Expoziția „Femeia care sunt. 7 arhitecte din România și operele lor” în capitala Galiciei, Santiago de Compostela

Expoziția „Femeia care sunt. 7 arhitecte din România și operele lor” continuă parcursul său  în Spania cu o nouă prezentare în capitala istorică a provinciei Galicia, orașul Santiago de Compostela. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu  Uniunea Arhitecților din România, cu Universitatea Santiago de Compostela, cu sprijinul Consulatului General al României din Bilbao și al Colegiului Oficial al Arhitecților din Galicia și reprezentanța din Santiago. Expoziția va fi inaugurată la data de 8 martie 2024, ora 13.00, în edificiul Bisericii Universității, Igrexa da Compañía Santiago de Compostela. Vor fi prezenți la vernisaj rectorul USG, dl. Antonio López Díaz, și directorul ICR Madrid, dna. Maria Floarea Pop, alături de reprezentanții comunității românești din Galicia. Expoziția va putea fi vizitată până luni, 8 aprilie 2024.

Expoziția ilustrează 100 de ani de prezență a femeilor în arhitectura românească și evidențiază potențialul și creativitatea doamnelor din arhitectura românească. Proiectul prezintă câteva dintre figurile reprezentative ale arhitecturii feminine din România, printr-o selecție de fotografii, texte, machete și obiecte.

Evenimentul de închidere va avea loc la data de 8 aprilie 2024, ora 19:00, în sala Parainfo a Facultății de Geografie și Istorie a Universității din Santiago de Compostela, una dintre cele mai frumoase săli de conferințe a USC, care a fost inaugurată în anul 1906. Sala are o capacitate de 244 de locuri.

La eveniment vor participa:

Mercedes Rosón Ferreiro, din partea Universității din Santiago de Compostela, Luis Gil, responsabilul Área de Cultura Colexio Oficial de Arquitectos de Galicia și Ángel Cid, Președintele Colegiului Arhitecților din Santiago, precum și directorul ICR Madrid.

Vor susține prelegeri:

Ileana Tureanu, președinta Uniunii Arhitecților din România (UAR), profesorul Cătălin D. Constantin, prodecan la Facultatea de Litere a Universității din București, autor a numeroase cărți și publicații de arhitectură, editor și administrator la Peter Pan ART, București.

Din partea spaniolă, vor lua cuvântul arhitecții Elisabeth Alonso și Oscar de Andrés, membri ai Colegiului Oficial al arhitecților din Galicia (COAG).

De asemenea, actul de finisaj al expoziției mai cuprinde un scurt recital muzical, de 12 minute, susținut de trioul compus din Anca Smeu – prim violonistă a Orchestrei Filarmoncii din Galicia, Ionela Ciobotaru (violă) și Haruna Takebe (pian). Cei trei muzicieni fac parte dinReal Filarmónica de Galicia.

Profesioniste, puternice și fascinante, 7 femei care au modelat, în mod semnificativ, arhitectura din România de la începutul secolului trecut până astăzi, între modernitate și tradiție, educație și spirit civic: Regina Maria a României, Virginia Andreescu Haret, Henrietta Delavrancea, Ioana Grigorescu, Silvia Demeter-Lowe, Eliza Yokina și Ilinca Păun Constantinescu.

Regina Maria patronează expoziția pentru că a reușit să creeze climatul favorabil înfloririi artelor și afirmării femeilor în arhitectura românească, în prima parte a secolului XX.

Henrietta Delavrancea și Virginia Andreescu Haret sunt Pionierele care s-au remarcat în perioada interbelică, după ce au servit ca infirmiere voluntare în primul Război Mondial.

Ioana Grigorescu a fost o imensă forță creatoare care, în plină perioadă socialistă, a redat splendoarea Bisericilor pictate din Nordul Moldovei, asigurându-le intrarea pe Lista Patrimoniului mondial UNESCO.

Silvia Demeter Lowe, Eliza Yokina și Ilinca Păun Constantinescu fac parte din noua generație, preocupate de profesiune, implicate în educația celor mici, militante civic și apărătoare ale identității patrimoniului românesc.

Expoziția este curatoriată de președinta Uniunii Arhitecților din România, arhitecta Ileana Tureanu.

„Popasul pe care îl facem la Santiago de Compostela – simbol al valorilor arhitecturale universale dar si al celor locale si traditionale galitiene - este o onoare si o implinire a visului femeilor exceptionale ale arhitecturii din Romania.

De peste 100 de ani, ele promovează, lupta și apără moștenirea arhitecturală și tradițiile locale, genius loci, patrimoniul, multiculturalitatea si autenticitatea. „Acumulând influențele culturale universale și simțind și gândind românește, putem atinge o valoare Europeană” spunea cea mai emblematică dintre ele.”, este mesajul arhitectei Ileana Tureanu

Uniunea Arhitecților din România (UAR) are ca scop promovarea arhitecturii și urbanismului ca domenii ale culturii, protejarea patrimoniului construit și a peisajului. UAR este o asociație profesională de creatori, apolitică, independentă, cu personalitate juridică, de drept privat fără scop lucrativ, care desfășoară o activitate de utilitate publică pe durata nelimitată, dispunând de buget și patrimoniu propriu.

Igrexa da Compañía de la Universidad

Construită de iezuiți în secolul al 17-lea, a aparținut colegiului Societății lui Isus până când, după expulzarea iezuiților, a devenit capela Universității în 1769. Acest fapt a fost esențial pentru realizarea unei serii de modificări ale clădirii. Fațada sa principală prezintă figurile Sfântului Petru și Sfântului Pavel situate în nișe laterale care servesc drept cadru pentru stema regală. Turnul clopotniță care o încununează a fost construit ani mai târziu, în 1719. Dar ceea ce iese cu adevărat în evidență este interiorul său, unde există mai multe piese de altar care împodobesc navele laterale, transeptul și altarul principal. Acestea sunt considerate piese autentice și exclusive ale barocului, concepute și realizate de-a lungul secolului al XVI-lea.

Ca o recunoaștere a însemnătății sale pentru lumea culturală și spirituală europeană, din 1987 Camino de Santiago a devenit Drum Cultural European, în 1993 a fost inclus în lista moștenirilor culturale universale UNESCO, iar în anul 2000, Santiago de Compostela a fost desemnată Capitală Culturală Europeană.