Expoziție de fotografie ‘Timișoara – ieri și azi’, la Bruxelles și la Ath (Belgia)

ICR Bruxelles prezintă expoziția de fotografie ‘Timișoara – ieri și azi’, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Belgiei, expoziție realizată în contextul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023’.


Expozitia va fi prezentată în două orașe, la Bruxelles, pe 9 august și la Ath (10-30 octombrie).

Evenimentul de la Bruxelles va avea loc la Reședinta Ambasadorului României în Regatul Belgiei, în data de 9 august. Expoziția va fi itinerată la Ath (Valonia), la Maison de la Laïcité. Vernisajul va avea loc pe 10 octombrie în prezența dnei Andreea Păstârnac, Ambasadorul României în Regatul Belgiei.

ATH este un oraș francofon din regiunea ValoniaBelgia care are o importantă comunitate românească. Primăria din Ath, Asociația românilor RoAth au solicitat expoziția în urma succesului pe care l-au avut alte proiecte pe care le-am realizat împreună.

Expoziția este alcătuită din 27 de fotografii care prezintă orașul prin clădirile sale, fotogafii relizate de Marius Popovici.

MARIUS POPOVICI (n.1946) este din Timișoara, fiind elevul liceului „Nikolaus Lenau” din Timișoara, liceu înființat în anul 1870 într-o clădire construită în anul 1761. A absolvit facultatea Politehnică – Hidrotehnica și a “avut șansa să lucreze pe mai multe șantiere din România și din Germania.” Pasionat de fotografie, a realizat peste 50 000 de fotografii reprezentând peisaje, șantiere, autostrăzi, monumente din România, Germania, Franța, Elveția. Varietatea și calitatea fotografiilor sale i-au fost apreciate cu ocazia mai multor expoziții pe care le-a avut în România și Germania.

« A prezenta orașul Timișoara înseamnă să faci o incursiune în istoria de peste 700 de ani a orașului, iar ilustrarea celor mai interesante aspecte urbanistice ale orașului de pe Bega înseamnă o amplă documentare fotografică cu mii de fotografii captivante. Timișoara istorică este reprezentată de peste 1000 de clădiri istorice, în stil baroc, dar și marcate de curentul Secession, palate, clădiri administrative, proiectate de arhitecți români, germani, maghiari, austrieci, în mare parte la sfârșit de secol XIX – început de secol XX. Timișoara modernă este mândria arhitecților contemporani, cei care au imprimat orașului un suflu modern prin cartierul rezidențial ISHO, complexul IULIUS Town, clădiri de afaceri sau rezidențiale. » (Marius Popovici)

Timișoara se caracterizează printr-o mare densitate a clădirilor cu valoare de monument istoric ce constituie ansambluri expresive prin relativa diversitate a tipologiei. Printre clădirile emblematice ale orașului sunt Catedrala Mitropolitană Ortodoxă și Palatul Culturii din Piața Victoriei, respectiv Domul Romano-CatolicVicariatul Sârbesc și Palatul Baroc din Piața Unirii. Printre obiectivele turistice se numără Castelul HuniadeBastionul TheresiaMuzeul de Artă și Muzeul Satului Bănățean.

Timișoara a fost în anul 2016 primul oraș Capitală a Tineretului din România, iar în anul 2023 este Capitală Europeană a Culturii, alături de orașele Elefsina și Veszprém.

‘Timișoara – ieri și azi’ se înscrie în dezideratul proiectului Capitală Europeană a Culturii, orașele alese fiind încurajate să profite de valoarea unică a monumentelor pe care au șansa de a le moșteni, să conștientizeze datoria care le revine în ceea ce privește conservarea și păstrarea acestora pentru generațiile viitoare.

Având în vedere cooperarea dintre autoritățile locale din România și din Belgia, dar și proiectul de prezentare a destinațiilor turistice de excepție din țara noastră, demarat de Ambasada României în Regatul Belgiei în colaborare cu ICR Bruxelles în anul 2022, organizarea acestei expoziții de fotografie despre orașul Timișoara reprezintă o continuare firească a evenimentelor care au prezentat imagini cu atracții turistice, imagini despre tradiții românești deosebite, despre sărbători populare, precum și inițiative locale și naționale de punere în valoare a patrimoniului românesc. De remarcat expozițiile de fotografie despre Maramureș, Iași, Sighișoara, Ținutul Buzăului, Brașov, Cascada Bigăr, etc.

Proiectul se înscrie în linia proiectelor de diplomaţie publică și culturală care marchează patrimoniul românesc şi care pune în valoare buna cooperare dintre ICR Bruxelles și asociațiile românești din Benelux, misiunile diplomatice şi instituțiile culturale ale României.