Festivalul Culturii Române de la Cracovia: literatură, filme, concerte, expoziții, performance, ateliere

Institutul Cultural Român de la Varșovia reia, după o pauză de trei ani, două programe emblematice: Festivalul Culturii Române de la Cracovia, ajuns la cea de-a XIII-a ediție, desfășurat între 10 și 14 mai 2023, și Caravana Noului Cinema Românesc.

Timp de cinci zile, ICR Varșovia invită publicul din Cracovia la 15 evenimente din diferite domenii – literatură, film, arte vizuale, performance, muzică –, precum și ateliere de limba română pentru copii și adulți. Programul Festivalului Culturii Române de la Cracovia a fost elaborat în jurul a două teme importante pentru calendarul cultural românesc în 2023: Timișoara – Capitală Europeană a Culturii și aniversarea a 350 de ani de la nașterea lui Dimitrie Cantemir.

Festivalul debutează pe 10 mai cu prezentarea traducerii poloneze a romanului America de peste pogrom (polonă: Złota dziewczynka z Jassów) de Cătălin Mihuleac, la Librăria Austeria, de la ora 18:00, în prezența autorului, a traducătorului romanului, profesorul Kazimierz Jurczak, și a jurnalistei Georgina Gryboś. În aceeași zi, de la ora 20:30, va fi difuzat lungmetrajul Imaculat,r. Monica Stan, George Chiper-Lillemark, prima proiecție din cadrul Caravanei Noului Cinema Românesc, găzduită de cinematograful Pod Baranami din centrul Cracoviei.

Ceremonia de deschidere a Festivalului este programată joi, 11 mai, ora 18:00, la prestigiosul Centru Internațional pentru Cultură din Cracovia, cu performance-ul Krumau Live, susținut de grupul Psihodrom din Timișoara, urmat de vernisajul expoziției de benzi desenate „Tur Banat”, semnată de artista Sorina Vazelina. Ambele propuneri explorează, cu instrumentele artei contemporane, fenomenul migrației din Banat și au fost realizate inițial în cadrul inițiativei „Cămine în mișcare”, o contribuție originală a Asociației Prin Banat, partener al Festivalului, la programul oficial al Capitalei Europene a Culturii. Prezentarea de la Cracovia este posibilă cu sprijinul financiar al Centrului de Proiecte Timișoara. După inaugurare, publicul este invitat la proiecția filmului Oameni de treabă, r. Paul Negoescu, de la ora 20:30, la Cinema Pod Baranami.

Ziua de vineri, 12 mai, va fi dedicată prezentării în Polonia a Dicționarului romanului central-european din secolul XX,lucrarecoordonată de prof. univ. dr. Adriana Babeți, scriitoare, eseistă, jurnalistă și cadru didactic la Universitatea de Vest. Un prim eveniment, adresat româniștilor de la Universitatea Jagiellonă, va avea loc la ora 12:00 și îi va avea ca invitați pe Adriana Babeți, prof. dr. hab. Kazimierz Jurczak, șeful Catedrei de Limba Română, și dr. Olga Bartosiewicz-Nikolaev. Acesta va fi urmat de o dezbatere despre literaturile micilor popoare din Europa Centrală, găzduită de Centrul Internațional pentru Cultură, de la ora 16:00. Directorul de programe al Centrului, Łukasz Galusek, îi va avea ca invitați pe Adriana Babeți și Kazimierz Jurczak. Cea de-a treia zi de festival se încheie cu lungmetrajul Om Câine, regizat de Ștefan Constantinescu.

Sâmbătă, 13 mai, la Centrul Internațional pentru Cultură vor fi proiectate două documentare din seria „Harta secretă a Timișoarei: oameni și locuri“Cafeină pe Bega (24’) și Timpuri noi. O mică revoluţie (25’) – urmate de discuții cu Adriana Babeți, scenarista acestei serii, și Alexandru Condrache, coordonator de proiect. Cele două documentare evocă poveștile și istoria Banatului, legăturile sale cu Europa Centrală, prin prisma „ciorbei negre” și a culturii cafenelelor. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara și beneficiază de finanțarea Casei de Cultură a Municipiului Timișoara.

