EXPO | MIRCEA CANTOR SOLO SHOW

MIRCEA CANTOR SOLO SHOW


până la 31 décembrie 2016

Fondation Francès - 27, rue Saint Pierre 60300 Senlis


Program : 

Marţi - sâmbătă : 11.00 - 19.00

Luni, duminică : 11.00 - 18.00


Desenul în toate ipostazele sale cu Mircea Cantor. Lucrări inedite, caracterizate de forţă și sensibilitate ; de vizitat până la 31 decembrie 2016 la Senlis, Fondation Francès.

Mircea Cantor continuă ciclul expoziţiei sale la Fondation Francès, care dedică anul 2016 și spaţiul său expoziţional artistului român (Premiul  Marcel Duchamp 2011).


Cu o scenografie epurată, artistul compune o succesiune de spaţii intimiste în care își expune lucrările exprimând reflecţiile sale despre starea politică, geopolitică și socială a unei lumi globalizate, organizate în trei acte : 

Actul I. Tableaux

Actul II. Powerlessness

Actul III. Bellum & Maternitas


Fundaţia Francès își deschide porţile sâmbătă 17 septembrie 2016 pentru o întâlnire cu nMircea Cantor, cu ocazia lansării Actului III - Bellum & Maternitas - al expoziţiei sale solo show.   


In parteneriat cu Institutul cultural român de la Paris.


Expoziţia

Situată la doi  paşi de Paris, la Senlis dans l'Oise, Fundaţia Francès, recunoscută pentru programarea sa exigentă și pentru o colecţie de aproape 600 de lucrări selectate după criterii estetice care sfidează convenţionalul, a inaugurat primul său solo show cu artistul român Mircea Cantor, absolvent al Ecole des Beaux-Arts din Nantes, cu un palmares expoziţional între care se numără MoMA de la New York sau Centrul Pompidou de la Paris, laureat al Premiului Fundaţiei Paul-Ricard (2004) și al Premiului Marcel Duchamp (2011).

 

După ce s-a consacrat unor proiecte monumentale (Bienala de la Veneţia 2015, Bâle Unlimited, Rennie Collection la Wing sang, Musée Picasso...), Mircea Cantor ocupă spaţiul expoziţional al Fundaţiei Francès de la Senlis, momument istoric datând din secolul al XV-lea.

Regăsim în itinerariul creat aici de Mircea Cantor, de la seria Tableau la seria de desene Bellum & Maternitas dedicată lumii animale, construcţia unei reflecţii apropiate de natură și, în același timp, de realitaatea politică a lumii în care trăim.

Expoziţia se deschide cu lucrarea Tableau, cuprinzând 800 din cele 1200 de desene care compun întreaga expoziţie ; este vorba despre o serie de desene executate cu trăsături sigure de pensule pe pagini ale revistei The Economist.  

Această idee de multiplu se regăsește și în seria de 55 de desene Bellum et Maternitas. Numărul are pentru artist puterea unei revelaţii. Dacă Tableau ne dă sentimentul unei violenţe extreme, seria Bellum et Maternitas, consacrată vieţii și morţii, maternităţii și vânătorii, degajă, paradoxal, un sentiment de seninătate și tandreţe, ambele serii fiind exprimate prin aceeași tehnică a desenului.


Pentru a completa această expoziţie de excepţie, în parteneriat cu Institutul cultural român de la Paris, o serie de monede cu efigia expoziţiei a fost emisă de Monetăria Parisului.