Ia și ceramica românească: Patrimoniu al Umanității

Ia si ceramica romaneasca Patrimoniu al Umanitatii Ia si ceramica romaneasca Patrimoniu al Umanitatii Ia si ceramica romaneasca Patrimoniu al Umanitatii Ia si ceramica romaneasca Patrimoniu al Umanitatii Ia si ceramica romaneasca Patrimoniu al Umanitatii Ia si ceramica romaneasca Patrimoniu al Umanitatii Ia si ceramica romaneasca Patrimoniu al Umanitatii Ia si ceramica romaneasca Patrimoniu al Umanitatii Ia si ceramica romaneasca Patrimoniu al Umanitatii Ia si ceramica romaneasca Patrimoniu al Umanitatii Ia si ceramica romaneasca Patrimoniu al Umanitatii

Ia românească este cunoscută și sărbătorită în Portugalia, Rui Zink, unul dintre cei mai importanți prozatori portughezi contemporani, considerând-o, ca și fado-ul, un simbol al identității naționale. Ia reprezintă nu doar un obiect meșteșugit, o piesă de îmbrăcăminte, ci și o sursă inepuizabilă de inspiraţie pentru opere de artă și o emblemă a feminității.În ultimii ani, Ambasada României în Republica Portugheză șiInstitutul Cultural Român de la Lisabonaau omagiat ia românească printr-o serie de expoziții de marcă, atât în format fizic cât și online, cuprinzând piese etnografice din colecții publice și private de prestigiu sau fotografii cu ii de patrimoniu, care au ilustrat bogăția de sensuri plastice, semnificația simbolurilor ancestrale, precum și tehnicile de realizareale costumului popular românesc.

Pentru a celebra Ziua Universală a Iei în acest an și pentru a continua tradiția promovării acestui simbol al spiritualității românești în contextul includerii sale de UNESCO pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, Ambasada României în Republica Portugheză și ICR Lisabona prezintă, în colaborare cu Muzeul Naționalal Satului „Dimitrie Gustiˮ din București și Muzeul Național al Ceramicii din Lisabona (Museu Nacional do Azulejo), expoziția „Arta Iei și a Ceramicii românești: Patrimoniu al Umanitățiiˮ.

Vernisajul va avea loc în data de 23 iunie, ora 18.30, iar expoziția va putea fi vizitată până la 31 august 2023, la Muzeul Național al Ceramicii din Lisabona, în Sala D. Manuel, o adevărată bijuterie arhitectonică decorată cu azulejo, și în Capela Regina Leonor.

Expoziția „Arta Iei și a Ceramicii românești: Patrimoniu al Umanitățiiˮ propune vizionarea în paralel a unei selecții de costume tradiționale românești și obiecte din ceramică, aparținând colecției MuzeulNațional al Satului „Dimitrie Gustiˮ din București. Selecția a fost realizată în colaborare cu MuzeulNațional al Ceramicii din Lisabona, cu scopul de a evidenția pe de o parte, conexiunea vizuală între exponate, și pe de altă parte, varietatea formelor de artă populară și diversitatea exprimării la nivel cromatic și decorativ din România. De asemenea, expoziția promovează arta cămășii cu altiță și a ceramicii de Horezu, elemente incluse de UNESCO pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii.

Totodată, la 24 iunie 2023, Ambasada României în Republica Portugheză și ICR Lisabona, în cooperare cu Ambasada Republicii Moldova în Portugalia, vor organiza o manifestare tradițională dedicată iei românești la care vor fi invitați personalități portugheze, reprezentanți ai diasporei din România și Republica Moldova stabiliți în Portugalia. În cadrul evenimentului, care se va desfășura de la ora 16.00, la Ambasada României la Lisabona, participanții vor putea admira o expoziție de ii și alte obiecte tradiționale românești din colecția Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gustiˮ din București și vor putea asista la sesiuni de prezentare din partea unor meșteri populari a tehnicilor de confecționare a obiectelor tradiționale de vestimentație. Totodată, pe parcursul manifestării, vor fi organizate ateliere de creație pentru copii, realizate de profesorii care asigură predarea cursului de limbă și civilizație română în Portugalia (cu sprijinul Institutului Limbii Române), iar participanții vor putea asista la o serie de momente artistice susținute de Ansamblul Folcloric Național „Transilvaniaˮ, și vor putea degusta produse tradiționale românești.

Pe malul lacului Herăstrău, chiar în mijlocul capitalei României, vizitatorul de pretutindeni are bucuria de a întâlni un „sat” adevărat, cu monumente şi artefacte din sec. al XVII-lea, până la începutul sec. XX, construcţii reprezentative provenite din importante zone etnografie care au recăpătat o a doua viaţă la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin expoziţia sa de arhitectură şi tehnică populară, şi implicit, prin inventarul specific de obiecte etnografice, precum şi prin concepţia muzeografică de organizare, muzeul reuşeşte să prezinte publicului imaginea unui sat – sinteză a României, în originalitatea, reprezentativitatea, unitatea şi diversitatea sa.

Colecţia de costume tradiționale din cadrul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, ce însumează un număr de 16.987 obiecte aparținând secolelor XIX – XX, este una dintre cele mai valoroase și complete. Începuturile acesteia îşi au originea în cercetările organizate de Școala Sociologică de la București, condusă de prof. Dimitrie Gusti și continuate, de-a lungul vremii, de specialiștii muzeului. Formată prin achiziţii, donaţii sau transferuri, colecția este echilibrată din punct de vedere al reprezentării zonelor etnografice din ţară. O parte dintre ansamblurile vestimentare sunt cunoscute publicului atât prin prezentarea lor în expoziţii temporare cât şi prin publicaţiile de excepţie, în care se poate vedea atât bogăţia cât și varietatea costumelor populare.

Meșteșugul olăritului este reprezentat în Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” prin aproximativ 10.000 de obiecte reprezentative din punct de vedere al vechimii, unicității și valorii artistice. Acestea constituie una dintre cele mai importante colecții de obiecte de ceramică atât din punct de vedere numeric cât și valoric din țară. Colecția cuprinde o mare varietate de obiecte, organizate după criterii funcționale: utilitare (pentru uz curent), rituale (în cadrul unor obiceiuri tradiționale) și decorative (cu funcție estetică și de reprezentare socială), provenite din aproape toate centrele de ceramică existente de-a lungul vremii pe teritoriul României. Pe lângă acestea, este inclus în patrimoniu și instrumentarul complet al unui atelier de olar din Horezu, jud. Vâlcea.

Muzeul Național al Ceramicii este unul dintre cele mai importante muzee de ceramică din lume, o carte de vizită a Lisabonei şi, în acelaşi timp, unul dintre cele mai vizitate şi apreciate spaţii muzeale din întreaga Portugalie. Tehnica ceramicii pictate, azulejo, a fost adusă în Peninsula Iberică de mauri și este considerată astăzi una dintre cele mai expresive forme ale culturii locale şi un simbol al Portugaliei.