Galeria Anca Poterașu și fotografa Olivia Mihălțianu la Paris Photo 2019

7-10 noiembrie 2019

Paris Photo, la Grand Palais Paris

3 Avenue du Général Eisenhower, 75008 Paris

Paris Photo, cea mai mare întâlnire mondială de acest gen, va avea loc între 7-10 noiembrie 2019, la Grand Palais, în plin centrul Parisului.

Timp de 4 zile, 213 fotografi, sosiți din 31 de țări, vor expune, întâlni cu publicul, participa la dezbateri etc., în cadrul celei de-a 23-a ediții a acestei mari întâlniri fotografice mondiale. România este reprezentată de o singură fotografă, printr-o singură Galerie: Olivia Mihăltianu, prin Galeria Poterașu, din Bucuresti, în cadrul celei mai noi sectiuni a întâlnirii mondiale a fotografiei: Curiosa, un sector inedit, care oferă un spațiu suplimentar pentru acest salon, de 210 m2, situat sub scara Salonului de Onoare. Acest nou sector își propune să prezinte publicului în fiecare an o tematică fotografică specială.

Olivia Mihălțianu (n. 1981) a studiat artele vizuale la Universitatea de Arte din Bucureşti, unde și trăieşte şi lucrează. Demersul său poate fi pus în relație cu cross-media, fiind orientat spre procesul artistic situat la limita dintre video, film, fotografie, obiect, instalaţie şi performance. Proiectele de lungă durată ale artistei urmăresc aspecte vizuale care discută identitatea personală şi viaţa socială în diferite culturi sau situaţii politice şi economice surprinse în contextul global şi local, interpretând subiecte ca: rolul jucat de artist în societatea de astăzi, modelele umane arhetipale, re-contextualizarea sau alienarea. În 2018 participă la rezidența artistică 32d Ateliers internationaux, Frac des Pays de la Loire, Fonds régional d’art contemporain din Franța. Lucrările Oliviei Mihălţianu au fost prezentate în diverse spaţii de artă şi expoziţii, dintre care amintim: Muzeul Civilizațiilor Europeane (MUCEM), Marseilles (2019); Ex-east Des histoires passées et récentes des avant-gardes roumaines, Clădirea Niemeyer, Paris (2019); Muzeul Național de Artă Contemporană din Atena (EMST) (2019); Bienala ArtEncounters Timișoara (2017); LOOP Barcelona (2017); Anca Poterașu Gallery (2017) și multe altele.

In secțiunea Curiosa, Olivia Mihălțianu evocă legătura dintre natural și artificial chestionând metoda montajului. Prin accesarea registrului semantic al îngrijirii unei grădini ea dezvoltă o paralelă interesantă între altoire și îmbinarea diferitelor pelicule alăturând scenariului o instalație complexă de cianotipii cu citate din Castelul din Carpați de Jules Verne. Instalația sa identifică și traduse potențialul plastic, expresiv și poetic al acestor alăturări.

Galeria Anca Poterașu, galerie axată în principal pe fotografie, este o prezență recunoscută în capitala Franței, iar de la fondarea sa, în 2011, în capitala României, galeria a reprezentat cu cinste multi artiști români în străinătate : Matei Bejenaru, Decebal Scriba, Doina Simionescu Irina Botea, Belu-Simion Făinaru, Nicu Ilfoveanu sau Robert Koteles, Zoltan Belași Aurora Kiraly, dar și tineri artiști cum ar fi Iulian Bisericaru, Dragoș Bădiță, Daniel Djamo și Olivia Mihălțianu. Cât despre aceasta din urmă, Olivia Mihălțianu s-a născut în 1981 și locuiește la București. Fotografa a dezvoltat multe proiecte internaționale în ultimul deceniu, creațiile sale fiind expuse la Loop Barcelona (2017), la Bienala de la Veneția (2013), la Secession, Viena (2010). Proiectele sale se referă la teme cum ar fi consumul de imagini, schimbările regimurilor în contexte politice, sociale sau economice, expresiile sinelui. Proiectele sale utilizează medii diferite de exprimare, filmul, fotografia, fabricarea de obiecte, instalațiile, performanțele.

Institutul Cultural Român de la Paris sprijină această ocazie extraordinară oferită Galeriei Poterasu, din București.