ICR Stockholm, un model de diplomaţie culturală în Suedia

În ediţia sa din 16 iulie, Göteborgs-Posten, unul dintre principalele cotidiene suedeze, apreciază Institutul Cultural Român de la Stockholm ca fiind "cel mai activ, în ultimii ani" dintre institutele culturale străine din Suedia. ICR Stockholm este menţionat alături de British Council, Institutul Goethe, precum şi de institutele culturale ale Franţei, Italiei şi Poloniei, prezente toate la Stockholm.

Aprecierile au loc în contextul criticii aduse de jurnalistul Mikael van Reis intenţiei guvernului suedez de a desfiinţa Institutul Suedez din Paris, o instituţie care activează cu succes de 40 de ani. Măsura avută în vedere de Ministerul de Externe al Suediei ca urmare a crizei economice a fost vehement criticată de personalități culturale din Suedia şi Franţa. Autorul articolului, fost şef al redacţiei de cultură a Göteborgs-Posten, nu consideră măsura justificată, cu atât mai puţin în anul în care Suedia deţine preşedinţia Uniunii Europene. "Este uşor să închizi o instituţie, dar durează decenii să construieşti şi să menţii o activitate susţinută" este de părere jurnalistul, subliniind că „deschiderea către străinătate" şi „plasarea Suediei pe hartă" se fac „prin crearea de schimburi culturale".

Pentru a-şi argumenta punctul de vedere, van Reis dă exemplul mai multor ţări europene care au institute culturale în capitala Suediei, apreciind în mod deosebit „vitalitatea Institutului Cultural Român de la Stockholm, condus de Dan Shafran". "Românii au înţeles să-şi exporte cultura pentru a-şi îmbunătăţi imaginea. După ce au trăit anii grei ai dictaturii ceauşiste, urmaţi de douăzeci de ani de redresare economică greoaie, românii sunt, pe bună dreptate, mândri de cultura ţării lor şi o exportă". „La Stockholm se decernează chiar şi un premiu românesc unor scriitori suedezi remarcabili – premiul Marin Sorescu".

Detalii