Galerii românești participă la cea de-a 43-a ediție a Târgului internațional de artă contemporană ARCO Madrid

Institutul Cultural Român de la Madrid sprijină participarea galeriile românești la ARCO MADRID care va avea loc în perioada 6 - 10 martie 2024.

Galeriile românești  IVAN și ZINA Gallery au fost selectate de Comitetul de organizare al celei de a 43 -a ediții a Târgului Internațional de Artă Contemporană ARCO Madrid în secțiunile  Solo/Duo din categoria „Programul general”, respectiv „Opening”. Institutul Cultural Român de la Madrid susține, încă din 2012, participarea galeriilor românești la cel mai important târg de artă contemporană din Peninsula Iberică.

Galeria IVAN va prezenta un solo show cu opere ale artistului Ion Grigorescu, iar Galeria ZINA va prezenta lucrările artistelor Codruța Cernea, Lorena Cocioni și Thea Lazăr.

Ion Grigorescu (1945, București, România) este considerat unul dintre cei mai semnificativi reprezentanți ai artei experimentale și conceptualiste din Europa de Est și Centrală. Ion Grigorescu a dezvoltat de-a lungul carierei sale o practică artistică complexă, greu de încadrat dintr-o perspectivă unilaterală. Practica sa cuprinde diverse medii – pictură, fotografie, film, spectacol privat, instalație – în documentarea aspectelor realității care includ propriul său corp, familia și viața de zi cu zi, precum și contextul social și politic. Lucrările sale din anii ’60 și ’70, provocatoare și subversive, caută contradicțiile inerente faptelor „obiective”, criticând regimul comunist și dictatura de dinainte de 1989. Opera sa mai recentă capătă conotații spirituale și religioase, producând în același timp. timp o critică asupra instituţiei artei însăşi.

În practica sa artistică orașul București este extrem de prezent, captat și redat în fotografie, film, video, dar și în desen, pictură, gravură. Ion Grigorescu a participat în expoziții la Stedelijk Museum, MoMA New York, New Museum New York, în Vienna Biennale 2015, Berlin Biennial 2010, Bienala de la Veneția 1997 și 2011, Documenta 12, pentru a menționa doar câteva exemple.

Înființată în 2020, Zina Gallery este o instituție de sprijin dedicată producerii, cercetării, expunerii și promovării artei contemporane în Cluj-Napoca.

Zina Gallery  prezintă proiectul realizat de către artistele Codruța Cernea, Lorena Cocioni și Thea Lazăr. Reunind medii artistice variate precum picturile în acrilic și acuarelă ale Codruței Cernea, basoreliefurile și instalațiile din ceramică/metal ale Lorenei Cocioni, cât și instalațiile textile cu elemente brodate ale Theei Lazăr, expoziția este o odă multidimensională despre morfologiile naturii și noi forme ale dorinței în relație cu aceasta.

Lucrările celor trei sunt bazate pe propriile cercetări artistice asupra unor morfologii, biologii sau istorii ale unor plante sau ciuperci specifice, pe care le-au integrat și adaptat atât în procesul lor de lucru, cât și materialelor utilizate. În fiecare serie de lucrări, planta este figura centrală: fie reprodusă individual, în instalațiile lui Cocioni, sau în sfera din material textil a Theei Lazăr, fie plasată în centrul unor ecosisteme și peisaje imaginate, ca generatoare a unor lumi vizuale mai vaste, în picturile Codruței Cernea. Prin poziționarea lucrărilor în stand, se desfășoară gradual forme și texturi organice, extinzând caracteristicile formale ale lucrărilor într-o simbioză a multiplelor specii, plasând privitorul într-o interacțiune directă cu morfologii suprarealiste ale naturii.

Codruța Cernea (n. 1979, Târgu Mureș) se folosește de pictură ca de un instrument ideal pentru a exersa posibilități și pentru a-și releva aspecte ascunse ale propriei existențe. Cu o atmosferă meditativă, lucrările ei surprind adesea momente private, reflectând sentimentul subteran de însingurare tot mai prezent în experiența omului contemporan. Postura de observator, scenarii nostalgice despre viitor, experiența individuală ca oglindă subtilă a transformărilor colective, peisajul, natura umană cu nevoile ei emoționale contradictorii sunt câteva din temele explorate de artistă într-un univers pictural propriu, aflat într-o continuă schimbare. În 2010 a absolvit cursurile universitare de masterat ale secției de Pictură, în cadrul Universității Naționale de Arte din București. Lucrările sale au fost expuse în numeroase expoziții de grup și personale, printre care: “Future Nostalgia” (2019) și “Paradise of Lost Desires” (2021), ambele la galeria Mobius din București. În 2021 a apărut “An Invincible Summer”, primul catalog al artistei și în același an a primit premiul “Dă-te Mare!” din partea Muzeului de Artă Recentă din București.

