Expoziția tinerei artiste Cezara Moraru, "White Poetry", deschisă la Chișinău

"White Poetry", expoziția de artă contemporană realizată de tânăra artistă Cezara Moraru, are vernisajul sâmbătă, 5 august 2023, ora 18.00, la Castelul Mimi din Republica Moldova. Expoziția, realizată cu sprijinul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău, în colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici din România, Fundația „Constantin Mimi” și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, va fi deschisă până joi, 10 august 2023.

"White Poetry" reprezintă o asociere între pictură și sunetele albe sau poezia fără rimă, titlul sugerând modul neconvențional de îmbinare între arta vizuală și exprimarea poetică. În context muzical, sunetele albe se referă la amestecul de frecvențe care acoperă întreaga gamă audibilă, de la cele mai grave la cele mai înalte, oferind senzația de puritate, liniște și calm. Prin asocierea cu „sunetele albe”, titlul expoziției sugerează că lucrările nu se supun canoanelor, ci mai degrabă abstractizării acestora. Poetica fără rimă renunță la structurile convenționale ale versului și se concentrează pe libera exprimare a ideilor și a conceptelor. Expoziția "White Poetry" explorează funcțiile textului și intervențiile asupra acestuia, aducând în prim-plan modul în care acoperirea și evidențierea anumitor cuvinte pot transforma mesajul inițial și pot da naștere unui nou mesaj, prin intermediul intervenției artistice, în scopul de a stimula imaginația și creativitatea privitorului.

Cezara Moraru a absolvit în 2020 programul de licență la secția Pictură a Facultății de Arte Vizuale și Design de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, fiind în prezent doctor în arte al aceleiași Universități. Desfășoară o activitate artistică intensă cu participări la expoziții de grup, colective și personale din care amintim: „Ipostazele privirii” (Muzeul Municipal Iași), „Substraturi subiective” (Galeria „Meru”, Iași), „Identități” (Galeria „Victoria”, Iași) și „Memory Surface” (Casa de Cultură „Mihai Ursachi”).