Festivalul Filmului Românesc în Israel a debutat la Cinemateca din Tel Aviv şi continuă în alte şase localităţi

Festivalul Filmului Românesc în Israel a debutat în seara zilei de 9 mai 2022, la Cinemateca din Tel Aviv. Filmul de deschidere, „5 minute”, în regia lui Dan Chișu, a fost proiectat în prezența unui numeros public iubitor al cinematografiei românești contemporane.

Prezent la ceremonia de deschidere, E.S. Radu Ioanid, Ambasadorul României în Statul Israel, a vorbit despre interesul crescut al publicului israelian pentru cinematografia românească, precum și despre Noul Val al filmului din România – născut în urmă cu 20 de ani și cunoscut pentru expresivitatea și accentul tematic pe efectele comunismului asupra societății contemporane.

Directorul ICR Tel Aviv, Martin Salamon, a accentuat calitatea cinematografiei românești de dată recentă, subliniind faptul că filmul este unul dintre cele mai puternice branduri de țară, prin care este promovată România la nivel internațional. Festivalul Filmului Românesc este unul dintre proiectele tradiționale ale reprezentanței, reunind anual un public numeros în sălile de cinema, a menționat Martin Salamon.

Curatorul Festivalului Filmului Românesc în Israel 2022, criticul de film Iris Lackner a vorbit despre producțiile cinematografice românești și a subliniat necesitatea organizării unui eveniment specific de amploare, care să ofere publicului israelian ocazia de se familiariza cu unele dintre cele mai noi filme românești. Totodată, aceasta a făcut o trecere în revistă a ediției 2022 a programului Festivalului care include, pe lângă proiecții în sălile de cinema, și discuții online cu regizorii români Dan Chișu, Mihai Sofronea, Marian Crișan, Horațiu Mălăele și Marius Th. Barna.

Pini Schatz, directorul de programe al Cinematecii din Tel Aviv, a apreciat inițiativa ICR Tel Aviv și a menționat faptul că filmele românești sunt printre cele mai populare filme străine în rândul publicului israelian.

În contextul aniversării a 140 de ani de la înființarea localității Rosh Pina, orașale cărui baze au fost puse de evrei veniți din România, ICR Tel Aviv a organizat un eveniment special în deschiderea programului Festivalului la Cinemateca din Rosh Pina. Manifestarea a avut loc în colaborare cu Primăria orașului care dorește să valorifice această importantă moștenire istorică.

Festivalul Filmului Românesc se desfășoară în perioada 9-22 mai 2022 și este organizat de Institutul Cultural Român de la Tel Aviv în colaborare cu MovieMania Israel, la cinematecile din Tel Aviv, Ierusalim, Haifa, Holon, Hertzliya, Rosh Pina și Sderot. Sunt prezentate filmele româneşti: 5 minute, regia Dan Chișu; Căutătorul de vânt, regia Mihai Sofronea; Călătoria fantastică a Maronei, regia Anca Damian; Nostalgia dictaturii, regia Marius Th.Barna; Berliner/Campania, regia Marian Crișan; Luca, regia Horațiu Mălăele.