Câştigătorii concursului de eseuri pe tema istoriei României şi Refugiului polonez sunt:premiul I - Bartosz Radomski
premiul III - Magdalena Neuberg
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Programul Institutului Cultural Român de la Varșovia din 2014 stă sub semnul istoriei. Aniversarea a 75 de ani de la Marele Refugiu Polonez în România prilejuiește organizarea unei suite de evenimente, din diverse domenii, în dorința de a marca unul dintre momentele simbolice ale istoriei relațiilor româno-polone.
Unul dintre evenimentele înscrise în programul special dedicat marcării aniversării istorice este concursul de eseuri pe tema României și Refugiului polonez, pe care ICR Varșovia îl lansează în luna mai. Concursul este deschis tuturor categoriilor de public și constă în elaborarea unui eseu de maxim 8000 de semne, în limba polonă, pe tema dată. Participarea la concurs se face în baza regulamentului, publicat pe pagina web a ICR Varșovia, în limba polonă. Lucrările vor fi evaluate de un juriu format din istorici specializați pe problematica Refugiului, precum și din cadre didactice ale catedrelor de limba română din Polonia.
Concurs de eseuri cu tema „Marele Refugiu Polonez în România”
eveniment dedicat aniversării a 75 de ani de la Marele Refugiu Polonez în România, 1939-2014
Premiul I - Bursă la Şcoala de Vară de la Braşov, 1-26 iulie 2014
I - TEMA CONCURSULUI:
Redactarea unui eseu de maxim 8000 de caractere, în limba polonă, pe tema dată.
II - OBIECTIV:
Concursul are ca obiective creşterea gradului de cunoaştere a istoriei comune României și Poloniei şi promovarea, în rândul unui public cât mai larg, a unui moment foarte important al relaţiilor bilaterale române-polone.
III - PUBLIC ŢINTĂ:
Concursul este deschis tuturor categoriilor de public domiciliat în Polonia, vorbitor de limbă polonă.
IV - TERMENE:
Perioada desfăşurării concursului: 9 mai – 12 iunie 2014
Perioada elaborării și depunerii lucrărilor: 9 mai – 6 iunie
Perioada de selecţie a lucrărilor câștigătoare: 7 – 11 iunie
Anunţarea câştigătorilor premiilor: 12 iunie
V- CONDIŢII DE PARTICIPARE:
În concurs vor fi acceptate doar lucrările care vor corespunde următoarelor condiţii:
1. Concursul este deschis tuturor participanţilor de naţionalitate poloneză, vorbitori de limba polonă, domiciliați în Polonia, cu vârsta minimă de 16 ani.
2. Lucrările vor fi redactate doar în limba polonă.
3. Lucrările nu trebuie să depăşească 8000 de caractere cu spaţii. Pentru depunere, lucrările vor fi imprimate pe suport hârtie A4, în patru exemplare, însoţite de suport electronic (CD/DVD).
4. Lucrările trebuie să fie semnate cu pseudonim, toate cele patru exemplare vor conţine titlul lucrării şi pseudonimul participantului.
5. Lucrările trebuie să fie originale (nepublicate în ediţii comerciale - cărţi, reviste - şi nici în ediţii on-line, anterior înscrierii în concurs). În cazul apariţiei unor reclamaţii legate de drepturile de autor sau cu privire la participarea textului în cadrul altor concursuri, ori a altor probleme de natură juridică referitoare la autor sau la lucrarea prezentată, Institutul Cultural Român de la Varșovia îşi declină orice răspundere, iar responsabilitatea legală cade în sarcina participantului la concurs.
6. La încheierea concursului, lucrările nu vor fi returnate concurenţilor.
7. Într-un plic separat, închis, se vor regăsi: titlul lucrării, pseudonimul, numele şi prenumele participantului, data naşterii, domiciliul, telefonul, adresa e-mail, o copie a documentului de identitate şi un scurt CV al autorului. Plicul trebuie să aibă inscripţionat pe exterior pseudonimul participantului.
