Expoziția „Mărțișor: patrimoniu cultural românesc – patrimoniu cultural imaterial UNESCO”, în cadrul evenimentului„Mărțișor călător”, organizat de Asociația ‘Românii din Roeselare vzw’, Belgia

ICR Bruxelles și Asociația ‘Românii din Roeselare vzw’ organizează „Mărțișor călător”, în perioada 25 februarie – 5 martie, la Dienstencentrum Schiervelde, Roeselare.


ICR Bruxelles este prezent cu expoziția „Mărțișor: patrimoniu cultural românesc – patrimoniu cultural imaterial UNESCO”, expoziție prezentată la Bruxelles în martie 2022 și solicitată de mai multe asociații ale românilor din Belgia pentru itinerare.Programul evenimentului mai cuprinde ateliere de creație pentru copii, artiști și artizani români care confecționează marțișoare, decorațiuni, cadouri personalizate și prezentare de port popular.

Expoziția cuprinde 12 panouri de mari dimensiuni cu informații despre acest obicei cu imagini și text în limbile română, engleză și franceză. Expoziția este realizată de Muzeul Județean Buzău care acordă o atenție deosebită promovării valorilor și tradițiilor culturale naționale. Muzeul deține și administrează un bogat patrimoniu tematic legat de tradiția Mărțișorului la români. Astfel, se poate transmite un mesaj complex, legat de tradiție, simbol, valori culturale și spirituale ale poporului român. Mărţişorul este sărbătorit în comunităţile româneşti din întreaga lume.

Mărțișorul a fost inclus în lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanității în2017, în urma demersurilor țărilor europene în care această frumoasă tradiție a primăverii există. Dosarul multinaţional intitulat „Cultural Practices Associated to the 1st of March” a fost depus de România alături de alte trei ţări – Bulgaria, Republica Macedonia de Nord, Republica Moldova – iar comitetul UNESCO a decis că tradiția Mărțișorului întrunește toate condițiile pentru a fi înscrisă pe Lista reprezentativă a patrimoniului imaterial mondial.

Asociația ROMÂNII DIN ROESELARE VZW a luat ființă în anul 2018 și se adresează comunității române din Roeselare, aprox. 5000 români, dar și din Flandra de Vest, aprox. 10 000 persoane. Prin toate activitățile pe care le realizează -activități de artă și tehnică tradițională, ateliere de creație, artizanat, de muzică și dansuri populare, cor de copii și adulți, cursuri de limba română pentru copiii comunității române, activități pentru timpul liber - “urmărește să unească comunitatea românească din Flandra de Vest, Roeselare și împrejurimi, să prezinte tradițiile și obiceiurile specifice culturii române comunității belgiene, să colaboreze cu instituțiile socio-culturale și de integrare din Flandra de Vest și Belgia în vederea unei mai bune comunicări și cunoașteri între comunitatea română și cea flamandă.

Acest proiect permite creşterea vizibilităţii și prestigiului ICR Bruxelles, realizarea de noi colaborări cu comunitățile românilor din Belgia, diversificarea publicului țintă în regiuni din Belgia cu importante comunități românești, pentru a menține vie în conștiința românilor sărbătorirea unor tradiții seculare și a pune în valoare tradiția românească inclusă în patrimoniul cultural imaterial UNESCO.

Proiectul se înscrie în linia evenimentelor de diplomaţie publică și culturală care marchează patrimoniul cultural european şi pune în valoare, printr-un proiect de parteneriat, buna cooperare dintre ICR Bruxelles, comunitățile românilor din Belgia şi instituțiile culturale ale României.