ICR Beijing partener al Academiei de Film din Beijing la masterclass-ul susținut de regizorul Călin Netzer

În data de 18 aprilie 2018, la Sala de Cinema a Academiei de Film din Beijing (Beijing Film Academy - BFA), a avut loc evenimentul de success organizat de Academia de Film din Beijing în parteneriat cu ICR Beijing.

În cadrul evenimentului au fost vizionate filmele în regia lui Călin Peter Netzer „Medalia de onoare” (2009), la recomandarea academiei chineze și cel pus la dispoziție de către UNATC „Zăpada meilor” (1998). Masterclass-ul susținut de către regizorul român Călin Peter Netzer a avut loc după proiecția acestor filme.

Deschiderea evenimentului a fost realizată de către gazda evenimentului, doamna Yu Fan, profesor doctor în cadrul Departamentului de Scenaristică (BFA), care a fost urmată de un scurt discurs din partea ICR Beijng susținut de către Antonina Dragne-Ciuceanu, referent principal relații.

După vizionarea filmelor aplaudate intens de publicul prezent, coordonatorul evenimentului Wang Yao, critic de film și profesor doctor în cadrul Departamentului „Studiul Filmului” (BFA) a prezentat „Succesul filmelor românesti în cadrul festivalelor de film internaționale. Netzer, unul dintre cei mai buni regizori ai Noului Val al Cinematografiei Românești“.

Regizorul român așteptat cu mult interes de aproape cei 200 de spectatori a răspuns sistematic la toate întrebările doamnei profesor Yu Fan, coordonatorul masterclass-ului, a povestit despre anii de studenție, de problemele pe care le-a întâmpinat de-a lungul vremii în realizarea filmelor și și-a expus viziunea sa regizorală. La buna comunicare în cele două limbi, română și chineză, a contribuit Ema Stoian, doctarand la Facultatea de Regie a Academiei de Film din Beijing.

La finalul evenimentului, a avut loc o sesiune Q&A, în cadrul căreia studenții și profesorii din cadrul BFA și-au expus curiozitățile lor privind viziunea regizorală și detaliile tehnice pe care le-a folosit regizorul român de-a lungul realizării filmelor sale, filme care l-au condus spre marele success internațional.

Au participat reprezentanți mass-media, regizori, producători ale caselor de film din China, studenți și profesori din cadrul Academiei de Film din Beijing, românologi, români rezidenți la Beijing, publicul larg.

Regizorul român Călin Peter Netzer a fost invitat să participe în calitate de membru al juriului Festivalului Internațional de Film de la Beijing 2018. Menționăm că la ediția festivalului din anul 2016, în cadrul juriului a fost invitat regizorul român Corneliu Porumboiu, care a participat, de asemenea, la Deschiderea „Cinematecii române” la sediul ICR Beijing, în data 20 aprilie 2016, eveniment în cadrul căruia a fost vizionat filmul său „Politist, adjectiv”.

Două filme românești participă anul acesta la acest festival, filmul „Octav” (regia Serge Ioan Celebidachi) a fost nominalizat pentru premiile „Tiantan”, și filmul „Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor” (regia Emanuel Pârvu) la „Forward Future”.

Producțiile din Noul Val Cinematografic Românesc au început să devină unele dintre filmele savurate și apreciate la adevărata lor valoare în țară și în străinatate. O dovedește faptul că ele au fost premiate la festivaluri internaționale extrem de importante.

Publicul chinez a ajuns să cunoască producțiile românești noi și să fie pasionat de cinematografia românească.

Filmele românești câștigă din ce în ce mai mult teren în lume, publicul este interesat, iar ICR Beijing se va alia acestei tendințe, difuzând filme importante românești.

CĂLIN PETER NETZER este un regizor român care a câștigat premiul Ursul de Aur la cel de-al 63-lea Festival Internațional de Film de la Berlin.

