„EU Jazz Express 2014” - concert de jazz dedicat „Zilei Europei” la Budapesta, cu participarea muzicianului Marius Mihalache

Duminică, 11 mai 2014, de la ora 17.30, Institutul Cultural Român Budapesta în colaborare cu grupul EUNIC Budapesta şi Reprezentanţa Comisiei Europene la Budapesta (Europa Pont) organizează un concert de jazz dedicat „Zilei Europei” sub genericul „EU Jazz Express”, în Piaţa Erzsébet, un binecunoscut loc de petrecere a timpului liber.
Invitatul din acest an al Institutului Cultural Român Budapesta este muzicianul de jazz Marius Mihalache. Acesta va participa la concertul „EU Jazz Express 2014” alături de importanţi muzicieni invitaţi de institutele culturale prezente la Budapesta, între care îi amintim pe: Kadri Voorand – vocal (Estonia), Christina von Bülow - saxofon (Danemarca), Mamelo Gaitanopoulos Orpheus – saxofon, trompetă (Israel), Elvan Araci – trombon (Turcia), Henryk Gembalski – vioară (Polonia), Robert Balzar – contrabas (Cehia), Anton Mühlhofer – tobe (Austria) şi István Gyárfás – chitară (Ungaria).

În 2013, Institutul Cultural Român Budapesta a fost desemnat coordonator al grupului de lucru dedicat organizării concertului „EU Jazz Express”, la care au participat muzicieni invitaţi de şase ţări membre EUNIC, cărora li s-a alăturat cu succes solista Luiza Zan, din România.

Marius Mihalache
Provenit dintr-o familie cu o veche tradiţie muzicală, bunicul fiind un virtuoz al viorii în perioada interbelică, iar străbunicul un bun cunoscător al ţambalului, Marius Mihalache începe studiul ţambalului la vârsta de şase ani. În 1987, la 13 ani, câştigă Festivalul Internaţional de Tineret de la Paris. La 17 ani susţine un concert de muzică clasică pe scena operei „Scala” din Milano, unde interpretează la ţambal muzică de Rahmaninov, Chopin, Schuman, Schubert şi Mozart.Cântă apoi în deschiderea unor concerte susţinute de nume mari din muzica jazz sau disco-pop precum Nina Simone la Roma, Gloria Gaynor la Palermo sau Chick Corea la Bucureşti şi lansarea albumului de debut în 1998. În 2002 colaborează cu Teodora Enache şi Lucian Maxim la albumul “Rădăcini/Back to my roots”, un omagiu adus Mariei Tănase, album prezentat în premieră la Budapesta. În 2007 îşi lansează albumul ”World Symphony”, o combinaţie de jazz, etno, tradiţional şi lounge music, ce reuneşte cu măiestrie alături de orchestraţie instrumente de suflat, armonică şi armoniile vocale ale Irinei Sârbu. Marius Mihalache se remarcă, de asemenea, ca unul dintre cei mai importanţi compozitori români de muzică de film. Este autorul coloanei sonore a filmelor: "Ticăloşii" (regia Serban Marinescu) şi "Filantropica" (regia Nae Caranfil).

Pe lângă concertul „EU Jazz Express”, în Piaţa Erzsébet se vor desfăşura pe întreg parcursul zilei de 11 mai alte manifestări complexe ce înglobează jocuri, concursuri sportive şi dezbateri europene.