Eu citesc, tu citești...Doina Ruști ne citește / Manifest pentru lectură

Eu citesc, tu citestiDoina Rusti ne citeste  Manifest pentru lectura

Pentru a marca Ziua Națională a Lecturii, celebrată în 15 februarie a fiecărui an, începând cu anul 2022, reprezentanța de la Paris prezintă proiectul "Eu citesc, tu citești...Doina Ruști ne citește / Manifest pentru lectură". 

Invitata acestui an este scriitoarea Doina Ruști, romancieră care s-a născut exact în aceeași zi ! La ora 11, în 15 februarie, onorăm prin 5 minute de lectură nu doar Ziua Națională a Lecturii ci și aniversarea prolificei romanciere, al cărui roman, "Zogru", a fost tradus anul trecut în limba franceză (traducere Florica Courriol, editura du Typhon. 

Ziua de 15 februarie a devenit, prin ordin al Ministrului Educației, în 2022, Zi Națională a Lecturii! Felul inedit în care ICR Paris va incita publicul  să devină actor activ al promovării lecturii ca obicei cotidian, măcar pentru câteva minute pe zi, este publicarea pe rețelele sociale (Facebook, You Tube, Twitter) a unui mic film în care scriitoarea Doina Ruști citește câteva minute în limba română.

Cu motto-ul "Citim împreună!", ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, propusese ca astfel, prin mici activități în prezențial sau online, să fie promovat gestul de a citi, pur și simplu, fără a genera comentarii literare sau discuții pe text.
Pentru a merge și mai departe în acest demers, membrii echipei ICR Paris vor citi împreună cu cursanții de la cursurile de limba română găzduite de ICR Paris câteva minute fragmente din romane apărute în limba română.

Scriitoarea Doina Ruști este autoarea unei trilogii fanariote, compuse din romanele Homeric (2019), Mâța Vinerii (2017) și Manuscrisul fanariot (2015), după ce și-a căpătat consacrarea prin alte două romane de succes, cu miză socială: Fantoma din moară (2008) și Lizoanca la 11 ani (2009). A mai publicat Zogru (2006), Cămașa în carouri (2010), Logodnica (2017), Omulețul roșu (2010) ș.a, precum și proză scurtă. Traduse în numeroase limbi de circulație, scrierile ei s-au bucurat de recenzii laudative în multe publicații internaționale. A primit, între altele, Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România (pentru Fantoma din moară) și Premiul Ion Creangă al Academiei Române (pentru Lizoanca). Este specialistă în simbologie, profesoară la Universitatea din București și scenaristă, membră a Uniunii Scriitorilor, a PEN România și a Asociației Creatorilor de Ficțiune.