Evenimente ICR de Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, stabilită pe 27 ianuarie, este  marcată de Institutul Cultural Român la București, Stockholm, Tel Aviv, Veneția, printr-o serie de evenimente care includ lansări de carte, proiecții de film, expoziții și dezbateri.

Cu ocazia acestei comemorări, luni, 27 ianuarie 2020, de la ora 17.00, la sediul Institutului Italian de Cultură (Aleea Alexandru 41, București), va avea loc prezentarea volumului „Imaginea evreului în cultura română“, de Andrei Oișteanu, publicat în limba italiană cu titlul „L’immagine dell’ebreo: stereotipi antisemiti nella cultura romena e dell’Europa centro-orientale“ (traducere de Horia Corneliu Cicortaş și Francesco Testa, Collana di Studi Ebraici, Editura Salomone Belforte, Livorno, 2018). Invitaţi, alături de autor, la evenimentul de prezentare vor fi Francesco Testa, traducător, și Giovanni Casadio, profesor de istoria religiilor la Universitatea din Salerno. Prezentarea va fi urmată de o sesiune de autografe.

La sediul Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38) va avea loc în aceeași seară, de la ora 19.00, vernisajul expoziției de pictură „Tinerii din România împreună împotriva urii și a antisemitismului, pentru o lume a păcii și a înțelegerii”. Expoziția cuprinde tablouri realizate de elevii care au participat la tabăra de pictură organizată de Fundația Filderman, din nevoia de a învăța tinerii artiști istoria adevărată, cu suferințele, umilințele, temerile și neputințele unor oameni care au trebuit să treacă prin iadul Holocaustului doar pentru vina de a se fi născut evrei. Expoziția va putea fi vizitată la sediul ICR, în perioada 27 ianuarie - 4 februarie 2020.

Evenimentul de la ICR va cuprinde și un moment muzical dedicat comemorării victimelor Holocaustului, prin recitalul susținut de cunoscutul compozitor și violoncelist Șerban Nichifor, alături de Eduard Iosif Antal, organistul Catedralei Sfântul Iosif din București, de violonista Corina Bololoi, cantorul Emanuel PusztaiMaya Ciosa – la voce. În continuare, la sediul central ICR, va avea loc și proiecția filmului documentar „Itinerarii evreiești în România", care abordează subiectul moștenirii comunităților de evrei din România. De la Săpânța până la Ștefănești, de la Bacău până la Siret, filmul redă atmosfera din cimitirele și sinagogile vizitate, locuri rămase în afara circuitului turistic al multor localități din România.

Accesul la evenimentele de la ICR, de la ora 19.00, va avea loc numai pe bază de invitații.

Evenimentele de pe 27 ianuarie 2020 sunt organizate de Cultural Român, Bucharest Jewish Festival, Federația Comunităților Evreiești din România, Fundația Filderman, JCC București și Institutul Italian de Cultură din București.

De asemenea, Ziua Internațională a Holocaustului este marcată de Institutul Cultural Român de la Stockholm pe 28 ianuarie, ora 18.00, prin prezentarea traducerii în limba suedeză a volumului „Jurnalul” de Mihail Sebastian (editura h:strom, 2019). Prezentarea va fi urmată de o discuţie în limba suedeză la care vor participa criticul de teatru și jurnalistul Leif Zern și scriitorul Henrik Nilsson, care a scris și prefața volumului, moderată de editorul Svante Weyler. Aceștia vor discuta despre receptarea cărții lui Mihail Sebastian în spațiul suedez și importanța memorării trecutului și a Holocaustului în istoria umanității. Evenimentul va avea loc la sediul institutului și este organizat împreună cu Ambasada României în Regatul Suediei.

În perioada 22-23 ianuarie 2020, ICR Tel Aviv organizează o serie de evenimente speciale de marcare a Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Expozițiile documentare „Duminica aceea - pogromul de la Iași” și „Pogromul de la București” realizate de CSIER vor fi expuse 23 ianuarie -11 februarie 2020, sediul ICR Tel Aviv. Evenimentul literar și istoric „Holocaustul din România – între documentul istoric și opera literară” are loc pe 22 ianuarie, de la ora 16.00, la Muzeul Beit Liberman din Nahariya și, respectiv, pe 23 ianuarie, ora 17.00, sediul ICR Tel Aviv. Din România, vor participa Cătălin Mihuleac, scriitor, și Adrian Cioflâncă, istoric și director al Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor, din cadrul Federației Comunităților Evreiești din România. Martin Salamon, director al ICR Tel Aviv, va fi moderator. Evenimentul din Israel este organizat în colaborare cu Cercul Cultural din Nahariya, Primăria Nahariya - Muzeul Beit Liberman, Editura Humanitas și Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România (CSIER) din cadrul Federației Comunităților Evreiești din România.

