- 23 October 2020 - 23 October 2020
- Etichete Institutul Cultural Român ICR ICR Chișinău
La data de 29 septembrie 2020 s-au împlinit 10 de la inaugurarea Institutului Cultural Român “Mihai Eminescu” la Chișinău. Pe parcursul acestui deceniu ICR Chișinău s-a afirmat ca unul dintre cei mai importanți operatori culturali în spațiul Republicii Moldova, realizând circa 1 000 de proiecte culturale în cadrul cărora s-au desfășurat peste 2 500 de evenimente cultural-artistice și științifice.
Cu această ocazie, ICR Chișinău organizează o Gală de înmânare a Diplomelor de excelență pentru un deceniu de colaborare cu cei mai importanți parteneri din Republica Moldova. Evenimentul va avea loc în holul Teatrului Național de Operă și Balet Maria Bieșu din Chișinău în data de 23 octombrie, începând cu orele 15.00.
Cuvântul de deschidere îi va aparține dl. acad. Valeriu Matei, directorul ICR Chișinău, care va face o trecere în revistă a evoluției activității institutului, materializată prin creșterea numărului proiectelor și evenimentelor, a diversității și complexității acestora cât și prin dezvoltarea de parteneriate de colaborare pe întregul teritoriu al Republicii Moldova, în cei 10 ani de activitate. La eveniment va participa dl. Mirel Taloș, președintele Institutului Cultural Român, personalități ale vieții culturale din Republica Moldova. Vor fi înmânate Diplome de excelență pentru 10 ani de colaborare celor mai importanți operatori culturali și parteneri ai ICR Chișinău. Select Strings Quartet, Orchestra Națională de Tineret a Republcii Moldova, actorii și interpreții Nicolae Jelescu, Ninela Caranfil, Margareta Nazarchevici, Silvia Goncear, Marin Gheras, Viorel Burlacu ș.a. vor susține scurte momente artistice.
ICR Chișinău a reușit să facă o tradiţie anuală a proiectelor de mare rezonanță culturală: programul Poduri de carte, Zilele Filmului Românesc, Reuniunea Teatrelor Naționale, proiectul 10 x 10, Festivalul FESTIS, conferinţele ICR Chişinău, proiectul Muzică românească pe ambele maluri ale Prutului, Universităţile Populare de Vară, expozițiile de artă la Muzeul Național de Artă al Moldovei și la galeria Filamonicii Naționale, expozițiile în aer liber Galeria La Rond, colaborarea cu Universitățile din Republica Moldova (prelegerile publice susținute) și cu Academia de Științe a Moldovei, emisiunile radio Ora de Cultură, susținerea a zeci de publicații culturale și literare din Republica Moldova ș.a. Având în vedere caracterul special al relațiilor conferit de comunitatea de limbă, istorie, tradiții și cultură, misiunea ICR Mihai Eminescu la Chişinău a fost nu doar de a aduce în Republica Moldova producţie culturală românească de calitate, ci și de a susține cultura românească din Republica Moldova și a o face cunoscută în România și peste hotare.
Accesul la eveniment va fi limitat la 60 de persoane și se va realiza pe baza invitației electronice transmise de către ICR Chișinău și cu respectarea măsurilor sanitare impuse de COVID-19.