorii Cristina Groșan, Ștefan Constantinescu, Andra Tarara, Raluca Durbacă, Monica Lăzurean-Gorgan, Mihai Mincan, George Chiper-Lillemark, Roman Bondarchuk, Mona Nicoară și Andrei Dăscălescu, actrițele Mara Bugarin, Ioana Chițu, Oana Dumitrașcu și Ofelia Popii, criticul de film Monica Filimon.