Duplex cultural Tel Aviv-Timișoara la sediul ICR

„Niciodată n-a existat un moment mai potrivit ca cel de acum – când Timișoara beneficiază de statutul deCapitală Europeană a Culturii și când există zboruri directe între Tel Aviv și Timișoara – pentru a vizitamica Vienă și a crea punți de legătură și noi ocazii de colaborare între România și Israel”, a declarat Laura Boldovici, reprezentanta Asociației pentru Promovarea Timișoarei, în cadrul evenimentului Duplex cultural la ICR Tel Aviv : Timișoara oraș liber, spirit liber, desfășurat la sediul ICR Tel Aviv în data de 22 septembrie 2023.

Manifestarea, organizată în colaborare cu Asociația Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023, cu suportul financiar al companiei aeriane Hisky – care a inițiat, pe 21 septembrie, primul zbor direct între cele două orașe – a avut loc în prezența mai multor reprezentanți ai Asociației. Directorul executiv Ovidiu Megan a prezentat principalele evenimente organizate pe parcursul acestui an festiv, deosebit de generos în ceea ce privește oferta culturală pe care Timișoara o oferă atât publicului român, cât și străin.

În prezentarea sa, acesta s-a concentrat pe principalele avantaje care fac din Timișoara o destinație importantă, precum arhitectura deosebită (un patrimoniu arhitectural ce numără mai bine de 14.000 de clădiri istorice), cele peste 20 de minorități naționale care fac din orașul de pe Bega un adevărat ”melting pot” și un exemplu de bune practici în privința coabitării pașnice și a respectului reciproc. De asemenea, explicând sloganul Capitalei Culturale Europene – ”Shine your light – Light up your city!”, acesta a subliniat faptul că în 1884 Timişoara a devenit primul oraș din Europa continentală cu iluminare stradală electrică și astfel, „Luminează orașul prin tine!” este nu doar un slogan centrat în jurul luminii, ci și unul menit să reflecte călătoria de la individ la cetățean european asumat și implicat.

În intervenția sa, Laura Boldovici a subliniat importanța și contribuția comunității evreiești timișorene – în prezent, una dintre cele mai mari comunități evreiești din România – la dezvoltarea patrimoniul cultural timișorean, cât și multiplele activități și acțiuni sociale desfășurate preponderent la Sinagoga Iosefin, singura sinagogă funcțională în prezent în Timișoara.

Totodată, cei doi au răspuns întrebărilor punctuale venite din partea publicului – constituit din artiști israelieni cu rădăcini românești, ghizi și operatori turistici și nu numai – și au menționat cea mai importantă expoziție cu lucrări de Constantin Brâncuși, ce va reuni exponate de la Muzeul Pompidou, Tate Museum și M.O.M.A, și care va fi inaugurată la Timișoara, pe 30 septembrie, ca parte centrală a programului cultural al Timișoarei Capitală Europeană a Culturii.

Manifestarea a continuat cu un moment artistic interpretat de Doru Apreotesei, unul dintre numele de legendă ale rock-ului românesc și care a marcat istoria a două dintre cele mai importante trupe românești –Sfinx și Post Scriptum, fiind cunoscut timișorenilor și ca membru al formației Pro Musica. Totodată, muzicianul se numără printre cei mai importanți claviaturiști români, activând, de asemenea, ca vocalist, compozitor, aranjor și textier. Performance-ul acestuia a fuzionat cu și a completat auditiv spectacolul creat de imaginile pictorului timișorean George Fikl, unul dintre cei mai originali și mai provocatori artiști contemporani ai României, ferm stabilit ca un maestru al neo-barocului.