Expoziție de fotografie, prezentată în cadrul Festivalului Culturii Române la Cracovia (12-15.05.2016)
Vernisaj: 13 mai, ora 18.00, Pivnițele medievale ale Centrului Internațional pentru Cultură din Cracovia
Invitat: Cezar Popescu
Rynek Główny 25
Constantin C. Axinte s-a născut la 4 iulie 1897, în comuna Perieți, județul Ialomița. Devine cunoscut sub pseudonimul Costică Acsinte, acesta regăsindu-se pe reversul multora dintre fotografiile sale.
Odată cu începerea Primului Război Mondial, Costică Acsinte se înrolează voluntar ca fotograf de război. A făcut parte din Secția foto a Escadrilei 1 Aviație.
În 1930 deschide un studio foto în centrul orașului, numit „Foto Splendid Acsinte", pînă în 1950 folosind plăci de sticlă (cu precădere Agfa) pentru ca ulterior să treacă pe planfilm și film de 35mm și 120mm.
Anul 1960 este anul pensionării, studioul fiind demolat la scurt timp după acest eveniment.
După 1960, Costică Acsinte continuă să fotografieze în împrejurimile Sloboziei, în special în satul Grivița, deplasîndu-se foarte des pe bicicletă.
Moare pe 7 ianuarie 1984, fiind înmormântat în cimitirul Bora din Slobozia.
Costică Acsinte a lăsat în urma sa un număr de aproximativ 5000 de negative fotografice pe plăci de sticlă, un număr mult mai mic de planfilme și un număr necunoscut de printuri fotografice - multe dintre ele aflate la familiile persoanelor ce au fost fotografiate de către Acsinte. Majoritatea printurilor poartă pe verso ștampila studio-ului „Foto Splendid Acsinte".
Colecția de fotografii prezentată acum la Cracovia are ca temă viața socială a României anilor 1930-1950, înfățișând munci și meserii, dar și petrecerea timpului liber și distracțiile românilor din acea vreme.