Festivalul filmului românesc de la Nantes - ediția a II-a - România, la intersecția culturilor

Festivalul filmului romanesc de la Nantes - editia a II-a - Romania, la intersectia culturilor

Centrul cultural franco-român de la Nantes (CCFRN) organizează, având Institutul Cultural Român de la Paris principal partener,  în metropola franceză de lângă Oceanul Atlantic, între 29 martie - 2 aprilie 2023, cea de-a doua ediție a Festivalului de film românesc, cu titlul "România, la intersecția culturilor". 

După o primă ediție reușită în 2022, organizatorii festivalului au reușit să propună publicului cinefil un program bogat și invitați de marcă. Astfel, în primul rând festivalul devine practic oglinda unui an excelent pentru cinematografia românească: două reușite ale realizatorilor români la Cannes, “R.M.N.” de Cristian Mungiu și “Radio Metronom” de Alexandru Belc, dar ș "Miracol" de Bogdan Apetrii. Nu în ultimul rând, alte 6 proiecții de lungmetraje, 2 ședințe de scurtmetraje, o sesiune de inițiere în limba română pentru copii,  o proiecție și mărturia unei realizatoare într-o școală de film din Nantes, două masterclass având ca invitați pe actrița Orsolya Moldovan, din "R.M.N.", realizatoarea Eva Pervolovici ("Delta București") și cineastul franco-român Horea Lapteș.

Cele 8 lungmetraje alese sunt exemple reușite ale diversității culturale din România, țara noastră situându-se la intersecția istoriei mai multor popoare, a mai multor religii, fiind puternic ancorată într-o moștenire a multilingvismului, dar și a epocii comuniste. Filmele alese aduc în fața publicului felul în care realizatori cunoscuți deja în Franța, prin filmele și premiile obținute - Cristian Mungiu (Palme d’Or în 2007), Nae Caranfil, Eva Pervolovici, Daniel Sandu, Bogdan Apetrii, Alexandru Belc (Un Certain Regard în 2022) - au reușit să surprindă și să imortalizeze aceste aspecte. Selecția cuprinde o serie de producții ale studenților Universității naționale de artă teatrală și cinema din București, ca și trei scurtmetraje realizate de regizori români contemporani: Bogdan Naumovici, Bogdan Muresanu, Constantin Popescu. 

Punctul culminant al festivalului va fi seara performantă “Macaz/Ma case” din 30 martie la ora 19, la Pol’n. Obiectivul serii constă în a face cunoscută diversitatea lingvistică a României printr-o serie de experiențe imersive în formă de monolog sau de performanță artistică, un adevărat patrimoniu cultural al minorităților lingvistice din România care locuiesc acum și în Franța. Seara va fi punctată și de o expoziție foto, o sesiune de scurtmetraje și un moment dj-set.

CCFRN are șansa de a avea ca principal partener Institutul Cultural Român de la Paris, iar parteneri locali: Nantes Métropole, municipiul Nantes (dispositif Place auX MondeS), asociația Accès au cinéma invisible, Smart Impact - agenție digitală din Nantes.

Reamintim faptul că Nantes este înfrățit cu municipiul Cluj Napoca.

Debutul festivalului va avea loc în 29 martie la ora 20h30 la Le Cinématographe, iar deschiderea festivă va avea loc în 30 martie la ora 19h la Pol-n.

Contact media Maria Toader : contact@ccfrn.com

Programul complet.

Trailer.