Dezbaterea „Ziua Internațională a Memoriei Holocaustului: Deformarea imaginii celuilalt” are loc miercuri, 29 ianuarie 2020, ora 17.30, în Sala de Conferințe a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția, unde va fi prezentată versiunea italiană a cărții cercetătorului și scriitorului român Andrei Oișteanu, L’immagine dell’ebreo: Stereotipi antisemiti nella cultură romena e dell’Europa centro–orientale / Imaginea evreului în cultură română. Studiu de imagologie în context est-central european, tradus de Francesco Testa și Horia Corneliu Cicortaș, pentru Colecția de Studii Ebraice (Collana di Studi Ebraici) tipărită de Edizioni Belforte (Livorno, 2018). Cartea lui Andrei Oișteanu este un excelent studiu de imagologie socială, foarte amplu și de o remarcabilă soliditate științifică.

Pentru a marca Ziua Internațională a Holocaustului, care se sărbătorește anual la 27 ianuarie, și pentru comemorarea a 75 de ani de la eliberarea lagărelor de la Auschwitz-Birkenau, Institutul Cultural Român de la Madrid a organizat proiecția filmului „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, în regia lui Radu Jude, laCCM El Born (Centre de cultura y memòria) din Barcelona, în data de 26 ianuarie 2020, de la ora 18. Proiecția va avea loc în sala Sala Moragues, intrarea fiind liberă. Proiecția filmului propus de Reprezentanța ICR Madrid face parte din seria de manifestări numită generic „Auschwitz hoy, 75 años después”, și este organizată de Primăria Barcelona și CCM El Born (Centre de cultura y memòria). Astfel, ICR Madrid și partenerii spanioli se alătură altor organisme, instituții și entități care, peste tot în lume, comemorează Ziua internațională a Holocaustului.

Expoziţia de fotografie „Imagini din Bucureştiul evreiesc” a fost vernisată la Tallinn cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, Ambasada României la Tallinn în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Varşovia și Comunitatea Evreiască din Estonia organizează expoziția „Imagini din Bucureștiul evreiesc”. Vernisajul va avea loc chiar în data de 27 ianuarie la sediul Comunității Evreiești din Tallinn, sub patronajul Ministerului Educației și Cercetării din Estonia. Evenimentul va fi deschis de doamna Mailis Reps, Ministrul eston al Educației și Cercetării, în prezența oficialilor guvernamentali, a corpului diplomatic și a membrilor Ambasadei României la Tallinn.

Planșele expoziției alătură imagini mai vechi, înfățișând viața evreiască înfloritoare a Bucureștiului de odinioară (în anii ’30 ai secolului al XX-lea, în capitala României trăiau 30 000 de evrei) și unele mai noi, prezentând moștenirea existentă până astăzi (mai puțin de 3 000 de evrei continuă să trăiască aici și majoritatea semnelor pe care le-au lăsat în oraș sunt necunoscute). Expoziția este menită să salveze, să păstreze și să transmită, cel puțin virtual, memoria contribuției evreilor la urbanizarea și dezvoltarea economică a Bucureștiului. Fotografiile nu sunt neapărat cronologice sau cuprinzătoare, ci mai degrabă emoționale și evocatoare și au fost imaginate ca niște piese dintr-un puzzle, pe care privitorul le poate aranja în funcție de imaginația sa.

Fotografiile expuse înfăţişează lăcaşuri şi obiecte de cult, imagini de epocă şi contemporane din cartierul „evreiesc", chipuri şi îndeletniciri specifice comunităţii evreieşti din Bucureşti, şi provin din albumul Imagini din Bucureştiul evreiesc, autoare Felicia Waldman şi Anca Ciuciu, publicat de Noi Media Print în 2011. Expoziția a fost pregătită de Institutul Cultural Român de la Varșovia în 2015 și a fost prezentată de atunci la Muzeul de Istorie a Evreilor POLIN de la Varșovia (2015), la Sinagoga Mare din Włodawa (2016), la sinagoga „Pod Białym Bocianem” din Wrocław (2016), la Târgul Internațional de Carte de la Cracovia (2016), la Fundația Judaica - Centrul Culturii Evreiești din Cracovia (2017), precum și la Białystok, în cadrul Zilelor Zamenhof, ediția a XIX-a (2019). În 2016, expoziția „Imagini din Bucureștiul evreiesc” a fost inclusă în programul special conceput de ICR Varșovia pentru a marca și evidenția deținerea de către România a președinției Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (International Holocaust Remembrance Alliance/IHRA), fiind prezentată în Polonia în trei orașe. Evenimentul din 27 ianuarie, de la Tallinn, este inclus în programul oficial, derulat în Estonia în memoria victimelor Holocaustului, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și Comunitatea Evreiască din Estonia.


