Festivalul Jazz in Church, ediția a V-a

Festivalul Jazz in Church, editia a V-a

Singurul festival de jazz în biserică din România revine cu a cincea ediție. După patru ediții sold-out, publicul așteaptă cu nerăbdare line-up-ul de anul acesta, ce include legende ale jazz-ului european și american, precum și tineri muzicieni ce sunt deja consacrați pe scenele marilor evenimente muzicale. Festivalul va avea loc în perioada 29 martie – 2 aprilie 2017.

Jazz-ul european este celebrat de festivalul Jazz in Church, incluzând în program unii dintre cei mai mari muzicieni, precum Franco Ambrosetti – descris de Miles Davis ca singurul trompetist alb care sună ca unul negru, Bojan Z. – nume de referință în arta pianului în jazz și laureat cu titlul de cel mai bun muzician european al anului 2005, sau Michele Rabbia – un artist deja iubit de publicul Jazz in Church și cunoscut pentru fascinanta abilitate de a crea muzică din cele mai neobișnuite materiale și instrumente.

Greii muzicii de jazz au ca reprezentanți pe Chico Freeman, ce va prezenta proiectul Chico Freeman Exotica Trio și Ralph Towner – auto-etichetat ca un pianist care cântă la chitară, recitalul său va fermeca urechile și inimile publicului Jazz in Church.

VIDEO Ralph Towner: https://www.youtube.com/watch?v=7TCRSRnn4sA

Ca în fiecare an, festivalul este un melanj de muzică de jazz și contemporană, iar una dintre surprize va fi cu siguranță pianistul de origine ucraineană Lubomyr Melnyk. Este unul dintre cei mai originali expozanți ai minimalismului contemporan și a reușit să dezvolte un alt limbaj al instrumentului rege – un patent al abordării pianului într-o manieră ce îi aparține și poartă denumirea de „continuous music”. Melnyk a și stabilit o serie de recorduri, atingând în concert neasemuita iuţeală de 19 note şi jumătate pe secundă şi înregistrând o medie de viteză, pe parcursul unei ore întregi, situate între 13 şi 14 note pe secundă.

VIDEO Melnyk - https://www.youtube.com/watch?v=HoGDBRohAWk

De asemenea organizatorii au pregătit un concert și pentru cei mici: sâmbătă dimineață, la ora 11.00, va avea loc matineul Jazz for Kids prin care copiii și părinții deopotrivă vor avea o întâlnire interactivă și plină de ritm cu jazz-ul și improvizația muzicală.

PROGRAMUL FESTIVALULUI

Miercuri, 29 Martie 2017, ora 19.00

Concert dedicat Jubileului de 500 de ani de Reformă Protestantă

Sarah Kaiser Band (Germania) – intrare liberă

Joi, 30 martie 2017, ora 19.00

Lubomyr Melnyk (Ucraina) – pian solo

Bojan Z. (Franta) / Julien Lourau (Franța) – pian, saxofoane

Vineri, 31 martie 2017, ora 19:00

Ralph Towner (SUA) – chitară acustică

Franco Ambrosetti (Elveția) / Dado Morono (Italia) – trompetă, pian

Sâmbătă, 1 aprilie 2017

ora 11.00

“JAZZ FOR KIDS” Mihai Iordache / Dan Alex Mitrofan / Adi Stoenescu / Tavi Scurtu – saxofon, chitară, clape, tobe

ora 19.00

Michael Acker / Albert Tajti / Ferencz Aron (România) – contrabas, pian, tobe

Wolfert Brederode / Joost Lijbaart (Olanda) – pian, baterie, percuție

Chico Freeman Exotica Trio: Chico Freeman (SUA)/ Stephan Braun (Germania)/ Reto Weber (Elveția) – saxofoane, violoncel, percuție

Duminică, 2 aprilie 2017, ora 19.00

Stefan Rusconi / Tobias Preisig (Elveția) – orgă, vioară

Giovanni Guidi / Luca Aquino / Michele Rabbia (Italia) – pian, trompetă, percuție

Festivalul este organizat de asociația Jazz.ro, în parteneriat cu Biserica Evanghelică C.A. București. Festivalul se bucură de patronajul Excelenței Sale, Domnul Urs Herren, ambasadorul Elveției în România.

Parteneri: Embassy of Switzerland in Romania / Ambasada Elveției în România, Institutul Francez, Institutul Cultural Român, Ambasada Germaniei Bucureşti, Institutul Italian De Cultură Vito Graso, Swiss Found, Pro Helvetia

Sponsori: Azomureș, Holcim Romania, Geberit, Wens Travel -Bucharest Office, Imprimerie BEST Print, KPMG Romania

Cu sprijinul: Green Sound Team, andante Music, Green Hours jazz-café, M60, La Copac

Parteneri Media: Scena9, Cărturești.