Expoziția RDW Awards la VIENNA DESIGN WEEK 2018

Institutul Cultural Român de la Viena şi Romanian Design Week duc formatul RDW Awards la VIENNA DESIGN WEEK. Expoziția, care cuprinde o serie de lucrări reprezentative pentru scena designului românesc, poate fi vizitată în perioada 28 septembrie - 7 octombrie, în intervalul 10:00-19:00, la sediul ICR Viena. Expoziţia va putea fi vizitată şi sâmbătă, 6 octombrie, între orele 18:00 şi 01:00, Galeria ICR Viena fiind în circuitul evenimentului „Noaptea lungă a muzeelor“ din Austria.

Formatul RDW Awards (o inițiativă susținută de glo) a fost lansat în cadrul ediției 2018 a Romanian Design Week, pentru a încuraja excelența și a promova designerii care semnează proiecte remarcabile. Astfel, prin RDW Awards au fost premiate cele mai promițătoare proiecte din cadrul expoziției centrale Romanian Design Week. Toate aceste lucrări vor fi accesibile unui public internațional în cadrul festivalului de design din Viena.

Expoziția RDW Awards prezentă la Viena este structurată în patru categorii: arhitectură, design grafic, design de obiect și design vestimentar, secțiuni care evidenţiază şi celebrează cele mai promițătoare nume ale industriei creative românești.

În secţiunea de arhitectură se regăsesc proiectele: Imobilul Rezidențial de 20 de apartamente Occidentului 40, dezvoltat de ADN Birou de Arhitectură, considerat unul dintre cele mai inovatoare ansambluri de locuințe din România, și Restaurant Werk, un proiect-model de recuperare a patrimoniului industrial, care aparține studioului Filofi și Trandafir Arhitectură.

În secțiunea de design grafic sunt prezentate patru inițiative semnate de patru dintre cei mai talentați designeri români: Alice Stoicescu cu proiectul KAJET, care impresionează prin metalimbajul vizual foarte bine articulat și coerent, aplicat într-o publicație tematică legată de comunitate; Paul Dersidan cu proiectul HEHEHE, un proiect editorial fictiv, care se face remarcat atât prin limbajul vizual, cat și prin întrebările pe care le ridică; Radu Manelici cu seria PARKOUR, care reușește să transpună în obiectul final incursiunea personalizată în lumea fiecărui artist abordat, păstrând în același timp o coerență elegantă a colecției și Saddo cu proiectul Murals for The Birdyard, Vienna, care atrage atenția prin execuție și memorabilitate.

Designul vestimentar este reprezentat prin Alexandru Floarea, care a primit un trofeu pentru cea mai spectaculoasă ținută din expoziția Romanian Design Week 2018, Ioana Ciolacu, a cărei colecție a fost apreciată ca cea mai matură, purtabilă și echilibrată din cadrul RDW, și Olah Gyarfas, care a fost premiat pentru inovație în materiale și pentru originalitate și stilul contemporan.

Secţiunea de design de obiect este reprezentată de: DADA Studio by Dan Andreșan cu proiectul Cavaleri La Sposa – un caiac românesc, care se remarcă prin stilul elegant; Mesteshukar ButiQ și colecția Home Decor 18 – Contrasts, apreciată pentru registrul estetic extrem de contemporan și prin folosirea inovatoare, eficientă și inteligentă a meșteșugului tradițional și 201 Design Studio pentru Ubikubi care prezintă Compose - Shelving system - un produs modular și eficient în spatele căruia se află un lung proces de cercetare și care are o detaliere tehnică impresionantă.

Lucrărilor de mai sus li se adaugă două proiecte cu totul speciale, care au depășit granița categoriei din expoziția Romanian Design Week în cadrul căreia au fost expuse inițial: Someș Delivery - un eveniment și un model de arhitectură civică și implicare comunitară, semnat de Echipa Someș Delivery, KOOHO și Prototip Studio - și Constituția României ilustrată pentru gimnaziu, a celor de la Grapho Mat - o inițiativă care surprinde plăcut prin simplitatea ideii, prospețimea execuției și maturitatea abordării.

Prezența Romanian Design Week la festivalul internațional de design găzduit de capitala Austriei reprezintă o continuare a colaborării cu Institutul Cultural Român de la Viena, România fiind anul trecut ţară invitată la VIENNA DESIGN WEEK, cu expoziţiile Threads of Traditions și Play&Rewind, iar artiștii români fiind prezenți, într-un mod remarcabil, cu lucrări în toate secţiunile festivalului de design din Austria desfășurat în 2017.

Romanian Design Week s-a impus în cele sase ediții de până acum ca fiind cel mai important festival multidisciplinar din România - o radiografie a stadiului actual de dezvoltare a designului și a industriilor creative locale: arhitectură, urbanism, design de interior, design grafic, ilustrație, design vestimentar, design de obiect sau a altor inițiative sau proiecte care folosesc creativitatea ca principală resursă de dezvoltare.

Un proiect dezvoltat de The Institute, festivalul promovează designul românesc contemporan drept instrument ce poate contribui la progresul social, economic și cultural. Este primul proiect dedicat în întregime designului, care se adresează atât publicului, cât și profesioniștilor, trasând anual o hartă a evenimentelor și spațiilor ce promovează designul.

VIENNA DESIGN WEEKeste unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de design din Europa şi aduce laolaltă atât specialişti din domeniu precum şi public larg, invitat să descopere variate evenimente: expoziţii, workshop-uri, proiecte participative, conferinţe şi tururi ghidate. Festivalul se remarcă prin caracterul său inovator, designul contemporan fiind abordat într-o manieră interdisciplinară. Sunt prezentate proiecte naţionale şi internaţionale din domeniile: arhitectură, design grafic, de produs, industrial şi design social. De asemenea, festivalul creează o platformă de dialog între reprezentanţii industriei creative şi artiştii participanţi.

Institutul Cultural Român de la Viena este pentru al cincilea an la rând partenerul VIENNA DESIGN WEEK, alături de alţi membri EUNIC Austria.

Mai multe informaţii despre festival şi programul complet VIENNA DESIGN WEEK se găsesc pe site-ul oficial: www.viennadesignweek.at