ICR Tel Aviv a inaugurat seria online „Yiddishkeit” cu un eveniment despre Itzik Manger și Dov Seltzer

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Leyvik House - Asociația Scriitorilor și Jurnaliștilor de Limbă Idiș din Israel, a inaugurat online, pe pagina oficială de Facebook a institutului, în data de 10 septembrie, o nouă serie de evenimente culturale dedicate influențelor bilaterale dintre cultura română și cultura de limbă idiș, intitulată „Yiddishkeit”.

Primul eveniment al seriei a fost reprezentat de un simpozion având ca temă influența moștenirii culturale române în operele scriitorului Itzik Manger și ale compozitorului Dov „Dubi” Seltzer, ambii originari din România.

Evenimentul, în limbile ebraică și idiș și moderat de Martin Salamon - director ICR Tel Aviv, a fost deschis deDaniel Galay, poet și directorLeyvik House - Asociația Scriitorilor și Jurnaliștilor de Limbă Idiș din Israel, care a apreciat colaborarea tradițională dintre ICR Tel Aviv și organizația pe care o conduce, exprimându-și speranța că această nouă inițiativă culturală va reuși să contribuie la consolidarea schimburilor culturale dintre cele două culturi.

În continuarea programului, dr. Asnat Goldfarb, lector și cercetător în domeniul muzicii idiș, a susținut o prelegere despre „Compozițiile lui Dov (Dubi) Seltzer și eternitatea lor”. Născut la Iași și autor a peste 200 de cântece, 46 de coloane sonore de film, 13 scenarii de musical și 9 spectacole pentru copii, Dov Seltzer este una dintre personalitățile culturale marcante ale muzicii contemporane israeliene. Cântecele pe care le-a scris pentru Ansamblul Nahal și sutele de cântece care le-au urmat au devenit cunoscute de multe generații ale publicului israelian și au intrat în repertoriul standard al canalelor de radio și televiziune din Israel. De asemenea, a fost primul compozitor care a creat musical în idiș, având la bază lucrările unor importanți autori israelieni de limbă idiș, printre aceștia aflându-se și Itzik Manger. „Dubi Seltzer este unul dintre titanii muzicii israeliene, iar opera sa este gravată în istoria și viața culturală a țării de la înființarea Statului Israel”, a afirmat dr. Goldfarb. Aceasta și-a încheiat intervenția povestind momentul primei întâlniri dintre Dov Seltzer și Itzik Manger. „Pentru a căpăta încrederea lui Manger, Dov Seltzer, deja un compozitor consacrat, a adus cu el la întâlnire discuri cu toate compozițiile sale. La vederea acestora, Manger i-a arătat biblioteca și i-a spus: ’Vezi biblioteca aceasta? Astea sunt toate titlurile semnate de mine’ ”, a menționat dr. Goldfarb. Intervenția acesteia a fost însoțită de fragmente audio și video din compozițiile lui Dov Seltzer.

Daniel Galay a încheiat programul evenimentului printr-o prelegere despre Itzik Manger, literatura sa șipopularitatea acestuia ca scriitor de limbă idiș. Mulți compozitori israelieni au creat muzică pe versurile baladelor semnate de acesta, „balade care erau dramă psihologică. Da, era poet, însă căuta și drama care se află în viață. În baladă și apoi pe scenă îi erau foarte importante diversele personaje, contrariile dintre ele și influențele care vin din viața însăși”, a subliniat Daniel Galay. Personalitate pregnantă a culturii universale, Itzik Manger s-a remarcat ca unul dintre cei mai importanți scriitori de limbă idiș și „deși nu a fost niciodată nominalizat la Premiul Nobel, ar fi fost cel mai îndreptățit să-l primească”, a adăugat Daniel Galay.

În încheierea evenimentului, atât Daniel Galay, cât și Martin Salamon au menționat că acesta este primul dintr-o serie bogată de evenimente culturale care va aborda rădăcinile comune și influența reciprocă și constantă dintre cultura română și cea de limbă idiș, și care va contribui la consolidarea relațiilor bilaterale dintre România și Israel.