ICR Londra, în parteneriat cu Ambasada României și organizația B'nai B'rith UK, marchează Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului prin organizarea unui eveniment în data de 29 ianuarie, la care vor fi invitați atât membri ai autorităților locale și ai corpului diplomatic acreditat la Londra, cât și public general. Seara va include vernisajul expoziției “Romanian Diplomacy and the Jewish Issue. Diplomatic documents (1938-1945)“, realizată de Unitatea Arhive Diplomatice din cadrul MAE, precum și un mini-recital al binecunoscutului violonist Alexander Bălănescu.  ICR Londra va colabora cu B'nai B'rith filiala UK, una dintre cele mai importante organizații evreiești din lume, deţinând reprezentanţe în peste 58 de state şi fiind prezentă în mai multe organizaţii internaţionale, printre care ONU, UNESCO şi Consiliul Europei.

***

Tot cu ocazia Zilei Memoriei Holocaustului, miercuri, 29 ianuarie 2020, ora 18.30, Aleea Alexandru 41 la va avea loc concertul de vioară și pian „Compozitori evrei-italieni din secolul XX” susținut Duo Elimo, Giovanni Cardillo(vioară) și Francesco Buffa (pian). În program vor fi lucrări de Alberto Gentili, Vittorio Rieti, Guido Alberto Fano. Evenimentul este organizat de Institutul Italian de Cultură (Aleea Alexandru 41).

Duo Elimo își propune să descopere o „comoară muzicală” prea puțin sau deloc cunoscută. Între sfârșitul secolului XIX și prima jumătate a secolului XX, eminenți compozitori evrei italieni au creat opere de o excepțională valoare artistică. Autori precum Vittorio Rieti, Guido Alberto Fano, Alberto Gentili, Giacomo Orefice, Aldo Finzi, Mario Castelnuovo-Tedesco și alții, au fost combătuți și li s-au pus piedici de către regimul politic al acelor ani din diferite motive, unul dintre acestea fiind, probabil, originea lor evreiască. Alegerea muzicală pe care o face Duo Elimo, fără a avea pretenția de a aduce un tribut corect creației de excepție a acestor compozitori, se dorește a fi o modestă recunoaștere a unor autori cărora istoria nu le-a adus încă dreptatea și onoarea cuvenite, cu speranța de a participa măcar la redescoperirea lor.

Violonistul Giovanni Cardillo și pianistul Francesco Buffa au studiat la Conservatorul Antonio Scontrino din Trapani. Încă din anii de studiu, au avut ocazia de a colabora, consolidându-și pasiunea pentru muzica de cameră, în special pentru repertoriul pentru vioară și pian. După mai multe experiențe individuale, atât în domeniul concertistic cât și didactic, în 2009, pun bazele Duo Elimo, al cărui repertoriu original variază de la muzica secolului XVIII la cea contemporană. În 2018, lansează cd-ul “Note scordate, tre musicisti ebrei nella tempesta delle leggi razziali”, produs de M.C. Harmony, cu muzică de Alberto Gentili, Guido Alberto Fano și Vittorio Rieti, cd ce apare împreună cu volumul cu același titlu scris de Edda Fogarollo conținând biografiile celor trei compozitori, publicat de Editura Sillabe din Livorno.

***

Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este marcată în fiecare an la 27 ianuarie, conform rezoluţiei A/RES/60/7, adoptată la 1 noiembrie 2005 de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU).
Rezoluţia ONU respinge orice negare a Holocaustului ca eveniment istoric, fie integral sau parţial, şi felicită statele care s-au angajat în mod activ în conservarea siturilor care au servit ca lagăre de exterminare naziste, lagărele de concentrare, lagăre de muncă forţată şi închisori în timpul Holocaustului. Holocaustul a fost un punct de cotitură în istorie, care a determinat lumea să spună "niciodată" şi, potrivit ONU, semnificaţia rezoluţiei A/RES/60/7 are în acest sens rolul de a solicita amintirea crimelor din trecut, cu scopul de a le preveni în viitor. Rezoluţia îndeamnă statele membre să dezvolte programe educaţionale prin care amintirea acestei tragedii să fie transmisă generaţiilor viitoare pentru a preveni apariţia genocidului. Solicită, totodată, secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite să stabilească un program de informare cu tema "Holocaustul şi Organizaţia Naţiunilor Unite", precum şi să instituie măsuri pentru mobilizarea societăţii civile privind aducerea-aminte şi educaţia despre Holocaust, pentru a ajuta la prevenirea posibilelor acte de genocid. Rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite 61/255 adoptată la 26 ianuarie 2007 condamnă, de asemenea, orice negare a Holocaustului şi îndeamnă toate statele membre să respingă fără rezerve negarea Holocaustului.