„Face-s-ar pământul cerˮ, regia Ana-Maria Vîjdea, proiectat la Festivalul ZINEBI Bilbao 2022, cu sprijinul ICR Madrid

Filmul documentar „Face-s-ar pământul cerˮ/„May the Earth Become the Skyˮ, regia Ana-Maria Vîjdea, va participa, cu sprijinul ICR Madrid, la Festivalul Internațional de Film Documentar și Scurtmetraj ZINEBI de la Bilbao. Festivalul are loc în perioada 11 - 18 noiembrie 2022, în cel mai important oraș al comunității autonome din Țara Bascilor și unul dintre principalele centre economice ale Spaniei. Filmul va fi proiectat la Bilbao duminică, 13 noiembrie 2022, în cadrul Secțiunii Oficiale a concursului de scurtmetraje.

Documentarul a avut premiera mondială în cadrul Doclisboa, la Lisabona, unde a primit premiul pentru cel mai bun film de scurtmetraj, a fost proiectat la Festivalul Astra Film și la Les Films de Cannes à Bucarest. A fost, de asemenea, preselectat la IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), cel mai mare festival de film documentar din lume.

„Face-s-ar pământul cerˮo surprinde pe Maria prinsă între două lumi - una ghidată de asceză, cealaltă de nevoia de comuniune familială. Prin cadre atent compuse și un peisaj sonor minimalist, filmul ne poartă prin viața de zi cu zi a Mariei, prin gândurile și emoțiile ei. Maria are 48 de ani și trăiește în Lisabona. S-a mutat aici în urmă cu mai bine de două decenii împreună cu soțul ei, lăsându-și copiii în România, în grija rudelor. De câțiva ani și-a dat seama că o atrage calea monahismului, însă nu poate încă să facă acest pas. Simte că acest lucru ar slăbi și mai mult legatura fragilă pe care o are cu fiii ei. În prezent, Maria locuiește într-o biserică din centrul Lisabonei, poartă veșminte monahale și își petrece cea mai mare parte a timpului în și pentru comunitatea religioasă din care face parte.

Ana-Maria Vîjdea (n. 1991) este regizor, director de imagine și masterand în cadrul programului de film documentar DOC NOMADS. A studiat Cinematografie și Media la Facultatea De Teatru și Film a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Regie de Film la Syracuse University din Syracuse, New York. Filmele ei au fost prezentate în festivaluri precum IDFA - International Documentary Film Festival Amsterdam, Doclisboa, True/False și DocEdge.

Festivalul Internațional de Film Documentar și Scurtmetraj ZINEBI de la Bilbao a luat naștere în 1959 și este organizat în prezent de primăria orașului, împreună cu alte instituții din Țăra Bascilor. Este singurul festival internațional de scurtmetraje și documentare de categoria A din Spania, recunoscut din 1974 de FIAPF (Federația Internațională a Asociațiilor Producătorilor de Film), acreditat de Academia de la Hollywoodși rampă de lansare pentru premiile BAFTA și Goya.

Pentru mai multe detalii: https://zinebi.eus/programacion/may-the-earth-become-the-sky/

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=kW_vLS3AlIk