Focus Atelier – o lună de ateliere și dezbateri la Cluj-Napoca

Focus Atelier - o luna de ateliere si dezbateri la Cluj-Napoca

Institutul Cultural Român sprijină cea de-a doua ediție a proiectului Focus Atelier, organizat de Asociația Reciproca în perioada 1-31 martie 2016 la Cluj-Napoca.

Focus Atelier propune, timp de o lună, o serie de ateliere și dezbateri care, prin practică și dialog, pun în discuție teme ce influențează societatea contemporană. De asemenea, încurajează libertatea de expresie, dialogul și schimbul liber de idei, cunoștințe și practici. În 2016, Focus Atelier vorbește despre educație și despre responsabilitatea pe care aceasta o are față de echilibrul social. Participanții se vor familiariza cu dimensiunea educațională a artei și cu rolul pe care creativitatea îl are în procesul de cunoaștere.

Evenimentele din proiect sunt organizate în 5 secțiuni:Secțiunea ATELIER își propune să cerceteze și să susțină abordări pedagogice originale prin intermediul teatrului. cinci ateliere vor fi analizate procesul de receptare a producțiilor artistice, instrumentele specifice formulării unui feedback, lucrul cu o comunitate și balanța dintre etic și estetic din acest demers, folosirea teatrului ca instrument al schimbării sociale și pașii către deconstruirea si remodelarea percepției referitoare la egalitatea de gen.

Printr-o serie de cinci dezbateri cu profesioniști în pedagogie, teatru comunitar și incluziune socială, secțiunea DEZBATERE iși propune să creeze un spațiu liber, deschis discuției și problematizării, având ca centru de interes axa educație - dinamică socială.

TROC este un o sectiune care își dorește să consolideze colaborarea între ONG-uri specializate și instituții publice ce au în comun interesul pentru pedagogia teatrală și teme specifice publicului tânăr. Cele patru entități reunite sub umbrela TROC în cadrul Focus Atelier 2016 sunt Asociația Reciproca (Cluj), Asociația Reactor de creație și experiment (Cluj), Centrul de Teatru Educațional Replika (București) și Teatrul Gong (Sibiu). Vor fi prezentate cinci spectacole de teatru educațional la Cluj, București și Sibiu și vor fi organizate, în cadrul Focus Atelier 2016, trei ateliere axate pe explorarea unor metodologii inovatoare în domeniul artelor spectacolului.

Prin secțiunea SCHIMB li se oferă ocazia celor care cunosc și stăpânesc o practică sau un meșteșug să le împărtășească altora. Au fost selectați, în urma unui open call, cinci traineri cărora li se vor crea condițiile necesare pentru a-și susține atelierele propuse. Va fi organizată o întâlnire între organizațiile culturale din Cluj pentru un schimb de idei legat de comunități creative, de auto-organizare și de sustenabilitate. Totodată vor fi puși în contact tinerii din liceele tehnice cu comunitatea Cluj Makers.

Secțiunea DOCUMENTAR include cinci proiecții de filme documentare la ZUG zone.focusatelier.ro 

Participarea la oricare dintre evenimentele din cadrul Focus Atelier este gratuită.