De la ora 14:00, sub titlul „A fi în al nouălea cer – românii și emoțiile“, se vor desfășura ateliere de limba română pentru adulți, la Biblioteca Publică Voievodală din Cracovia, susținute de traducătoarele Joanna Kornaś-Warwas și Ioana Diaconu Mureșan.

Caravana Noului Cinema Românesc continuă cu două proiecții: un grupaj de scurtmetraje și lungmetrajul Întregalde, r. Radu Muntean. Cele cinci scurtmetraje selectate în Caravană sunt Amar / Kaïmós, r. Sarra Tsorakidis; Prin oraș circulă scurte povești de dragoste, r. Corina Gabriela Dașoveanu; Trofeul tinereții, r. Răzvan Oprescu; Pune-te în locul meu, r. Laura Georgescu Baron, și Moștenirea, r. Marian Fărcuț.

Ziua se va încheia cu muzică electronică, la Clubul Betel, de la ora 22:00, cu un spectacol audio-vizual marca Doctorul Sinteză (Alexandru Pascu și Cristian Văduva), Sergiu Catană, precum și proiectul muzical 150 STOKA, semnat de Octavian Horvath.

Ultima zi de festival debutează cu un atelier adresat copiilor din comunitatea românească, intitulat „Poezii și povești cu șmâc“, susținut de Ioana Diaconu-Mureșan și Joanna Kornaś-Warwas și găzduit de Biblioteca Publică Voievodală din Cracovia, de la ora 11:00. Evenimentul este organizat cu sprijinul Consulatului Onorific al României în Cracovia și Școala „Calitate”. Ultima proiecție din etapa cracoviană a Caravanei Noului Cinema Românesc va fi cea a filmului Berliner, realizat de Marian Crișan, duminică, 14 mai, de la ora 16:00. Festivalul Culturii Române de la Cracovia se încheie cu Restitutio Cantemir, un amplu eveniment dedicat personalității lui Dimitrie Cantemir. Astfel, de la ora 18:00, Radio Kraków va găzdui un concert susținut de Ansamblul vocal-instrumental de muzică veche „Anton Pann” și invitații săi. Unicitatea concertului constă în faptul că piesele muzicale, compoziții ale lui Dimitrie Cantemir din Cartea Științei Muzicii după forma literelor, vor fi prezentate publicului de o hologramă care-l evocă pe principele și cărturarul moldav, special creată pentru acest concert. Pe scenă vor urca: Emmanuel Hovhannisyan (duduk), Murat Selim Tokaç (tanbur), Sabin Penea (vioară), Alexandru Stoica (oud), Andrei Nițescu (violoncel), Ziya Tabassian (tombak/bendir ), Ghassan Bouz (bendir/riq), Constantin Răileanu (dirijor, voce, kanun), Leonidas Palaskas (inginer de sunet), iar proiecțiile vor fi semnate de Oana Răileanu. În preambulul concertului, va fi prezentată o expoziție cu reproduceri ale principalelor lucrări cantemirene, scrieri literare, inclusiv manuscrise muzicale. După Cracovia, Restitutio Cantemir va călători la Berlin, Bruxelles și în alte orașe europene, în cadrul unui parteneriat public-privat între Institutul Cultural Român, Academia Română, Ministerul Culturii și ComputerLand România.

Expozițiile „Tur Banat” și „Spotlight Heritage Timișoara” vor putea fi vizionate până la data de 31 mai la Centrul Internațional pentru Cultură, respectiv pe simezele exterioare ale Bibliotecii Publice Voievodale din Cracovia.

Detalii suplimentare și program complet: www.icr.ro/varsovia/festivalul-culturii-romane-de-la-cracovia-ed-a-xiii-a