Două filme românești proiectate la Paris în cadrul Lunii Filmului Documentar

ICR Paris în parteneriat cu Mémorial de la Shoah organizează cu ocazia celei de-a 23-a ediţii a Lunii Filmului Documentar proiecţia filmelor documentare Amintiri de pe Frontul de Est (ora 14.00) şi Ieşirea trenurilor din gară (ora 15.30), ambele regizate de Radu Jude şi Adrian Cioflâncă, duminică, 13 noiembrie la Auditoriumul Edmond J. Safra.

Proiecția filmelor va fi urmată de un dialog între Adrian Cioflâncă, istoric și coautor al filmelor și Sylvie Rollet, profesor de studii de film la Universitatea din Poitiers.

Ieşirea trenurilor din gară este un film de montaj compus în întregime din fotografii de arhivă şi documente referitoare la Pogromul de la Iaşi din iunie 1941. Prima parte a filmului e alcătuită din fotografii ale victimelor, însoţite pe coloana sonoră de declaraţii şi mărturii despre soarta lor. Partea a doua, mai scurtă, reprezintă un montaj din fotografii realizate în timpul Pogromului, unele dintre ele inedite.

Amintiri de pe Frontul de Est este conceput sub forma unui album de fotografii mut, ca martor tăcut al Istoriei. Editat cu grijă și minuțios etichetat, documentarul trasează parcursul regimentului 6 al armatei române între 1941 și 1942, pe atunci aliată a Germaniei naziste împotriva armatei sovietice. Redescoperite de Adrian Cioflâncă, arhivele fotografice ale celui de-al Doilea Război Mondial sunt revalorificate de Radu Jude care urmărește implicarea armatei române în Holocaust.