ICR, organizator al Şcolii de Vară pe tema „Istorie și Cinema în Basarabia” din cadrul Festivalului de Film Istoric Râşnov

Actualizare (8 iulie 2015):
Candidații selectați pentru Școala de vară ICR din cadrul Festivalului de Film Istoric de la Râşnov sunt Rusalina Lupu, Claudia Ioviță, Natalia Istrati, Olga Mustețea, Andrei Iurco, Corina Bezer, Sabina Rebeja, Vlad Bilețchi, Marcela Rotaru, Irina Briceag, Cristina Musteață, Elena Corcimari, Vadim Pîslari, Ion Arseni, Cornel David.

*Actualizare – Noul termen-limită pentru înscrieri la Şcoala de Vară „Istorie şi Cinema în Basarabia” este vineri, 5 iunie 2015.

Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Granițelor și Limba Română, va organiza, în calitate de partener, şcoala de vară din cadrul celei de-a șaptea ediţii a Festivalului de Film Istoric de la Râşnov, ce va avea loc în perioada 31 iulie - 9 august 2015.
Aflată anul acesta la cea de-a doua ediție, Şcoala de Vară ICR se adresează în special studenţilor şi masteranzilor din spațiul Basarabiei istorice (Republica Moldova și Ucraina) pasionaţi de istorie și de cinema.
Participanţii vor avea ocazia de a discuta cu numeroase personalităţi ale lumii culturale româneşti şi vor avea acces gratuit la toate evenimentele Festivalului de Film Istoric şi în Cetatea Râşnov.
Timp de zece zile, cei selectaţi vor participa la dezbateri, conferinţe, proiecţii de film, workshop-uri, excursii tematice etc. în prezenţa unor reputaţi specialişti (istorici, politologi, sociologi, cineaști, artiști vizuali etc.), şi vor avea ocazia de a-şi prezenta ideile privind istoria și cultura spațiului din care provin.
Termenul limită pentru înscrieri la Şcoala de Vară „Istorie şi Cinema în Basarabia” este 5 iunie 2015.
Condiţii de participare studenţi/ masteranzi
Aplicanţii trebuie:
- să aibă vârsta minimă de 18 ani (împliniţi la data de 1 august 2015) şi maximum 26 de ani;
- să trimită un CV şi o scrisoare de intenţie (specificând titlul/tema comunicării ce va fi pregătită ulterior) până la data de 5 iunie 2015 pe adresa vlad.condrea@icr.ro;
- să pregătească o comunicare de maxim 30 de minute ce va fi prezentată în perioada taberei. Organizatorii nu doresc să limiteze aria tematică a subiectelor abordate de candidaţi. Orice propunere care se încadrează în tema anunţată, „Istorie și Cinema în Basarabia”, este eligibilă. De asemenea, organizatorii încurajează propunerile care permit deschiderea interdiscipinară.
Organizatorii îşi rezervă dreptul de a face o selecţie a aplicanţilor înscrişi în limita celor 12 locuri disponibile.
Candidaţii admişi vor primi informaţii suplimentare despre desfăşurarea Şcolii de Vară după anunţarea rezultatelor selecţiei. Pentru orice întrebări sau informaţii suplimentare, ne puteţi contacta la adresa vlad.condrea@icr.ro sau la numărul de telefon 0314232 247.
Aplicând pentru Şcoala de Vară ICR, candidaţii consimt ca lucrările lor să poată fi publicate/utilizate de ICR cu condiţia menţionării numelui autorului. Toate aplicaţiile primite vor intra în arhiva ICR.
Cheltuieli
Costurile de transport, masă şi cazare pentru aplicanţii selectati vor fi acoperite de către organizatori. Aplicanţii selectaţi vor avea acces la toate evenimentele Festivalului de Film Istoric şi în Cetatea Râşnov.


Drepturi şi obligaţii
Participanţii au următoarele drepturi:
• să participe la evenimentul „Şcoala de vară ICR” fără a li se percepe niciun fel de taxe;
• să promoveze pe orice canal de comunicare participarea la eveniment;
• să primească diplome de participare la finalul Şcolii de vară.
Participanţii au următoarele obligaţii:
• să respecte indicaţiile şi deciziile organizatorilor;
• să nu angajeze numele „Şcolii de vară ICR” în acţiuni defăimătoare care pot aduce prejudicii imaginii evenimentului şi/sau organizatorului, co-organizatorului şi sponsorului.

Despre Festivalul de Film Istoric de la Râşnov
Sub auspiciile Festivalului de Film Istoric desfășurat anual în orașul Râșnov, sunt reunite activități culturale ce au ca numitor comun pasiunea participanților pentru Cinema, deopotrivă cu cea pentru Istorie. Filme și documentare inedite, dezbateri cu istorici și martori ai evenimentelor istorice, discuții cu actori si regizori, școli de vară tematice, prezentări de carte, concerte de muzică medievală și clasică, expoziții de pictură și fotografie, cu toate beneficiază de cadrul atmsoferic asigurat de cetatea țărănească de la Râșnov. Anul acesta, proiecțiile de filme și dezbaterile de idei vor gravita în jurul a două teme majore, și anume Uniune vs. Secesiune (temă principală), Papa Ioan Paul al II-lea, Hiroshima, Genocidul Armean şi Nicolae Ceaușescu.
Mai multe detalii se pot consulta la adresa oficială a festivalului: http://www.ffir.ro/.