Expoziția de fotografie „A Fada do Salgueiroˮ a artistei Alina Zaharia itinerată la galeria OKNa – Espaço Cultural din Porto

În urma succesului pe care l-a avut expoziția de fotografie „A Fada do Salgueiro/ Zâna dintre sălciiˮ, a artistei Alina Zaharia, la galeria ICR Lisabona, în anul 2022, expoziția, curatoriată de Vítor Nieves și organizată în colaborare cu Institutul de Producție Culturală și Imagine din Portugalia, va fi itinerată în perioada 22 iulie – 5 august 2023, la galeria OKNa– Espaço Cultural din Porto (R. da Igreja de Cedofeita 27). Vernisajul va avea loc în data de 22 iulie, la ora 19.00, în prezența autoarei, a curatorului și a Biancăi Stânea, cercetătoare în materie de identitate de gen.

Expoziția cuprinde un ansamblu de fotografii și proiecții video care abordează un stil documentar a cărui narativă senzorială invită la reflecție asupra condiției femeii în societatea actuală. Deși are un caracter profund personal, fiind un proiect autobiografic, expoziția dezbate teme generale precum reconstrucția memoriei, reconcilierea cu trecutul și identitatea de sine. O parte dintre fotografii au fost realizate de Alina Zaharia în anul 2021, într-o călătorie la casa părintească din România, în satul Salcia, județul Brăila. De altfel, titlul a fost inspirat din legenda românească „Fata din Dafin“ și adaptat ca o metaforă a identității, mereu în căutare de a-și defini moștenirea spirituală și culturală pe care aceasta o aduce în domiciliul său occidental. Expoziția cuprinde, de asemenea, fotografii realizate în Portugalia, ca o continuare a trăirilor din România.

În cadrul evenimentului din 22 iulie, vor avea loc prelegeri despre promovarea egalității de gen, susținute de Alina Zaharia și Bianca Stânea, precum și un tur ghidat realizat de artista fotograf.

Alina Zaharia (n. 1981, România) locuiește în Portugalia din 2008, este fotograf și specialist marketing. Din 2019, a început colaborarea cu Institutul de Producție Culturală și Imagine – IPCI, unde își perfecționează competențele profesionale în fotografie. Pentru Alina Zaharia, fotografia reprezintă instrumentul perfect pentru a extinde legăturile dintre România și Portugalia, abordând teme cu caracter socio-cultural, cu scopul de a evidenția asemănările dintre cele două țări. În prezent, în cadrul IPCI Lisboa, lucrează la un proiect intitulat „Dor“, în care, prin intermediul fotografiei de portret, dezbate teme precum integrarea și adaptarea comunității de români în societatea portugheză. Site personal: www.alinazaharia.com

Vítor Nieves (n. 1980, Galicia) este curator specializat în fotografie, editor, manager cultural și fotograf. Este co-fondator și coordonator al Premiului Galicia pentru Fotografie Contemporană și director artistic al Festivalului Outono Fotográfico. A fost curatorul a peste 100 de expoziții și pentru festivaluri de fotografie precum Encontros da Imagem, iNstantes și Mês da Imagem do Porto – MIP (Portugalia), Photoalicante (Spania), Encontros de Agosto și Paraty em Foco (Brazilia). Este profesor la IPCI, la Escuela Mistos (Alicante) și predă un curs de Reportaj Documentar la agenția Vórtice Photo.

Bianca Stânea, rezidentă în Portugalia, este artistă, scenografă și cercetătoare în domeniul identității de gen. În momentul de față întreprinde o cercetare doctorală la Facultatea de Sociologie și Științe Sociale din cadrul Universității Babeș-Bolyai, din Cluj-Napoca. Printre cele mai mari interese ale sale se numără filmul documentar și artele vizuale ca modalități de a surprinde problemele sociale.

Institutul de Producție Culturală și Imagine (IPCI) își desfășoară activitatea la Lisabona și Porto și este recunoscut drept un centru de creație artistică de referință din Portugalia. Misiunea sa este de a forma profesioniști în management cultural, oferind experiență academică în producția de expoziții, editare foto-video și suport de marketing și comunicare.

OKNa (din proto-slavă „fereastră”) este o asociație culturală dedicată organizării de programe artistice, rezidențe și proiecte educaționale, stabilind în același timp o strânsă cooperare între Europa de Est și Portugalia. Interacționând cu artiști, cercetători și alți actori culturali, spațiul promovează cultura contemporană din țările Europei de Est, prin diverse acțiuni, beneficiind și de o galerie de artă în centrul orașului Porto.