Dov (Dubi) Seltzer s-a născut în 1932 la Iași și este compozitor și dirijor israelian, originar din România, laureat al Premiului de stat al Israelului (Premiul Israel). S-a evidențiat prin talent muzical încă din copilărie, iar la vârsta de 5 ani a început să învețe să cânte la pian, pentru ca mai apoi să învețe deja teoria muzicii și armonia cu compozitorii Alfred Mendelsohn și Mihail Jora. La vârsta de 15 ani, în 1947, a emigrat cu fratele său Haim în Palestina, sub auspiciile organizației sioniste „Aliyat Hanoar”. La 18 ani Seltzer a fost recrutat în armata israeliană și s-a numărat printre fondatorii Ansamblului de muzică și divertisment al forțelor Nahal (Tineretul agricultor militar). Cântecele pe care le-a scris pentru Ansamblul Nahal și sutele de cântece care le-au urmat au devenit binecunoscute de multe generații ale publicului israelian și au intrat în repertoriul standard al canalelor de radio și televiziune din Israel. După eliberarea din armată, și-a continuat studiile la Colegiul de Muzică Mannes din Statele Unite și apoi la Universitatea de Stat din New York.

După întoarcerea în Israel, Seltzer a început o carieră muzicală activă, compunând mai ales muzică ușoară și pentru filme și teatru muzical. Seltzer a compus banda sonoră pentru peste patruzeci de filme artistice de lung metraj israeliene, americane, italiene, germane și franceze. De asemenea el este autorul unor lucrări simfonice care au fost interpretate de Filarmonica Israeliană din Tel Aviv și Orchestra simfonică din Ierusalim. A dirijat ambele orchestre la premiera acestor lucrări, fiind cel dintâi compozitor israelian care a fost onorat în acest fel. Lucrările de muzică cultă pe care le-a compus au fost interpretate și de Filarmonica din New York, orchestra Queens Symphony, și Orchestra Britanică de Cameră, fiind dirijate ori interpretate de artiști ca Zubin Mehta, Kurt Masur, Yehudi Menuhin și Itzhak Perlman. Începând cu 1968, Seltzer a primit de 12 ori premiul Kinor David pentru cel mai bun compozitor de muzică de film și scenă al anului.

Itzik Manger a fost un poet și dramaturg evreu de limbă idiș, originar din Bucovina.Manger a trăit și creat în România și Polonia, mai apoi s-a refugiat din cauza primejdiei naziste în Franța și apoi în Anglia, de unde a emigrat în ultimii ani ai vieții în Israel. A fost admirator al teatrului idiș din tradiția lui Abraham Goldfaden, al cântăreților ambulanți evrei- Brodersinger, ai muzicii romilor. A inceput să scrie în idiș din anul 1918 și în 1921 Manger și-a făcut debutul literar într-o revistă a lui Eliezer Steinbarg. A publicat apoi poezii și balade și în alte jurnale literare fondate după Primul Război Mondial. Mai apoi s-a stabilit la București, unde a scris în idiș pentru ziarele locale și a ținut conferințe despre folclorul spaniol, românesc și rrom. În 1927 Manger s-a mutat la Varșovia, unde, în 1929, a publicat primul său volum de versuri „Ștern afn dakh” (Stele pe acoperiș), care s-a bucurat de o primire entuziastă în rândurile publicului și al criticii. În anul următor a fost primit în prestigiosul PEN-Club al autorilor idiș, din care făceau parte Isaac Bashevis, Israel Rabon și I. Papiernikov. Din 1929 Manger și-a editat și propria revistă literară, intitulată „Cuvinte alese”, în care a publicat poezii, povestiri și manifeste artistice. În același timp, Manger a continuat să-și publice creațiile literare la diferite edituri: o serie de poezii moderniste inspirate de Talmud (Midrașul lui Itzik, 1935), o rescriere teatrală a poveștii sărbătorii Purim (Cartea Cântecelor Meghilei, 1936), o adaptare a piesei lui Abraham Goldfaden -Vrăjitoarea din Botoșani - Hotzmakh Spiel, 1937), o serie de viniete literare despre istoria literaturii idiș (Portrete familiare, 1938) și încă trei mari culegeri de versuri: Lanternă în vânt (1933), Scrisorile lui Velvl Zbarzher către Preafrumoasa Malkele (1937) și Amurg în oglindă (1937).