H3, studio de artă new media, la Bright Festival din Florența, cu sprijinul ICR

H3, studio de artă new media, a participat la Bright Festival din Florența, în perioada 28-30 aprilie 2023, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Proiectul „Event Horizon, where infinity ends“ a fost selectat în urma unui concurs internațional de proiecte pentru cea de-a cincea ediție a Bright Festival din Florența, Italia, unul dintre principalele festivaluri de lumină din Europa, desfășurat în spațiul fostului terminal de trenuri Stazione Leopolda.

H3 este un studio de creație ce caută să modifice forma lucrurilor pentru a influența substanța lor. Membrii studioului sunt Andrei Mitișor, Răzvan Pascu și Marius Dumitrașcu. Uneltele H3 sunt arta new media, arhitectura și fabricația digitală, iar lucrările studioului ating domenii ca light art, video-mapping, instalații performative și experiențe imersive.

„Event Horizon“ este o lucrare audio-vizuală interactivă ce explorează natura enigmatică a găurilor negre. Inspirat de fenomenul de curbare a luminii, proiectul experimentează cu lumina proiectată pe două ecrane holografice.

„Găurile negre sunt cunoscute ca având o atracție gravitațională extrem de mare, fapt ce determină nu doar curbarea spațiului și a timpului, dar și fenomenul de „spaghetificare” a oricărui corp se apropie. Preluând reprezentările grafice ale cercetătorilor în astronomie, lucrarea speculează artistic diferite efecte ale apropierii spectatorilor și creează un punct de atracție și interacțiune vizuală.Limita acestui obiect misterios, unde lumina se curbează și timpul își pierde sensul se numește Event Horizon. De aici și numele lucrării – Event Horizon, where infinity ends“, explică artiștii.

Ecranele holografice dispuse central permit crearea unui obiect holografic, aproape volumetric, un obiect 2.5D. Trecerea unei părți din lumină prin ecrane determină formarea unui spațiu imersiv împrejurul lucrării. Susținerea oferită de EPSON România cu echipamente de video-proiecție a permis lucrării să beneficieze de cele mai bune condiții tehnice.

„A fost o onoare pentru noi să participăm la unul dintre cele mai importante festivaluri de light art din Europa. Ne doream să prezentăm creativitatea autohtonă într-un context mai larg și printre lucrări de foarte bună calitate artistică și tehnică. Fiind și în Florența, înconjurați de Renaștere, aprecierea venită din partea publicului numeros a fost cu atât mai semnificativă. Sperăm să apară și la noi în țară festivaluri de lumină care să susțină creatorii locali și să-i pregătească pentru circuitele internaționale de artă new media”, au declarat artiștii.

www.brightfestival.com