Expoziţia istorico–documentară «Din armata austro–ungară în slujba României Mari: Legiunea Română din Italia (1916–1919)»

Expoziţia istorico–documentară «Din armata austroungară în slujba României Mari: Legiunea Română din Italia (19161919

Spaţiul expoziţional Casa Marchi din Fanna (Italia)

22 februarie–8 martie 2020

Expoziţia temporară istorico–documentară «Din armata austroungară în România Mare: Legiunea Română din Italia (19161919) / Dall’esercito austroungarico alla Grande Romania: la Legione Romena d’Italia (19161919)», curatoriată de Conf. univ. dr. Ion Cârja, Dr. Ioana Rustoiu şi Dr. Zoran Marcov, va fi deschisă publicului în Spaţiul expoziţional Casa Marchi din Fanna (Italia), în perioada 22 februarie–8 martie 2020, urmând a fi inaugurată sâmbătă, 22 februarie 2020, la ora 17,00, cu participarea autorităţilor locale. Expoziţia este organizată şi promovată de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, Primăria Fanna, Direcţia pentru Cultură, Educaţie şi Urbanism a Primăriei Montereale Valcellina, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, cu susţinerea Institutului Cultural Român şi colaborarea Asociaţiei Pro Loco din Fanna. În deschiderea expoziţiei, care se va afla la dispoziţia publicului în perioada 22 februarie–8 martie 2020, vor susţine alocuţiuni Demis Bottecchia, Primarul localităţii Fanna, Enrico Totis, Directorul Direcţiei pentru Sport şi Cultură a Primăriei Fanna, Arh. dr. Paolo Tomasella, Directorul Direcţiei pentru Cultură, Educaţie şi Urbanism a Primăriei Montereale Valcellina, şi Prof. univ. dr. Cristian Luca, Directorul adjunct al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.

Expoziţia va aduce în atenţia publicului, în Spaţiul expoziţional Casa Marchi al Primăriei Fanna, printr-un concept expoziţional elaborat în conformitate cu principiile muzeologiei moderne, douăzeci de panouri din forex cu reproduceri înalt-calitative de documente cu caracter memorialistic, corespondenţă şi fotografii de pe frontul italian al Primului Război Mondial şi din activitatea de organizare a Legiunii Române din Italia, păstrate în colecţiile Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia şi ale Muzeului Naţional al Banatului din Timişoara, material deosebit de valoros şi în cea mai mare parte inedit, cu impact la public, ce evocă evenimentele ce s-au succedat în perioada Marelui Război şi parcursul istoric al Legiunii Române din Italia.

În perioada Primului Război Mondial s-a constituit în Italia Legiunea Română, un corp de voluntari de naţionalitate română cu drapel propriu, care a acţionat în consonanţă cu interesele militare aliate şi a dorit dintru început să contribuie la marele proiect politico–naţional românesc al acelei perioade: desăvârşirea unităţii naţional–statale. Demersurile de organizare au început în iulie 1916 şi s-au finalizat prin încadrarea în Legiune, pe bază de voluntariat, a multora dintre prizonierii români din armata austro-ungară aflaţi în Italia (în total circa 18–20000 soldaţi, subofiţeri şi ofiţeri), la început în trei companii, iar în perioada octombrie 1918–februarie 1919 s-au format trei regimente, cu numele de «Horea», «Cloşca» şi «Crişan». Echiparea şi dotarea acestora s-a făcut cu material militar italian. Trei subunităţi formate şi dotate până în octombrie 1918 au luptat efectiv, alături de armata italiană, până la încheierea armistiţiului din 3 noiembrie 1918. După aceea, unităţile componente ale Legiunii Române din Italia au fost transferate în România şi o parte încadrate în Armata Regală Română, participând la operaţiunile militare care au vizat apărarea şi consolidarea Marii Uniri, în anii 1919–1920.

La recenta împlinire a unui veac de la înfăptuirea României Mari, rememorarea cooperării politico–diplomatice şi militare concretizată sub forma Legiunii Române din Peninsula Italică aduce în actualitate aspecte din trecutul comun, din colaborarea româno–italiană din anii Primului Război Mondial, contribuind la redescoperirea relevanţei unor evenimente istorice mai puţin cunoscute publicului din ambele ţări. În cadrul expoziţiei sunt expuse imagini ale unor materiale originale rămase de la membrii Legiunii Române din Italia: acte, corespondenţă, fotografii şi cărţi poştale de pe frontul italian, documente privind organizarea Legiunii, toate acestea provenind din colecţiile Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia şi ale Muzeului Naţional al Banatului din Timişoara. Acestea mărturii de epocă, în bună parte inedite sau mai puţin cunoscute, sunt surse de interes direct pentru cunoaşterea relaţiilor italo–române din perioada Primului Război Mondial. Panourile expun informaţii esenţiale pentru înţelegerea rostului şi rolului Legiunii Române din Italia în contextul epocii, ilustrând etapele angajamentului militar, politic şi patriotic al celor care s-au alăturat corpului de voluntari, determinaţi fiind de nobilele idealuri de libertate, dragoste de ţară şi credinţa în necesitatea unirii tuturor românilor în fruntariile aceluiaşi stat.