Ecouri ale prezenței României la Salonul Internațional de Carte de la Torino

România, prezentă pentru prima oară ca ţară invitată de onoare la Salonul Internaţional de Carte de la Torino, a înregistrat, prin standul național și seria de evenimente organizate de Institutul Cultural Român, un succes cu efecte durabile în spațiul cultural italian.
Cea mai importantă manifestare de profil din Italia, Salonul Internaţional de Carte de la Torino, ajuns la cea de-a XXV-a ediţie, s-a desfășurat în acest an în intervalul 10-14 mai. În mod excepțional, cu ocazia ediției aniversare, fundația organizatoare, Fondazione per il libro, la musica e la cultura, a decis ca două țări să beneficieze de statutul de țară invitată: România și Spania. România a obținut acest statut ca urmare a participărilor consistente la ultimele patru ediții ale Salonului, alături de scriitorii români traduși în Italia cu sprijinul ICR fiind invitați critici, jurnaliști și editori italieni. În ultimii patru ani au apărut în Italia 80 de traduceri din autori români, dintre care peste 30 au fost publicate cu sprijinul Institutului Cultural Român.
La această ediție, standul României – considerat de Rolando Picchioni, președintele Fundației organizatoare a manifestării, „unul dintre cele mai reușite standuri din istoria de 25 de ani a Salonului“ – a avut, conform estimării organizatorilor, 9000 de vizitatori. Cu 120 de invitați (autori, jurnalişti culturali, editori, critici literari, profesori din România și din Italia) dintre care 23 de scriitori români, și peste 40 de evenimente în cadrul Salonului și în Torino (însumând o audiență de 5500 de persoane), participarea organizată de Institutul Cultural Român a reprezentat, conform oficialilor Salonului, un „record absolut pentru Italia“. Presa italiană a reflectat pe larg prezențele românești, printre cotidienele care au dedicat articole ample autorilor din România numărându-se La Stampa, Corriere della sera, La Repubblica.
Standul naţional al României, cu o suprafaţă de 400 metri pătraţi, construit după un concept original şi interactiv, a inclus un punct informativ, o librărie, o zonă cinema-muzică-teatru, o bibliotecă multimedia și un punct de informare turistică, organizat în parteneriat cu Biroul Național de Turism al României în Italia. În parteneriat cu Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței şi cu Academia Civică, pe o latură a Standului a fost montată o expoziție de fotografii dedicată victimelor comunismului. În sala de conferință asociată standului a fost prezentată expoziția „Scriitori români la Torino“ realizată de fotograful Mircea Struțeanu. De la cabina radio din cadrul standului s-au realizat transmisiuni în direct pe posturile de radio Torino International și Centro 95, posturi care se adresează atât ascultătorilor torinezi, cât și comunității românești din regiune.
Pe lângă lansările a numeroase traduceri din literatura română (detalii în programul anexat), au fost prezentate publicului și volume despre limba, literatura și cultura română apărute de la ediția din 2011 a Salonului. La întâlniri au participat jurnaliști și critici literari italieni importanți. Evenimente artistice și multimedia s-au adăugat prezenței literare din cadrul Salonului. Concertul de gală oferit de România la Auditoriumul „Giovanni Agnelli“ din Torino, cu participarea sopranei Anita Hartig și a tenorului Teodor Ilincăi, a inclus în program Rapsodia I de George Enescu. Festivalul de film românesc care a precedat Salonul a cuprins o selecție de filme recente, dar și clasicul Reconstituirea regizat de Lucian Pintilie. Teatrul Masca a susținut două reprezentații cu spectacolul Statuile, în Piazza Castello din fața Palatului Regal, simbol al familiei de Savoia și la intrarea principală a Salonului Internațional de Carte. Fațada Palatului Madama, monument de arhitectură inclus în patrimoniul UNESCO, a fost locul unei proiecții multimedia cu chipurile scriitorilor români participanți la Salonul de Carte și cu programul manifestărilor culturale conexe. O campanie vizuală pentru promovarea culturii române a fost organizată în reţeaua de tramvai şi de metrou.
Impactul prezenței României la Salon este semnificativ și pentru comunitatea locală românească, de 60.000 de persoane – cea mai numeroasă comunitate de origine străină din Torino și, totodată, cea mai mare comunitate românească din Italia. Ediția din acest a înregistrat un număr de 318.000 de vizitatori (în creştere cu 4.1% faţă de ediţia din 2011) și aproximativ 1 200 de expozanți: editori italieni și străini, instituții ale statului italian, autorități regionale din Italia.

Prezența României la Salonul Internațional de Carte de la Torino a fost organizată de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii şi Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în colaborare cu colectivul de limba şi literatura italiană din cadrul Universităţii Bucureşti şi Asociaţia italiană a româniştilor.
***

„România, o descoperire pasionantă“ (comunicatul de presă oficial de la închiderea Salonului)

„Standul României este unul dintre cele mai frumoase şi mai originale standuri naţionale din istoria Salonului. (...) Am apreciat în cel mai înalt grad modul în care Institutul Cultural Român şi-a onorat angajamentele. Transmit deci cele mai calde felicitări pentru rezultatul obţinut de România, de puţine ori atins în istoria Salonului de Carte de la Torino.“ – Rolando Picchioni, președintele Fundației pentru Carte, Muzică și Cultură, organizatoare a Salonului
„România: o ţară care are un dialog permanent cu Occidentul. O dovadă în acest sens sunt scriitori precum Cioran sau Ionescu, pe care noi, din păcate, nu îi cunoaştem suficient, cu toate că în Italia trăieşte o numeroasă comunitate de români. Prezentă la Salonul de la Torino încă din 2009 cu un stand naţional, România cunoaşte un succes extraordinar în Italia, în domeniul traducerilor. Acest succes ne arată că participările naţionale sunt extrem de eficiente, fiind dublate de un important impact în mass-media. (...) În ciuda poziţiei geografice marginale, scriitorii români au privit mereu departe, dezvoltându-şi vocaţia cosmopolită.“ – Ernesto Ferrero, director editorial al Salonului
„Standul României, o «fortăreaţă» albă, a găzduit prezentări de carte, dezbateri privind generaţiile de intelectuali, raportul acestora cu puterea, înainte şi după 1989, rolul lor în construirea României de astăzi, întâlniri pe tema poeziei, a exilului, a istoriei.“ – Maria Teresa Martinengo, La Stampa
„Succesul României la Salonul de Carte ne determină să propunem înfiinţarea unui institut cultural românesc la Torino.“ – Piero Fassino, primarul orașului Torino