Două teatre românești, în premieră, la Festivalul ”Izmir International Puppet Days”

Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” de la Istanbul anunță participarea Teatrului de Artă București și a Companiei de Teatru Animo Puppets Studio din Baia Marela cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Internațional „Izmir International Puppet Days”, ce se va desfășura în perioada 5 - 22 martie 2020, în cel de-al cincilea oraș ca mărime din Republica Turcia.

Teatrul de Artă București vine cu spectacolul non-verbal „Iepurele alb”înregia Anei Crăciun Lambru, piesă care va avea patru reprezentații în zilele de 5, 6, 7și 8 martie 2020, pe scena sălii de spectacole Izmir Sanat.

Prezența românească la festival continuă cu Compania de Teatru Animo Puppets Studio din Baia Mare,care va prezentapiesa „Fabula Crasa”,ce poartă semnăturaregizorilor Carmen Elena Bulancea, Ruxandra Georgeta Lăzărescu și Iulian Cristian Bulancea. Piesa va avea patru reprezentații în zilele de 21 și 22 martie 2020, la Balçova Kipa şi la Çiğli AVM.

PiesaIepurele Alb este o istorioară surprinzătoare și plină de tâlc a unui iepuraș pufos, mânuit cu grație de două actrițe cu mâini magice, o rețetă perfectă pentru o zi de poveste, în familie.

Teatrul de Artă București este o companie independentă de teatru, născută la inițiativa unui tânăr actor, George Constantinescu, alături de actori talentați, susținută de artiști cu renume, toți însuflețiți de pasiunea pentru artă, oameni și comunitate. Au pornit, în anul 2010, "cu trei spectacole într-un portbagaj", jucate în parcuri și cafenele, în București, Brașov, Constanța, Sibiu, Iași etc. În 2012, şi-au amenajat propria sală de spectacole, într-un spațiu în care, până nu demult fuseseră, pe rând, un grajd, o fabrică și un depozit insalubru. De șapte ani, au stagiuni proprii, găzduiesc festivaluri de teatru și joacă, la rândul lor, în festivaluri, susțin cursuri de dezvoltare personală prin teatru, sădind emoție, încredere și bine.

Este singurul teatru independent din România care a câștigat un Grand Prix Internațional, la un festival de teatru - spectacolul Dureri fantomă de Vasili Sigarev - Marele Premiu pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Internațional de Dramaturgie Contemporană Kolyada-Plays, Ekaterinburg, Rusia, 2017.

Cea de-a doua piesă românească din festival, Fabula Crasa,este o poveste scurtă care conține, în final, o mică lecție pentru public. Piesa de teatru ilustrează cu ajutorul rimei, a marionetelor și a umorului de calitate adaptări scenice a trei fabule binecunoscute: „Broasca și vaca”, „Greierele și furnica”, „Dreptatea leului”.

Animo Puppets Studio este o companie independentă de teatru, înființiată în anul 2006 din dorința tinerilor actori ai Teatrului de Păpuși Baia Mare, Iulian Bulancea și Carmen Ciobanu, de a-și crea și interpreta propriile spectacole. Actorii au susținut și cursuri de teatru de păpuși tuturor iubitorilor de gen, spectacole derulate sub motto-ul “Teatru... de plăcere”.

Finanțat prin resurse proprii, Animo Puppets Studio s-a impus în peisajul teatral românesc cu spectacole selecţionate în festivaluri naţionale şi internaţionale.

Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” de la Istanbul a dobândit, deja, o tradiție în susținerea prezenței anuale a nenumăratelor companii de teatru de păpuși din toate zonele geografice ale României pe scena internațională a festivalului ”Izmir International Puppet Days”. Proiectul de față face parte dintr-o amplă strategie a institutului nostru de a promova teatrul contemporan românesc și actorii/păpușarii români într-un context internațional și în mai multe orașe, provincii din Republica Turcia (Ankara, Izmir, Eskișehir, Trabzon, Antalya etc.). Participarea în cadrul festivalurilor prestigioase, vizibile și cu un mare succes la public, dovedit de numărul mare de spectatori locali și internaționali, va aduce un plus de imagine și de notorietate teatrului românesc în rândul pasionaților de artele spectacolului din Republica Turcia.

Unul dintre aceste festivaluri este și ”Izmir International Puppet Days” (https://www.izmirkuklagunleri.com/en) socotit a fi al doilea ca importanță la nivel european după festivalul internațional de teatru din Sarnafil, Franța. Programul evenimentelor cuprinde atât spectacolele de teatru, cât și workshop-uri, expoziții, conferințe tematice, un carnaval al marionetelor, concursuri interșcolare de teatru pentru păpuși.

Pe lângă faptul că oferă o bună oportunitate de promovare a artiștilor români, festivalul mijlocește stabilirea unor noi conexiuni între trupele de teatru românești și cele străine, precum și facilitarea schimbului de experiență.

Directorul festivalului din Izmir, Selçuk Dinçer, s-a aflat de câteva ori, cu sprijinul ICR Istanbul, la diferite festivaluri internaționale de teatru de păpuși din România unde a avut oportunitatea de a urmări și de a selecționa spectacole românești pentru edițiile 2019 și 2020 a Festivalului Internațional de Marionete din Izmir.