,,Identităţi intermediare": apartenenţa etno-naţională şi provocările ei

Pornind de la fascinanta experiență a pluralismului în Europa Est-Centrală, profesorul Marius Turda de la Universitatea Oxford Brookes, împreună cu profesorii Jan Fellerer şi Robert Pyrah de la Universitatea din Oxford discută problema identităţilor hibride, de obicei marginale, situate între marile formule identitare consacrate o dată cu instituirea și expansiunea statului-națiune. Statutul acestor identități problematice este investigat în conextul re-examinărilor noțiunii de identitate naţională și a dialecticii complicate dintre majoritate și minoritate într-o lume globalizată.

Conferinţa, intitulată "Identități intermediare: apartenența etno-națională în Europa Est-Centrală, de la 1900 până în prezent", este organizată de Institutul Cultural Român din Londra, Forumul Cultural Austriac, Institutul Cultural Polonez, Universitatea din Oxford şi Universitatea Oxford Brookes.

Marius Turda este director al Centre for Medical Humanities al Universității Oxford Brookes și fost director al Institutului Cantemir de la Universitatea Oxford. Este membru al Royal Historical Society, al Higher Education Academy și al Institutului Galton. Printre temele sale de cercetare se numără rasismul, istoria eugenismului, teoriile etnicității și ale caracterului național, pe care le examinează în special în contextul Europei Est-Centrale. Începând din 2004, profesorul Turda a publicat şi editat numeroase studii despre eugenism în Europa de Sud și Est-Centrală.  În 2006, a înfiinţat o reţea internaţională de cercetare a istoriei eugenismului şi a rasismului în Europa Centrală și de Est, iar succesul inițiativei a dus la extinderea sa la nivel mondial.

Robert Pyrah este istoric, specializat în politica identitară post-habsburgică din Europa Est-Centrală, cu precădere din Austria, Polonia și Ucraina. Profesor la Wolfson College de la Universitatea Oxford, conduce proiectul de cercetare "Subculturile ca forţe integratoare în Europa Est-Centrală, de la 1900 până în prezent", care explorează fenomenele identitare din afara proiectelor tradiționale de construire a națiunilor. Robert Pyrah a fost membru al colectivului de cercetare postdoctorală al Colegiului St Antony al Universității Oxford,  între 2007 și 2011, și Senior Fellow al Centrul Internațional de Cultură din Cracovia, în 2012.

După mai mulți ani petrecuți în Departamentul de Filologie Rusă şi Slavă al Universităţii din Basel (Elveția), Jan Fellerer a preluat postul de lector la Colegiul Wolfson al Universităţii Oxford, unde predă limbi slave. E interest de lingvistica polonă, cehă și ucraineană, în special începând cu secolul al XVIII-lea. Profesorul Fellerer a publicat numeroase studii cu privire la sintaxa slavonă, la istoria analizei de discurs în limbile polonă, cehă şi ucraineană, precum şi o carte despre multilingvismul din Galiția secolului al XIX-lea.

Când: 25 februarie 2016, 7pm

Unde: Romanian Cultural Institute, 1 Belgrave Square, London SW1X 8PH

Intrarea este liberă, dar vă rugăm să vă rezervaţi locurile pe Eventbrite