Lorena Cocioni (n. 1995, Constanța) trăiește și lucrează în București. A absolvit cursuri de masterat la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. În practica ei, abordează deseori simțurile corporale și componentele ritualice din viața cotidiană, cum ar fi spălatul, pieptănatul, dez/îmbrăcatul și grija față de corp. Folosind tonuri delicate de roz, pene, săpunuri, forme de sticlă și metal, Cocioni aduce împreună diferite materiale alături de ceramică. Ea se joacă cu acestea creând lucrări aparent fragile, dar foarte consistente, care aduc aminte de un trecut antic și de un viitor incert. Printre expozițiile de grup și personale la care a prticipat, se numără: “Ghosts Whisper Loud and Clear”, Zina Gallery Project Space, Palatul Isac Cluj-Napoca, Romania (2023), Young International Artists, 16th Lyon Biennale, France (2022), “Caves, Crevices, Cavities” at Zina Gallery, Cluj Napoca (2021), “The Current Affair of Some Romanian Young Artists”, Cazul 101 & Ivan Gallery, Bucharest, Romania (2021), “Liquid Ground” at Another Mobile Gallery, Bucharest, Romania (2020).

Thea Lazăr (n. 1993, Târgu Mureș) trăiește și lucrează în Cluj-Napoca, România. Absolventă a Universității de Artă și Design din același oraș, a beneficiat de o bursă la Academia de Artă din Szczecin, Polonia. Practica ei este în principal digitală, dar menită să trăiască offline, în instalații care adesea includ textile și plante. Plantele ei spun povești despre mediu, planetă și situații socio-politice, evocând povești locale sau neștiute. Thea caută spațiul unde trecutul și viitorul se întâlnesc și locul în care limitele dintre știință și pseudoștiință se estompează, dând naștere unor noi narative, adesea prin juxtapunerea poveștilor mitologice cu imagini ale spațiului cosmic. Din 2016 este membră a colectivului Aici Acolo – un proiect artist-run care promovează artiști tineri și emergenți prin organizarea de expoziții în spații nefolosite sau abandonate din Cluj-Napoca.

Galeria Ivan este o galerie de artă contemporană deschisă în București în 2007 ca o inițiativă privată pe piața de galerii comerciale românești. Galeria prezintă artiști locali și internaționali, fie ei consacrați, precum Geta Brătescu, Paul Neagu sau Lia Perjovschi, fie tineri sau emergenți precum duo-ul Anca Benera & Arnold Estefan, Andreea Ciobîcă, Cristina David, Ștefan Sava și Iulia Toma. Galeria colaborează cu artiști de origine română care trăiesc și activează în străinătate, precum Bartha Sandor și Mădălina Zaharia.

Mai multe informații:

ARCO Madrid este unul dintre principalele târguri de artă contemporană ale circuitului internațional care se desfășoară anual în februarie în capitala Spaniei.

Târgul de artă se va desfășura în pavilioanele 7 și 9 ale IFEMA MADRID, dedicând primele trei zile exclusiv profesioniștilor, și începând cu ora 15:00, vineri, 8 ianuarie 2024, își va deschide porțile publicului larg.

ARCO, împreună cu orașul Madrid, va concentra atenția galeriilor, artiștilor, colecționarilor, curatorilor și a altor profesioniști, instituții, muzee și centre de artă din întreaga lume și va constitui o experiență unică pentru toți vizitatorii. 207 galerii din 36 de țări vor transforma Madridul în capitala internațională a artei contemporane.

Detalii suplimentare despre bilete și rezervări:  Entradas e invitaciones | ARCO (ifema.es)
Mai multe informații despre programul ARCO 2024: Horario y actividades | ARCO MADRID (ifema.es)

credit foto:  Zina Gallery și prin amabilitatea artistului Ion Grigorescu și Galeria Ivan