8. Cele patru exemplare, plicul separat şi închis, precum şi un CD/DVD, vor fi introduse într-un alt plic închis care va fi trimis cu menţiunea „Rumuński Instytut Kultury, Krakowskie Przedmieście 47/51, 00-071 Warszawa – Konkurs esejów”. Vor fi acceptate doar lucrările expediate prin poştă tradiţională, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire. Nu vor fi acceptate lucrări expediate prin poştă electronică şi nici aduse personal la sediul Institutului Cultural Român de la Varşovia.
9. Data limită de trimitere a lucrărilor (data poştei înscrise pe plicul ce conţine lucrarea) este 6 iunie 2014. Anunţarea câştigătorilor se va face pe 12 iunie 2014, pe pagina web http://www.icr.ro/warszawa/
10. În cazul în care câştigătorul Premiului I nu poate frecventa cursurile Școlii de Vară pe întreaga durată a acesteia, Institutul Cultural Român de la Varşovia nu are obligaţia de a-i asigura transportul internaţional în afara celui convenit anterior.
11. Decizia juriului este inapelabilă.
12. Premiile sunt netransmisibile. În cazul în care câştigătorul nu este dispus să participe la Şcoala de Vară, Premiul I va fi reportat următorului clasat şi tot astfel până la al treilea clasat. Nu se poate în niciun caz acorda contravaloarea în bani a respectivului premiu.
13. Institutul Cultural Român îşi rezervă folosirea textului câştigător doar pentru publicarea sa în diverse materiale, fără urmărirea unui scop economic.
VI - PREMII:
În urma concursului vor fi declaraţi trei câştigători (premiile I, II şi III). Premiul I va consta în oferirea unei burse la Şcoala de Vară de la Braşov, 1–26 iulie 2014. Premiile al II-lea şi al III-lea vor consta în bani: Premiul al II-lea - 200 EUR (contravaloarea în PLN) şi premiul al III -lea - 100 EUR (contravaloarea în PLN).
Institutul Cultural Român organizează în perioada 1-26 iulie 2014 cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie românească în cetatea transilvană de secol XII, Braşov. Pe lângă cursurile de limbă, programul va cuprinde prelegeri de istorie, literatură, cinematografie, politică şi jurnalism, ateliere de creaţie, vizionări de filme etc. De asemenea, se vor organiza excursii de documentare în Vechea Cetate a Braşovului şi a Sibiului, la cetăţile fortificate săseşti (Prejmer, Viscri), la castelul Bran, la Casa Memorială „Cezar Petrescu“ din Buşteni, la Complexul Peleş de la Sinaia (Peleş, Pelişor, Foişor), la Casa Memorială „George Enescu“ din Sinaia.
Institutul Cultural Român de la Varşovia va acoperi cheltuielile de deplasare din Varşovia (Polonia) la Braşov (România) şi retur la terminarea şcolii, cazare, pensiune completă şi taxă pentru cursuri ateliere şi cheltuielile ocazionate de excursiile organizate. Nu acoperă cheltuielile pentru asigurări medicale, servicii hoteliere suplimentare. Orice alte cheltuieli de transport, în afara celor ocazionate de transportul pe ruta Varșovia-Braşov şi retur, nu vor fi acoperite de Institutul Cultural Român de la Varșovia.
VII - JURIUL:
Lucrările vor fi evaluate de un juriu format din trei experți din Polonia în subiectul concursului.
Comisia de concurs poate finaliza evaluarea materialelor prezentate în concurs, fără acordarea vreunui premiu, în cazul în care calitatea materialelor prezentate nu este corespunzătoare.
VIII - DISPOZIȚII FINALE:
Prin participarea la acest concurs, participanţii sunt de acord să respecte şi să se conformeze tuturor prevederilor, termenilor şi condiţiilor prezentului Regulament.