Expoziția „Lumina umbrelor” de Constanțiu Mara, vernisată la ICR Stockholm

Vernisajul expoziției retrospective „Lumina umbrelor”, dedicată de Institutul Cultural Român de la Stockholm artistului vizual Constanțiu Mara, va avea loc vineri, 19 mai 2023, ora 18.00, în galeria de la sediul ICR Stockholm (Skeppsbron, 20). Evenimentul de vernisaj va fi onorat de prezența artistului, a curatorului Dorina Brândușa Landén și a violonistului Mihai Cucu. „Umbra poate fi o cale către lumină sau o reflexie a luminii și (…) în orice este o umbră care nu știm de unde vine, ceea ce înseamnă că undeva se află o lumină”, spune artistul, în vârstă de 85 de ani, care s-a făcut cunoscut la nivel internațional pentru talentul său sincretic multidisciplinar, de la artă plastică la poezie. Expoziția „Lumina umbrelor” vă rămâne deschisă, în galeria ICR Stockholm, până pe 31 august 2023.

„Întâlnim acum o personalitate complexă, un artist prolific în lumina succeselor care l-au modelat și, prin extensie, a mai multor fațete artistice. Vitralii, fresce, mozaicuri, sculpturi, diverse decorațiuni publice, picturi și lucrări de restaurare fac din Constantiu Mara un artist complet care a fost întotdeauna un spirit liber și a pus creativitatea în centrul vieții sale. Nu trebuie să ne surprindă că un artist cu o creativitate atât de impresionantă este multitalentat. Artistul Constanţiu Mara a încercat și teritoriul literaturii, scriind poezie şi proză. Nu întâmplător arta lui Mara, în special picturile, se caracterizează printr-o atmosferă lirică”, a scris curatorul expoziției Dorina Brândușa Landén, în catalogul „Lumina umbrelor”, dedicat operei lui Constanțiu Mara. Catalogul, care are 60 de pagini, a fost realizat de designerul grafic Dragoș Dordea, sub egida ICR Stockholm, cu ocazia acestei expoziții retrospective.

Născut la Ineu, în județul Arad, Constanțiu Mara a realizat, de-a lungul carierei de peste patru decenii, lucrări de conservare, dar şi de artă monumentală precum fresce, mozaicuri şi vitralii în Suedia, România şi Italia. Între 1964 şi 1979, Constanţiu Mara a fost asistent la Universitatea Națională de Arte din București. În 1972, prin intermediul unei burse a Academiei Române, a avut ocazia să se specializeze în mozaic şi vitralii în Franţa şi Italia. În picturile sale, Mara foloseşte des teme din lumea teatrului. Aceasta a fost, încă de la început, o strategie de a se distanţa de realitate şi de arta impusă de sistemul totalitar. În acest fel, realitatea putea fi interpretată prin mai multe filtre, artistul reuşind să pună în lumină ceea ce dorea. Prin măiestria cu care foloseşte diferitele tehnici tradiţionale, combinată cu o abordare reflexivă şi plină de curiozitate, Mara reuşeşte să ne ofere, în tablourile sale, atât renaşterea, cât şi impresionismul.

„Tablourile atmosferice în culori vii și lumina caldă sunt caracteristice lui Constanțiu Mara. În picturile sale sunt rareori evenimente dramatice. Interpretările temelor din arta sa sunt de obicei lirice și pașnice, evocând o stare de echilibru sufletesc în privitor”, a precizat curatorul expoziției Dorina Brândușa Landén, în catalogul „Lumina umbrelor”.

Constanţiu Mara locuieşte în Suedia din anul 1980. Lucrările sale pot fi găsite în muzee, locuri publice și colecții private din România, dar și din diverse orașe ale lumii, precum Lisabona, Paris, Sao Paulo, Mexico City, Londra, Lima, Lausanne, Lampedusa, Bruxelles, Stockholm, Haga ș.a.