Până la obţinerea diplomei, realizase deja o serie de scurtmetraje selecţionate și premiate în numeroase festivaluri. Lungmetrajul de debut, „Maria” (2003), a fost selecţionat în peste 40 de festivaluri din toată lumea, nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film și premiat la festivalurile de la Locarno (Marele Premiu al Juriului, Leopardul de Argint pentru Diana Dumbravă și Șerban Ionescu, Mențiunea Specială a Juriului Tânăr), Cottbus (Mențiunea Specială a Juriului, Premiul pentru Debut, Mențiunea Specială Don Quixote) sau Paris (Marele Premiu). Al doilea lungmetraj, „Medalia de onoare”(2010), cu Victor Rebengiuc în rolul principal, a fost premiat la Festivalul de Film de la Salonic (Marele Premiu al Juriului „Silver Alexander”, Cel mai bun scenariu, Cel mai bun actor, Premiul FIPRESCI pentru Cel mai bun film din Competiţia Internaţională), Festivalul de Film de la Torino (Premiul „Scuola Holden” pentru scenariu, Premiul Publicului, Menţiune Specială pentru Victor Rebengiuc), Festivalul Internaţional de Film de la Miami (Menţiunea specială a Juriului si Premiul Cineuropa), Festivalul Internaţional de Film Transilvania (Cea mai bună Regie și Cel mai bun actor în rol principal). Cel de-al treilea film, „Poziția copilului”, este primul film pe care îl semnează și în calitate de producător. „Poziţia copilului” i-a adus lui Netzer trofeul Ursul de Aur pentru cel mai bun film la Festivalul de la Berlin din 2013.

Anul acesta, 2018, este invitat să facă parte din juriul Festivalului Internațional de Film de la Beijing.

Filmul „Medalia de onoare” este cel de-al doilea lung metraj al regizorului Călin Peter Netzer.

Ion I. Ion (personajul interpretat de Victor Rebengiuc) este un pensionar de 75 de ani care își trăiește bătrânețea în anii de după Revoluție. Familia sa este dezbinată, nici prieteni sau rude nu are, iar întreaga sa viață este oglindirea pensionarului sărac și fără perspective de după 1989. Însă ceva îî schimbă, chiar și pentru puțin timp, viața. Primește din greșeală o medalie de onoare, cu care este decorat chiar de Președintele României. Acesta este momentul în care se hotărăște să lupte pentru demnitatea sa, demult pierdută.

Filmul a primit Premiul Publicului și un Premiu Special pentru scenariu la Festivalul Internațional de Film de la Torino, Premiul Cineuropa și Mențiune Specială la Festivalul de Film Miami în 2010, Mențiune Specială, Premiul Holden pentru Cel mai bun scenariu și Premiul Publicului la Torino International Festival of Young Cinema, Premiul pentru Cel mai bun actor - Victor Rebenciuc, Cel mai bun scenariu - Tudor Voican, Premiul FIPRESCI, Greek Union of Film and Television Technicians Award și Silver Alexander la Festivalul de Film Thessaloniki din 2009.

De asemenea, filmul a primit și Premiul Juriului asociației criticilor de film (FIPRESCI) și un Premiu Special din partea Asociației Tehnicienilor de Film, Televiziune și Audio-vizual din Grecia, dar și Premiul pentru Cea Mai Bună Regie și Cea Mai Bună Interpretare - Victor Rebengiuc la TIFF, în 2010.

Filmul de scurt metraj „Zăpada mieilor” a fost selecționat la Festivaluri precum cel de la Montpellier 1998, Poitiers (Henri Langlois) 1998, Clermond-Ferrand 1999, Tampere 1999, Trevignano Romano, Granada, Dresda, Roma, Ludwigsburg, Capalbio, Valencia, Conversano, Vila do Conde, Mar del Plata, Rio de Janeiro, Quebec, Sydney(Flickerfest), Potsdam, München, Tel Aviv, San Francisco etc.

La Festivalul Internațional - Tampere, Finlanda, filmul a obținut Premiul pentru cel mai bun film de ficțiune și Premiul pentru regie la Dresda, Germania.